Banes Motor České Budějovice
14.03.2017, Filip Kortus

Na Slavii musíme jet s čistou hlavou, říká Vlastimil Dostálek

Byl jedním ze dvou střelců Motoru, v závěru se rval do roztrhání těla o vyrovnání. Vlastimil Dostálek snižoval ve třetí třetině na rozdíl jedné branky, ale na vyrovnání to bohužel nestačilo. Nyní musí Motor ve dvou zápasech na Slavii zabrat. "Porážka by nás měla nakopnout, v Praze musíme hrát jako tým," říkal po utkání bojovný útočník.

Klíčová byla druhá třetina, ve které Slavia rozhodla o své výhře?
Rozhodně, bylo tam spoustu chyb, které by neměly být. Měli jsme i několik zbytečných vyloučení, sami jsme se dostávali pod tlak. Hráli jsme dvakrát ve třech, což se prostě nesmí stávat.

Byl výkon ve druhé třetině zatím nejhorší v celém play off?
Myslím si, že byl srovnatelný s první třetinu v úvodním zápase s Přerovem. Vedli jsme a nechali jsme se uspokojit. Přestali jsme hrát a Slavia toho využila. Třikrát jsme inkasovali a za dvacet minut se těžko dohání dvoubrankové manko, když to Slavia zabetonuje ve třetině a lehkými obloučky vyhazuje puk z pásma. Můžeme si za to sami a teď musíme jet na Slavii s čistou hlavou.

Přitom první třetinu jste odehráli podle svých představ, ne?
Ano, hráli jsme tak, jak jsme měli. Nechali jsme se ukolíbat jednobrankovým vedením a začali jsme dělat totální zkraty a chyby. Slavia nás za to potrestala a my jsme v posledních dvaceti minutách už nedokázali srovnat.

Ve třetí třetině jste byli velmi blízko vyrovnání při závěrečném tlaku
Šlo na branku spoustu střel, Roman Vráblík dvakrát pálil, Žiga se dostal ke střele. S Michalem Chovanem jsme byli na brankovišti a snažili jsme se to protlačit, ale nepodařilo se. Před brankou leželi dva tři hráči Slavie a k tomu brankář, bylo strašně těžké dostat puk do branky. Měli jsme šance na srovnání, ale štěstí přálo více Pražanům.

Na nosítkách musel být odvezen Petr Tejral. Viděl jste souboj, při kterém se zranil?
Viděl jsem to. Šel do souboje a chtěl udělat zpětnou kličku. Štěpán ho dohrál a on zůstal ležet. Byl to tvrdý souboj, ale v rámci pravidel. Jakmile hráč u mantinelu cítí soupeře na zádech, neměl by dělat kličku. Samozřejmě mu přeji na dálku brzké uzdravení, doufám, že bude v pořádku.

Na 2:3 jste snížil bekhendovou střelou mezi betony. Viděl jste mezírku nebo jste střílel naslepo?
Snažil jsem se natlačit před branku a viděl jsem, jak mě zavírá dojíždějící bek za mnou. Spoluhráči byli pokrytí, takže jsem to chtěl hodit na brankáře na odraz a se štěstím mu to propadlo mezi betony. Dál jsem nám naději, mohli jsme ještě dýchat. Mrzí mě, že jsme to nedokázali otočit.

Pozitivem na druhé utkání v sérii je, že jste se dvakrát trefili v přesilovce?
Dobré to je, ale osobně si myslím, že nás přesto přesilovky zatím trápí. Pro nás by to měl být faktor, který by rozhodoval zápasy. Což zatím není. Trochu nám chybí drzost, abychom si sami dovolili něco navíc. Snažíme se to neustále házet na druhého, což není ono. Musíme je vylepšit, pokud chceme uspět.

V Edenu byste chtěli navázat na výkon z prvního duelu?
Musíme jít do zápasu s čistou hlavou. Nesmíme dělat hrubice jako dnes, nesmíme se bát hrát, když budeme vést. Myslím si, že jsme se toho dnes zalekli. Hrát jako tým a dát do toho srdce.

Je dobře, že máte teď dva dny volna, při kterých si můžete vyčistit hlavu a jít do toho znovu?
Přesně tak. Myslím si, že volno každému prospěje a dáme se dohromady. Přeci jenom si nemyslím, že by nás měla porážka srazit. Spíše právě naopak nakopnout. Semknout se jako tým a urvat nejlépe dvě výhry.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....