Banes Motor České Budějovice
27.10.2017, Denisa Józsová

JUN: OLO - CEB 2:5 - Junioři obrátili nepříznivý stav a připsali si tři body

Již třinácté kolo čekalo DHL Extraligy juniorů, tentokrát se České Budějovice vydaly na led až do daleké Olomouce. V sestavě se představili hráči, kteří letos něco odehráli i ve WSM lize - Jakub Doktor a Jakub Káník. Zároveň své první utkání odehrál i Jan Bárta, který se v létě vážně zranil. Po divoké první třetině se hra uklidnila. Pak už stříleli jen Jihočeši, kteří si nakonec došli pro poklidnou výhru 5:2 a zapsali tři body do tabulky.

Hanáci do zápasu nevkročili vůbec špatně. Již ve druhé minutě Filip Palička za pomoci Pavla Tomaníka vstřelil první branku zápas a posunul Olomouc do vedení. Motor se snažil co nejdříve vyrovnat. Také to tak dopadlo. Jakub Doktor v šesté minutě předvedl parádní průnik mezi dvojicí beků, který zakončil ještě povedenějším zakončením. Matoušek už blafák do forhandu nestíhal. Na srovnaní okamžitě zareagovali domácí. Ti ještě v šesté minutě dali, jak se později ukázalo, poslední gól zápasu. Patrik Říčka a jeho rána z první už na Březinu nakonec stačila.

Motor v této chvíli relativně dost zaspal v obranné hře. Po zjevné ofenzivě Budějovic přišlo na řadu další vyrovnání. V desáté minutě Motor naprosto přehrával rozhozenou olomouckou obranu. Před Matouškem byla navíc dvojitá clona, která tak jen pomohla Danielu Dudáčkovi k čistému trefení šibenice parádním nápřahem. Olomoucký brankář prakticky nic neviděl. Do konce první třetiny se nic na stavu neměnilo. Oba celky tak šli do šaten za stavu 2:2.

Druhá perioda přinášela ze začátku jednu šanci za druhou, nejprve mohla jít Olomouc do vedení po průniku Podlahy, jenže při tuto šanci si mistrně pohlídal brankář Březina. Na druhé straně se pak ke gólovce dostal Káník, avšak i on ztroskotal na stejné překážce. Matoušek napodobil svého golmanského kolegu z Českých Budějovic a pohlídal tendence Motoru na převalení vývoje zápasu na svou stranu. Postupně se hra začala znovu pomaličku vyrovnávat, leč Olomouc byla přece jen v některých fázích lepší. Svou převahu ale nedokázala vlastní nemohoucností využít. Nejvíce mohl litovat zahozené příležitosti Tomaník, jenž nevyužil nadějně vypadající brejk. Po čtyřiceti minutách tak platil stále nerozhodný stav, zápletku tak slibovala následující perioda pořádnou.

Začátek třetí tetiny zastihl Olomouc v o trochu lepším rozpoložení než Motor, jenomže svou lehkou výhodu nezužitkovala. Místo toho přišlo to, co si asi nejméně přála. Dokonaný budějovický obrat. Radek Rolínek totiž využil malicherného zaváhání obrany k brance, která de facto nakonec rozhodla o směřování zápasu. Nenápadně vypadající akci Budějovic dokázal využít ranou do odkryté svatyně, jelikož jinak výborný Matoušek už byl neschopný tak rychlé přesunutí puku zachytit. Nicméně to nebylo všechno, po smolném vyloučení Kuchaře za vyhození puku mimo kluziště dostali hosté možnost přesilovky a právě díky výborně zvládnuté souhře v této herní situaci se dočkali už čtvrté branky zápasu. Pohlednou akci zužitkoval ještě pohlednější dělovkou Jakub Káník.

Pro Hanáky to byl logicky šok, jejich motivace tak dostala zásadních trhlin. I přes obrovskou snahu už se ze svého marasmu nedokázali dostat. Na ledě to mělo dalekosáhlé účinky, pro domácí přišla navíc další rána. Další oslabení, ve jakých už v průběhu duelu inkasovali dvakrát. A černé scénáře olomouckých příznivců se potvrdily, Dosek sice ještě ztroskotal na fantastickém Matouškovi, to Michal Bláha už byl bezchybný. Jeho milimetrově přesná rána byla nad síly clonících beků i domácího brankáře. Zbytek periody už byl ze strany Budějovic sehrán takticky na lépe než výbornou, kohouty totiž prakticky k ničemu nepustili, čímž si připsali druhou výhru v řadě. Domácí naopak nadále v této sezóně tápou.

Ohlasy po zápasu

Martin Štrba (HC Motor České Budějovice): I přesto, že jsme přijeli kvůli zacpané dálnici pozdě, kluci si poradili s nastalou situací výborně. Čekali jsme před utkáním, že vyhrát bude v Olomouci nesmírně těžké, což se v konečném důsledku na sto procent potvrdilo. Rozhodujícím momentem celého zápasu byly určitě přesilovky, ve kterých jsme dali tři branky. Třetí třetinu jsme předvedli perfektní výkon, za který si tři body bez diskuse zasloužíme. Jsem u týmu teprve třetím zápasem, ale musím konstatovat, že se každým dalším duelem lepšíme a lepšíme. Jsme na dobré cestě k ještě lepším výkonům.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice