Banes Motor České Budějovice
25.07.2017, Filip Kortus

Trenér Stavjaňa přivítal tým po dovolené, začíná skládat formace

Plný sil dorazil Antonín Stavjaňa po dvou týdnech dovolené na první trénink. V týmu poprvé přivítal Kanaďana Tima Crowdera, naopak kvůli povinnostem u reprezentační dvacítky nedorazil Ondřej Kachyňa. Hlavní trenér se před dopoledním tréninkem rozhovořil o tom, jaká je situace kolem draftovaných brankářů, a zdali je v jednání příchod nového hráče. První přátelské utkání čeká Motor příští pátek doma s kazašským Pavlodarem.

Odpočinul jste si a nabral na dovolené síly na nadcházející sezonu?
Chtěl jsem si především odpočinout od místního prostředí, protože když zůstanu v Budějovicích, musím neustále něco řešit. Na zahraniční dovolené jsem se odreagoval a měl čistou hlavu.

Na začátku přípravy máte pohromadě celý kádr, nebo někdo schází?
V pondělí jsme měli pár vynucených omluvenek. Například Martin Heřman měl domluvenou magnetickou rezonanci na koleno, Martinu Novákovi přeložili let z dovolené, tudíž přiletěl až ráno. Václav Nedorost nebyl fit, jelikož bere antibiotika. Úplně kompletní nejsme, ale v průběhu týdne bychom měli začít skládat hráče do formací. Chceme, abychom postupně najeli na systém, kterým se chceme prezentovat.

Obránce Ondřej Kachyňa je s dvacítkou ve Finsku?
Mluvil jsem s ním, ve středu v noci by se měl vracet. Necháváme otevřené, jestli s námi půjde ještě do konce týdne trénovat. Budeme reagovat na jeho vytížení v reprezentaci.

Měli jste v průběhu suché přípravy nějaké zdravotní problémy?
Pokaždé se něco přihodí, ani letos nás to neminulo. Jan Bárta si zlomil nohu, problémy se zády měl Martin Novák. Ještě před začátkem přípravy šel na operaci s meniskem brankář Ondřej Bláha, jehož čeká delší rekonvalescence. I další měli drobné zdravotní trable, ale tam nešlo o nic vážného. Drobnější problémy u hráčů by se měly dát v nejbližší době do pořádku.

Program přípravných zápasů odpovídá vašim představám? Nechystáte se zařadit ještě nějaké utkání?
Počet zápasů, který máme naplánovaný, nám bude stačit. Využili jsme toho, že jsou tu Kazaši na soustředění a hlavním trenérem se stal Tomáš Vak. Tím pádem jsme reagovali na to, že jsme měli méně domácích zápasů, a přidali jsme do plánu střetnutí s Pavlodarem.

S šířkou kádru jste spokojen? Čekáte ještě na příchod prvního centra?
Jeden hráč do útoku je stále v jednání. Nejsem schopen odpovědět, kdy budou věci kolem přestupů dotažené. Kádr zůstal po letní přípravě stejný, pouze k nám přibyl Tim Crowder.

Jak to vypadá s brankáři? Máte nějaké informace o případném odchodu Petra Kváči a Jiřího Patery do zámoří?
Petr Kváča žádnou smlouvu v zámoří nepodepsal, tudíž by měl u nás do konce sezony zůstat. Ve hře je ale stále možnost, že by na začátku září odcestoval do Ameriky na týdenní přípravný kemp. U Jiřího Patery je opačná situace. Dostal nabídku na smlouvu a v polovině srpna by měl odletět do zámoří.

Na soupisce máte aktuálně osm obránců, navíc jsou Petr Gřegořek s Miloslavem Jáchymem na zkoušce. S kolika obránci počítáte pro sezonu?
Osm obránců je standardní číslo. Teď jde o to, jestli budeme využívat někoho z juniorky. Do zápasu se zapojí šest sedm obránců a pro náhradníky na tribuně je důležité zajistit, aby měli zápasovou praxi. Bude záležet na podobě kádru. Pokud například Filip Novák dostane nabídku na krátkodobé hostování do extraligy, nebudeme mu v tom bránit a budeme na to muset reagovat. Nyní je předčasné hovořit o tom, zdali půjdeme do sezony s osmi nebo devíti obránci.

Do přípravy se zapojují i hráči z juniorky a staršího dorostu. Chcete, aby získali co nejvíce zkušeností s dospělým hokejem?
Chceme, aby se seznámili s atmosférou a prostředím v týmu. Pokud by dostali šanci v sezoně, aby nešli do neznámého prostředí.

Dostanou příležitost i v přípravných duelech?
Jestliže budou mít odpovídající výkonnost, tak rozhodně.

V týmu je prozatím jediný povinný mladík Ondřej Kachyňa. Je tedy možné, že když se někdo z mladých hráčů osvědčí, dostane prostor i v ligové soutěži?
Necháme hráče, aby se projevili, a uvidíme v jakém světle se ukáží. Budeme to řešit podle aktuální situace v sezoně.

Kolik tréninků za týden jste zatím naordinoval?
Budeme chodit dopoledne na led a do posilovny. K tomu máme odpolední fáze v úterý a čtvrtek. To samé bude platit i příští týden s tím, že v pátek budeme mít první přátelské střetnutí.

Jak dlouho se budete připravovat ve dvou skupinách?
Dopoledne chodíme na dvě party, abychom měli hráče pod větším dohledem a mohli jsme korigovat případné nedostatky. Nyní jsou tréninky více kondičně zaměřené. Od třetího tréninkového týdne budeme více specifikovat sestavu a půjdeme daleko více do systému.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....