Banes Motor České Budějovice
15.07.2017, Filip Kortus

Mládežník sezony Jiří Patera: Čistá konta neřeším, pro brankáře jsou pouhým bonusem

Naplno ukázal, jak má vypadat průlomový ročník. V pouhých osmnácti letech kraloval všem brankářům v juniorské extralize, dostal šanci ve čtvrtfinále mistrovství osmnáctiletých a sezonu korunoval draftem do Las Vegas. Toť krátký výčet toho, co se povedlo brankáři Jiřímu Paterovi v uplynulé sezoně. Ocenění se dočkal i na webu Motoru, kde ho fanoušci zvolili Mládežníkem sezony.

Anketa o Mládežníka sezony trvala týden. Sledoval jste její průběh?
Bavil jsem se o ní se spoluhráči v kabině, k tomu to přítelkyně bedlivě sledovala a podávala mi hlášení, jak jsem na tom. (úsměv) Měl jsem o průběhu informace z první ruky.

Po nominaci mezi nejlepší jste doufal, že byste mohl anketu ovládnout?
Moc jsem to neřešil, ale je hezké, když vás někdo do ankety nominuje. Individuální ocenění však pro mne nejsou důležitá. Měli jsme v juniorce dobrou sezonu, a to mě těší více než zisk nějaké trofeje.

Zpátky k hokejovým začátkům. Kdy a kde jste s hokejem začínal?
Ve čtyřech letech jsem poprvé vyrazil na Slavii, kde jsem začínal. K hokeji mě přivedl táta, který sám hrál, ale kvůli zranění musel v sedmnácti skončit.  


V jakém věku jste se poprvé postavil do branky? Lákalo vás to tam už dříve?
Tuším, že to bylo v sedmi. Zrovna jsem nastupoval za třetí třídu. Rád jsem chytal, bavilo mě to. Při každé týmové hře jsem lezl do branky a chtěl jsem chytat. To mi zůstalo a jsem rád, že mi nadšení z pozice gólmana zůstalo.

V čem je podle vás kouzlo chytání? Nechybí vám, že si nemůžete užít radost ze vstřelené branky?
Miluji pocit, když udělám úspěšný zákrok. (úsměv) Jednou za čas si říkám, že je škoda, když vlastně nikdy nemohu dát gól. Ale nijak se nad tím nepozastavuji. Někteří hráči i v poli dávají málo branek a sám bych rozhodně nebyl žádným kanonýrem. To vím jistě. (úsměv)

Nejlépe se cítíte po zápasech, kdy zvítězíte a udržíte čisté konto?
Ani ne. Základ je výhra celého týmu. Čisté konto je pro mne nepodstatné. Jdu do zápasu s tím, že nechci dostat žádnou branku. Ale hlavní pro mne je, že chci týmu co nejvíce pomoci a přispět k vítězství. Čisté konto je bonus.

V DHL extralize juniorů jste měl za celý ročník nejvíce zákroků ze všech brankářů. Pociťoval jste v závěru sezony únavu?
Slabší chvíli jsme si všichni vybrali při prvním zápase play off na Kladně, kde jsme dostali sedm branek a já jsem po šestém inkasovaném gólu střídal. Jinak mi vyhovovalo, že jsem měl ve většině zápasů hodně zákroků. Brankář potřebuje být neustále v tempu, a to jsem byl. Důležité je, aby brankář nebyl studený.

Na sezonu jste se tedy dobře fyzicky připravil?
V Budějovicích jsem v letní přípravě strávil pouze tři týdny, přesto jsem se při nich připravil natolik, že jsem z toho těžil celou sezonu. Musím zaklepat, že jsem vydržel celý ročník odmakat na sto procent a ani jednou jsem se necítil, že bych nepracoval naplno. Všem nám náročná suchá příprava pomohla. Byli jsme dobře připraveni a mohli jsme neustále hrát na dvě tři formace.

