Banes Motor České Budějovice
15.03.2017, Filip Kortus

Odchovanec Slavie Jiří Patera zná místní prostředí velmi dobře

Motor čeká v pátek a sobotu pokračování semifinálové série v Edenu. Ještě před tím jsme si pro vás připravili speciálního experta na slávistický klub. Odchovanec Jiří Patera přiblížil prostředí v Edenu či hodnotil fantoma Slavie Dominika Frodla. Dostalo se i na úspěšné tažení juniorky.

Reprezentační brankář u semifinálového soupeře Motoru v play off hokejově vyrůstal. Začínal v poli, ale postupně se přesunul do branky. „Na léta ve Slavii vzpomínám rád. Strávil jsem tam velkou část svého dětství, na to se nezapomíná,“ praví jednička budějovické juniorky. Zároveň dodává, jaké jsou na stadionu v Praze podmínky. „Kluziště je o něco menší než v Budějovicích, ale pro brankáře to není takový rozdíl,“ říká o tom, co čeká budějovické brankáře v Edenu.

Právě místo v brankovišti Slavie bylo jedním z hlavních propíraných témat před začátkem semifinálové série. Famózní formu ve čtvrtfinále totiž chytil mladičký Dominik Frodl. „Známe se, je to jistě kvalitní brankář. Dostal v průběhu sezony šanci a perfektně ji dokázal využít,“ uznal osmnáctiletý sympaťák. Slávistický brankář potvrdil kvality i na ledě Budvar arény a dokázal svému týmu vychytat jednu výhru. V prvním utkání kryl sedmatřicet střel, ve druhém třicet čtyři.

Dalším zajímavým faktorem bude při třetím a čtvrtém zápase série atmosféra v Edenu. Do hlavního města se chystají stovky fanoušků Motoru, Jihočeši se mohou těšit na skvělou podporu. „Eden je od Budvar arény specifický tím, že je o dost menší. Rámus je tam při vyprodané hale o něco větší, jelikož se tolik nerozléhá,“ je si vědom. On sám zažil příznivce budějovického klubu v loňském posledním měření sil. „Pamatuji si, že ačkoliv vedla Slavia 3:0 na zápasy, fanoušci hostí zaplnili celý sektor a bezvadně fandili,“ vybavil si Patera.

Semifinále je skvělý úspěch, ale chceme dál

Opomenout se ale u Jiřího Patery nesmí vývoj play off v DHL extralize juniorů. Budějovické naděje smázli ve čtvrtfinále Rytíře Kladno a po několika letech se budějovičtí junioři probojovali mezi nejlepší čtyřku. „Jsme skvělá parta, hráli jsme jako tým a slavili zasloužený postup. Teď se můžeme těšit na semifinále,“ vyprávěl talentovaný brankář. Na soupeře si celek Luboše Roba staršího musí počkat, Jihlavu totiž čeká sedmý duel s Kometou Brno.

Juniorce nevyšel závěr základní části, z posledních devíti kol vyhrála pouze třikrát a propadla se na pátou příčku tabulky. „Měli jsme to o to těžší, že se nám konec základní části nepovedl. Bylo hrozně důležité, že jsme se chytli už ve druhém utkání a dokázali sérii urvat,“ chválil Patera. Budějovický brankář se může chlubit fantastickými statistikami. V základní části kraloval všem brankářům s více jak 93%, v play off útočí dokonce na devadesát pět a taktéž je nejlepší z celé soutěže. Jistota v brance juniorky Jiří Patera.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....