Banes Motor České Budějovice
02.06.2017, Filip Kortus

Představení posil: Jak se jim vydařil uplynulý ročník?

Celek Motoru během letní pauzy obměnil kádr a s týmem se připravuje hned několik nových či staronových tváří. Podrobně jsem rozebrali uplynulý ročník pěti jistých posil Motoru. U dalších tří testovaných hráčů (Petr Gřegořek, Miloslav Jáchym, Radek Prokeš) není jisté, jestli budou v následující sezoně za Motor nastupovat.

Ondřej Kachyňa (naposledy Chicago Steel – USHL)

Statistiky Ondřeje Kachyni v sezoně 2016/17:
Zápasy: 25 (play off: 8, reprezentace U19: 9)
Body: 4 (1+3) (reprezentace U19: 1 (0+1)
+/-: -7 (play off: -1)
Trestných minut: 2 (play off: 20, reprezentace: 4)
Úspěšnou sezonu v juniorské USHL s mistrovským zakončením prožil devatenáctiletý obránce Ondřej Kachyňa v zámoří. Urostlý bek v sezoně přestoupil z Hamilton Bulldogs, kde strávil dvě sezony, do Chicago Steel. S americkým celkem to dotáhl až do finále, kde společně s dalším Čechem Aleše Stezkou získal cenný titul. Zároveň nasbíral devět startů za reprezentační devatenáctku a následující sezonu by měl zabojovat o místo na MS dvacetiletých. Kachyňa je posledním rokem junior, tudíž splňuje pozici povinného juniora v sestavě. V Českých Budějovicích Kachyňa působil nejen v mládežnických kategoriích, ale před dvěma roky si při dvou utkáních zahrál i v baráži o extraligu.

Václav Nedorost (naposledy Slovan Bratislava – KHL)

Statistiky Václava Nedorosta v sezoně 2016/17:
Zápasy: 36
Body: 13 (8+5)
+/-: -1
Trestných minut: 52
Nejzvučnější letní posilou Motoru je jistě Václav Nedorost. Pětatřicetiletý útočník hrál posledních sedm sezonu v KHL, přičemž poslední tři strávil ve Slovanu Bratislava. Ani uplynulý ročník se mu nevyhnula zranění, ze hry ho na dlouho dobu vyřadil Anatolij Golyšev z Avtomobilistu Jekatěrinburg. Nedorost vyvážel kotouč z obranné třetiny a Rus ho likvidačním zákrokem poslal k zemi. Dvojnásobného mistra světa do dvaceti let odvezli záchranáři přímo z ledu s těžkým otřesem mozku. Nyní je Nedorost fit a natěšen na návrat do rodných Budějovic. K týmu se připojí při soustředění na Lipně.
                 V uplynulé sezoně hájil Václav Nedorost barvy Slovanu Bratislava v KHL.

Tim Crowder (naposledy Amiens – francouzská liga)

Statistiky Tima Crowdera v sezoně 2016/17:
Zápasy: 37 (play off: 5)
Body: 29 (16+13) (play off: 4 (2+2)
+/-: 4 (play off: 5)
Trestných minut: 12 (play off: 2)
I v letošním přestupovém období ohlásil Motor kanadskou posilu. Produktivního praváka Tima Crowdera. Útočník strávil posledních pět sezon ve francouzské nejvyšší soutěži, kde se potkal i se staronovým spoluhráčem Mitchem Fillmanem. Za pět let ve Franci dokázal nasbírat necelých dvě stě bodů, pravidelně patřil mezi nejproduktivnější hráče svého týmu. Crowder je typem důrazného útočníka, který je vhodný na přesilové hry. Podle prvních prognóz by měl zaujmout místo v první formaci společně s Václavem Nedorostem, ale na skládání sestavy je opravdu ještě brzo. Do přípravy Motoru se zapojí v červenci.

               Kanaďan Tim Crowder v dresu francouzského Amiens.

Peter Galamboš (naposledy MHC Martin – slovenská extraliga)

Statistiky Petera Galamboše v sezoně 2016/17:
Zápasy: 52 (play off: 11)
Body: 29 (10+19) (play off: 5 (0+5)
+/-: -14 (play off: 0)
Trestných minut: 18 (play off: 6)
Urostlý útočník strávil uplynulou sezonu ve slovenském MHC Martin, kde patřil k nejproduktivnějším hráčům. Za základní část posbíral dvacet devět bodů, v play off navrch přidal dalších pět. S rodným klubem to dotáhl až do semifinále play off, kde Martin podlehl pozdějšímu vítězi z Banské Bystrice 1:4 na zápasy. Galamboš je střední útočník, který byl na Slovensku zvyklý na velké vytížení. „V Martině jsem hrál přesilovky i oslabení. Jsem takový univerzál, uvidím, jakou mi dá trenér úlohu a s kým budu nastupovat ve formaci,“ uvedl forvard se zkušenostmi z reprezentace. První ligu už si vyzkoušel před čtyřmi lety, kdy se po zranění rozehrával v Benátkách nad Jizerou.

              Galamboš je odchovancem martinského hokeje, kde jeden rok hrál i s céčkem na hrudi.

Martin Novák (naposledy Jestřábi Prostějov – WSM liga)

Statistiky Martina Nováka v sezoně 2016/17:
Zápasy: 52 (play off: 4)
Body: 47 (15+32) (play off: 5 (0+5)
+/-: -7 (play off: -4)
Trestných minut: 14 (play off: 4)
Osobně zažil životní ročník, s týmem ale neuspěl. Útočník Martin Novák nasbíral za Prostějov hned padesát dva bodů, ale sezona pro něho skončila už v předkole WSM ligy. Ambiciózní Jestřábi vypadli ve vyhrocené sérii s Přerovem 1:3 na zápasy. „Zažil jsem dobrou sezonu, rozuměl jsem si se spoluhráči v lajně a klapalo nám to,“ chválil si kmenový hráč Sparty. V celkovém pořadí produktivity základní části skončil Martin Novák na druhé příčce, hned za vítězným Tomášem Čachotským z Jihlavy. Do Motoru přichází na jeden rok s případnou opcí.               Útočník Martin Novák patřil v posledních dvou sezonách k tahounům Prostějova.
Foto: Jestřábi Prostějov, nasturiec.sk, lesgothiques.com, khl.sk, recklessrestraint.ca
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....