Ohlédnete – li se za celou sezonu juniorky, považujete čtvrté místo za úspěch?
Z mého pohledu určitě. Před sezonou se nám nevěřilo, lidé nás zrazovali a říkali, že neskončíme vysoko. Na zápasy jsme nejezdili na čtyři lajny, přesto jsme dokázali dojít až do semifinále. Tam jsme narazili na Třinec. Cestovali jsme tam strašně dlouho a zdálo se mi, že jsme z toho byli vyčerpaní. Byla škoda, že jsme tam nezvládli alespoň jedno utkání. Měli jsme na to přivést jednu výhru.

Jste stabilním členem mládežnických reprezentačních výběrů. V jaké kategorii jste obdržel první pozvánku do národního týmu?
Už v kategorii U16. Nominovaný jsem byl na tři přátelská utkání se Švýcarskem. Následně jsem absolvoval i další akce, ale měl jsem velkou konkurenci v Jakubu Škarkovi a Tomáši Vomáčkovi.  


Získáváte z reprezentačních zápasů plno zkušeností? Chytáte zápasy, které vám dají nejvíce?
Každé mistrovské utkání má něco do sebe. Ať už se jedná o extraligu juniorů, či národní tým. Ovšemže reprezentace je výjimečná v tom, že před zápasem hraje státní hymna a při ní vám naskakuje husí kůže. Je to neskutečný pocit reprezentovat celou zemi.

V uplynulé sezoně jste chytal na mistrovství světa osmnáctiletých na Slovensku. Jak na šampionát vzpomínáte?
Celkově ho mohu hodnotit kladně. Do branky jsem se dostal častěji, než jsem čekal. Odchytal jsem tři kvalitní utkání a vždy proti věhlasným soupeřům. Americe, Rusku a Finsku. Vybavím – li si poslední zápas ve čtvrtfinále proti Finsku, tak to byla zkušenost k nezaplacení. Nastoupil jsem od začátku druhé třetiny a moc mě mrzelo, že jsme nedotáhli famózní obrat ze 1:5 na 5:5. Přišlo plno diváků, byl to oproti zápasům juniorské extraligy obrovský rozdíl.

Právě proti výběru Suomi to byl zápas, který se vám povedl na mistrovství nejvíce?
To se těžko hodnotí, ale nejlepší pocit jsem měl po zápase s USA. Američané nakonec ovládli celý turnaj. Chytal jsem polovinu utkání a podařilo se mi chytit hned dvě trestná střílení.

Dalším reprezentačním cílem je účast na dvacítkách?
Rozhodně. Ačkoliv v posledních reprezentačních nominacích nefiguruji, věřím, že šanci mám. Mistrovství je za dva roky a udělám maximum, abych byl v týmu. Poperu se o to.

Překvapilo vás umístění na draftu, nebo jste v něj tajně doufal?
Doufal jsem, že si mě někdo vybere. O to více mě těší, že si mě zvolilo právě Las Vegas. V NHL je to nový tým a je tam o něco větší šance probojovat se do AHL.

Na telefonu jste onoho odpoledne nevisel?
Průběžně jsem to sledoval, ale zrovna když jsem byl vybrán, tak jsem telefon chvilku před tím vypnul. (smích) Následně mi volal agent a sdělil mi to. Byl jsem z toho nadšený.

Kufry jste připravené neměl? Musel jste si narychlo sbalit a další den odletět?
Neměl jsem připravené nic. V sobotu odpoledne jsem se o draftu dozvěděl a v pondělí dopoledne už jsem letěl. Nejprve do Curychu a z Curychu do Las Vegas.

Co prvního si z týdne stráveného v Las Vegas vybavíte?
Strávil jsem tam šest dní a byl to pro mne úplně jiné svět. S podmínkami v České republice se to nedá srovnávat. Všichni jsou mimořádně přátelští, ochotní a vše dělají na patřičné úrovni.

Měl jste čas poznat vyhlášené velkoměsto?
Každý den jsme městem projížděli na stadion. Už jenom při pohledu z autobusu jsem měl spadlou bradu, mají tam neskutečné budovy. Podívali jsme se i do haly, kde bude hrát Las Vegas NHL. Je to opravdu luxus. Do Ameriky jsem se podíval podruhé v životě, jednou už jsme tam byli s reprezentací na turnaji v Plymouthu.

Co vás čeká v nejbližší době?
Přípravu začnu normálně s Motorem 24. července. Sám vůbec nevím, co bude dál.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice