Banes Motor České Budějovice
14.12.2017, Filip Kortus

Brankář Petr Kváča uspěl na vyhlášení Sportovce roku 2017

Tažení Motoru v uplynulé sezoně a aktuální první příčka ve WSM lize nezůstaly bez povšimnutí. Při tradičním vyhlašování nejúspěšnějších sportovců Jihočeského kraje za ok 2017 obsadil Motor v kategorii kolektivů druhou příčku. K tomu přidal mezi jednotlivci pátou pozici brankář Petr Kváča , který se zároveň stal Sportovní hvězdou Deníku. Sám talentovaný brankář si galavečer užil a byl pyšný na celý tým.

Kam řadíte ocenění na vyhlášení Sportovce roku 2017 Jihočeského kraje?
Oceňuji spíše umístění v kolektivu roku. Hokej je týmový sport a na ledě bojujeme jeden za druhého. Myslím si, že je to o něco více než umístění v jednotlivcích, protože to se těžko vybírá. Ale ocenění si mimořádně vážím. Mám radost, že si mě někdo všiml, na někoho jsem zapůsobil. Těší mě, že někoho oslovila má práce a snažím se nadále pracovat každý den na sto procent.

Byl to pro vás první galavečer udělování cen, kterého jste se zúčastnil?
Ano, bylo to poprvé, co jsem se podobné akce zúčastnil osobně, navíc jsem byl oceněn přímo v sále. Měl jsem zvláštní pocit, byl jsem poněkud nervózní. Nevěděl jsem, co očekávat, ale musím se přiznat, že to byla úžasná akce a jsem rád, že jsem se jí mohl zúčastnit.

Prožíval jste na pódiu mírnou nervozitu? Dala by se porovnat s prvním rozhovorem v NHL?
(úsměv) Měl jsem ji větší, než když jsem vyjížděl na led při prvním zápase baráže nebo při prvním startu za Spartu. Na hokejové zápasy jsem zvyklý, oproti tomu tato akce byla pro mne něco úplně nového. Jak jsme stáli s ostatními spoluhráči na pódiu, tak jsem byl na nás pyšný. Je hezké, že jsme se mohli umístit a zúčastnit se svátečního večera.

Nejlepším kolektivem se stal Jihostroj, v elitní desítce jednotlivců se umístil fotbalový brankář z Dynama Jindřich Staněk. Podporujete se navzájem s ostatními budějovickými sportovními celky?
Za sebe mohu říct, že občas se podívám na výsledky ostatních českobudějovických týmů, ale pravidelně se dívat nechodím. V létě hrávám s rodinou volejbal, takže to je sport, který mi přirostl k srdci. V sezoně se zase často dostaneme k fotbalu, takže i k němu mám jistý vztah. Přímo se nepodporujeme, ale na dálku držím palce všem týmům z našeho města. Jsme těmi kluby, které dělají jak pro město, tak pro celý kraj sportovní vizitku. Jsem nadšený z toho, jakou tady v Budějovicích máme sportovní sílu, podporu fanoušků, města, je to zkrátka skvělé. Bydlím na jihu Čech pět let a přirostlo mi to tu k srdci.

V minulém týdnu jste si odbyl premiérové starty v extralize za pražskou Spartu. Co jste tomu říkal?
Musím říct, že jsem si to maximálně užil, třebaže jsme ani jednou nevyhráli. Byla to další mimořádně cenná zkušenost, při které jsem odhalil menší nedostatky, na kterých už jsem začal pracovat. Musel jsem si chvilku zvykat. V extralize je o něco propracovanější systém. Dozvěděl jsem se o sobě nové věci, chci na nich zapracovat a posouvat se dál a dál.

V druhém zápase jste střídal, přičemž jednu z inkasovaných branek jste dostal od spoluhráče Zbyňka Michálka. Omlouval se vám za to?
Hned na ledě se mi omluvil, ale je to sport a něco takového se může stát. Člověk to musí hodit za hlavu, neřešit to. Jsem hlavně rád, že jsem si to mohl vyzkoušet a uvidíme, jak to bude dál.

Další ze zážitků byl první start v O2 aréně, jedné z nejmodernějších hal v celé Evropě?
Přesně tak. Je to velký zážitek, prožít tam celé utkání, navíc jako domácí hráč. Zápas má krásný nástup, atmosféra je velmi dobrá. Užil jsem si to se vším všudy.

Výsledky
Jednotlivci:
1. Martin Šonka (letectví – Aero Tábor), 2. Martin Kryštof (volejbal – Jihostroj ČB), 3. Anežka Paloudová (kanoistika – Český Krumlov), 4. Pavla Schorná (biatlon – Staré Město pod Landštejnem), 5. Petr Kváča (hokej – Motor ČB), 6. Martin Bidař (krasobruslení – BK ČB), 7. Roman Častoral (rallycross – Katovice), 8. David Zadák (horská kola – Vimperk), 9. Antonín Haleš (kanoistika – Český Krumlov), 10. Jindřich Staněk (fotbal – Dynamo ČB).
Kolektivy: 1. VK Jihostroj Č. Budějovice (volejbal), 2. ČEZ Motor Č. Budějovice (hokej), 3. HBC Strakonice (házená).
Objev: Tomáš Kratochvíl (atletika – Sokol ČB), Vojtěch Skořepa (kanoistika – Český Krumlov), Marek Šotola (volejbal – Jihostroj ČB).
Handicapovaní sportovci: Arnošt Petráček (plavání), Daniel Bína (jachting), Martin Dvořák (atletika).
Sportovní hvězda Deníku: Petr Kváča (ČEZ Motor České Budějovice – hokej).
Síň slávy: Milan Čuda (volejbal).
Zvláštní cena: Jan Škrle (fotograf).

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....