Banes Motor České Budějovice
10.03.2017, Miroslav Mayer

Štrba: Slavia je strašně nebezpečný soupeř

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Loni prožíval na trenérské lavičce svůj debut a musel zkousnout i semifinálové vyřazení od Slavie. Letos spolu s Antonínem Stavjaňou úspěšně provedl Motor čtvrtfinálem a opět chystá svůj tým na souboj se Slavií. Jak se trenéři připravují na novou sérii a co všechno je o soupeři zajímá? To vysvětluje odchovanec jihočeského hokeje a asistent trenéra Martin Štrba.

Čtvrtfinále s Přerovem skončilo v nejkratším možném čase. Jaký program mělo mužstvo po návratu domů?
Dali jsme týmu dva dny volno a od pondělí jsme se opět sešli na ledě a trénujeme. My trenéři jsme ještě čekali na našeho příštího soupeře, ale moc jsme nevěřili, že by Frýdek-Místek dokázal vyřadit Jihlavu. Celé jsme to už směřovali na Slavii.

Čím taková příprava na konkrétního soupeře začíná?
Vyžádali jsme si videozáznam ze zápasů Slavie s Třebíčí. Jarda Jágr (videokouč) nám to celé zpracoval a rozebrali jsme to, co jsme viděli. Tréninky na ledě, taktiku i celý systém už směřujeme na Slavii.

Co všechno na videu konkrétně sledujete, čeho si všímáte?
Všímáme si, jestli má soupeř nějaké signály po buly, jak zakládá přesilovku, jakým systémem hrají, jestli hrají aktivně, nebo čekají na soupeře. Snažíme se vypozorovat i drobnosti, sledujeme i určité hráče, kde mají slabiny a kde jsou naopak silní.

Jak ten samotný proces rozboru videa probíhá? Sejdete se u videa všichni trenéři a přidáváte své postřehy, nebo celý materiál zpracuje jen videokouč a vy se na něj pouze podíváte?
Jarda Jágr nám připraví vše, co bychom měli vidět. To dělá podle požadavků Tondy Stavjani, jak se před sezonou domluvili. Hlavní kouč se na to podívá, konzultujeme to spolu a on to pak přednáší hráčům. Něco si ukážeme na videu a některé věci si ještě nakreslíme.

Stane se někdy, že se s hlavním trenérem neshodnete?
To se samozřejmě stane. Já jsem tam i od toho, abych byl oponentem v některých věcech. Nejsem tam jen od přikyvování. Tonda chce znát i můj názor, můj pohled na věc. On má samozřejmě to rozhodující slovo, ale spoustu věcí spolu diskutujeme.

Vzniká někdy takový rozpor třeba při koučování při zápase na střídačce?
Já mám na starosti obránce, Tonda útočníky a chod střídačky. Já mu do toho nezasahuji a on mi také důvěřuje. Pokud je ke konci zápasu nějaká přesilovka či power-play, tak on určuje, kdo půjde na led. Žádný rozpor tam nevzniká, vše je jasně rozděleno.

Kdo z vás vede tréninky na ledě a určuje, která cvičení budou hráči provádět?
Tak ze sedmdesáti procent řídí tréninky Tonda. Pokud dostanu pokyn, že mám připravit trénink, tak i trénink na ledě pak vedu já. Větší část přípravy je na hlavním trenérovi.

V zápasech proti Přerovu nefungovala moc dobře přesilová hra. Vymýšlíte ještě něco nového, nebo se snažíte zlepšit již nacvičené věci?
Přesilovky jsou klíčový prvek hry hlavně v play-off. Každý trénink na nich pracujeme. Nechceme nic nového vymýšlet. Spíše se snažíme hráče přesvědčit o tom, aby udělali to, co měli, protože to funguje. My nemáme žádné závratné signály, ale potřebujeme, aby si to hráči zautomatizovali a byli více „hladoví“. Chceme, aby chtěli dát gól a nepojmout to tak, že si jdou na dvě minuty odpočinout. Musíme být více agresivní, máme na ledě o jednoho chlapa více, takže z toho musíme udělat výhodu.

Už loni jste byl součástí trenérského týmu při play-off. Cítíte nějaký rozdíl v týmu mezi loňským a letošním play-off?
Letos myslím, že je to více týmové, větší soudržnost. Jdeme za naším cílem a kabina si to jasně uvědomuje. I v sérii s Přerovem šly naše výkony zápas od zápasu nahoru. V tom vidím daleko větší rozdíl, než tomu bylo loni.

Většina fanoušků už vidí Motor v baráži a má pocit, že Slavia je jen menší překážka za postupem. Vnímáte tohle cítění svých příznivců?
To snad ani nejde nevnímat. Budějce tím žijí a už nás vidí v baráži. My si nemyslíme, že to bude tak lehké. Slavia je strašně nebezpečný soupeř. Jsou nevyzpytatelní, mají velice dobrou defenzivu podpořenou skvělým výkonem gólmana. Bude to těžší, než s Přerovem. Mají také šikovnější a zkušenější hráče, kteří mají zkušenosti z vyřazovacích bojů. Hráči jako Pletka, Novák a Kolařík toho mají hodně za sebou a mohou předat své zkušenosti mladším hráčům.

Zápasy s Přerovem byly hodně bojovné a tvrdé. Bude hrát Slavia stejným způsobem, nebo očekáváte více technická utkání?
Může to tak být, že bude Slavia více hokejová, ale to nikdy nevíte. Je to přeci jen boj o baráž a to může přinést i daleko více agresivity, než zápasy proti Přerovu. Oproti loňsku třeba ani Přerov nehrál tak agresívně. V průběhu sezony Slavia určitě předváděla spíše víc hokej než agresivitu.

Jaký očekáváte průběh série? Předpokládám, že podobný jako v souboji s Přerovem.
Takhle o tom nepřemýšlíme. Oba domácí duely chceme vyhrát, abychom jeli do Prahy s výhodou vedení o dva zápasy. Jedno utkání venku vyhrát by bylo ideální, něco navíc by bylo ještě lepší. Jdeme do toho ale zápas od zápasu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....