Banes Motor České Budějovice
25.03.2017, Miroslav Mayer

Týmy z první ligy jsou v baráži celkem úspěšné

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Baráž je mezi fanoušky hokeje vnímána jako nespravedlivá a výhodnější spíše pro extraligové celky, které hrají kvalitnější zápasy, a navíc se na tuto část sezony mohou připravit dlouho dopředu. Ze čtyř odehraných baráží v současné formě dokázaly třikrát postoupit prvoligové týmy do extraligy. Na něco podobného bude chtít navázat i Motor.

Baráž se v současném formátu čtyř týmů hraje od sezony 2012/2013, kdy se poprvé spolu utkaly dva nejlepší týmy z první ligy a dva nejhorší z extraligy. Odehrály se tedy čtyři baráže a dvakrát se stalo, že obě extraligová mužstva se zachránila, jednou naopak postoupily oba prvoligové týmy. V jednom případě se jeden extraligový celek zachránil a jeden sestoupil. Z uvedeného se tedy nezdá, že by mužstva z první ligy byla v nějaké nevýhodě a neměla šanci na postup.

Nejvíce baráží odehrál Chomutov, a to hned tři a dvakrát byl úspěšný. Stejnou bilanci má i Olomouc. Mladá Boleslav hrála dvakrát a nejprve neuspěla a podruhé už ano. Liberec si zahrál baráž jednou a byl úspěšný, Kladno, Jihlava a Motor odehrály jednu neúspěšnou baráž. Nejhorší bilanci má zatím Slavia, která byla v baráži dvakrát a vždy skončila neúspěšně. Karlovy Vary loni uspěly.

Z níže uvedených tabulek tedy vyplývá, že dosud bylo na postup nutno uhrát alespoň 20 bodů, o jeden bod více (21) už vždy znamenal postup, nejvíce bodů získal Litvínov (25). Mužstva sehrají 12 zápasů, maximum je tedy 36 bodů. Na svém ledě tedy může tým získat maximálně 18 bodů, to se loni povedlo právě Litvínovu. Kromě jediné výjimky všechna postupující mužstva doma maximálně dvakrát prohrála.

Zajímavostí také je, že důležitější než pevná obrana je útok. Jen loni Litvínov inkasoval nejméně, a přesto postoupil, jinak vždy týmy, které nejméně inkasovaly, nepostoupily. Naopak postupující týmy daly, kromě prvního ročníku, vždy nejvíce branek.

Nejvíce bodů zatím získal David Výborný hned v prvním ročníku, a to 17 (4+12). Nejlepší střelci dali sedm branek – Radek Duda a Jakub Svoboda.

Tabulka baráže 2012/13

Z první ligy to byly týmy Mladé Boleslavi a Olomouce, z extraligy pak Chomutov a Liberec. Oba extraligové celky si svoji příslušnost udržely i do další sezony.
1. Chomutov             23
2. Liberec              23
3. Mladá Boleslav       20
4. Olomouc               6

Tabulka baráže 2013/2014

Už o rok později došlo k překvapivému výsledku baráže. Oba extraligové celky – Kladno a Chomutov – tentokrát neuspěly a postoupila mužstva Olomouce a Mladé Boleslavi.
1. Mladá Boleslav       21
2. Olomouc              20
3. Chomutov             17
4. Kladno               14

Tabulka baráže 2014/2015

V této sezoně poprvé zasáhl do baráže i Motor, z první ligy ještě Chomutov, za extraligové mančafty Slavia a Olomouc. Zde došlo poprvé k tomu, že postoupil jeden účastník první ligy a jeden tým z extraligy spadl o soutěž níž.
1. Olomouc        23
2. Chomutov       21
3. Slavia         19
4. Motor           9

Tabulka baráže 2015/2016

Loňská baráž dopadla tak, že oba extraligové celky – Litvínov i Karlovy Vary – si uchovaly svoji příslušnost k elitě a kluby z první ligy se před nimi musely sklonit.
1. Litvínov           25
2. Karlovy Vary       20
3. Slavia             17
4. Jihlava            10
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....