Banes Motor České Budějovice
22.12.2017, Denisa Józsová

SDO: SPA - CEB 0:3 - Svoboda vychytal nulu a starší dorost vyhrál na Spartě

Dohrávka druhého kola nadstavbové skupiny Extraligy staršího dorostu čekala starší dorost, jenž zajížděl na led pražské Sparty. Utkání se Jihočechům povedlo. Svoboda uzavřel svou branku a nepustil ani jednu střelu. Útočníci nasázeli tři branky, které znamenaly tři body do tabulky.

Sparta i Motor vstoupily do utkání s velkou chutí, jenže jejich kombinaci chyběla přesnost a přímočarost. První výrazná šance přišla až na konci osmé minuty, kdy ujeli dva sparťané do přečíslení dvou na jednoho. Dani následně dostal po zahákování příležitost trestného střílení, ale svou rychlou kličkou na Svobodu nevyzrál, a ten ho levým betonem vychytal.

Vzápětí dostala Sparta příležitost první přesilové hry, ale její bezzubá hra nakonec vedla k faulu, který početní převahu po minutě a 21 vteřinách ukončil. Při zkrácené početní převaze byl Motor údernější a dvanáct vteřin před návratem Bureše udeřil tečovanou střelou Šimon Masopust. Sparta mohla rychle vyrovnat, ale šance Čecha ani dva pokusy Daniho ke gólu nevedly. O chvíli později nevyužily přesilovou hru ani České Budějovice a do kabin se šlo za jejich těsného vedení.

Zasloužené vedení museli Jihočeši hájit už po minutě a deseti vteřinách v početní nevýhodě. Sparta už zvládla přesilovku o něco lépe, jenže faul Hubaty nepotrestala. Když následně neuspěl z brejku právě Hubata, zůstal stav nezměněný. Další trest soupeře Pražané nepotrestali a špatným střídáním se o přesilovku připravili, čímž potvrdili bídné počínání v početní převaze.

České Budějovice byly následně i díky zkrácené výhodě aktivní, ale když už zahrozily, Škorpík byl pozorný. Šance přibývaly na obou stranách, leč bez gólového efektu. To však změnilo smrtících 45 vteřin. V čase 34:55 si do pásma najel Jakub Čížek a krásnou kličkou do backhandu překonal Škorpíka. O zmíněný časový úspěch později jeden ze sparťanských obránců přihrál přímo na hůl Tomana, který pobídl Martina Beránka, a ten zvýšil na 3:0 pro svůj tým!

Českým Budějovicím dodaly rychle vstřelené góly potřebný klid a jejich důsledná defenziva dělala Spartě problémy. Svěřenci Richarda Žemličky navíc pokračovali v ofenzivním trápení, které je doprovázelo od začátku utkání.

Změnit to měla třetí třetina, v jejíž páté minutě dostal velkou šanci na snížení Flídr a při svém individuálním úniku zvolil tváří v tvář Svobodovi střelu. Na tu ovšem brankář Motoru čekal a puk úspěšně pokryl. Sparta vzápětí protestovala po tvrdém hitu Stárka, který poslal k ledu jednoho ze sparťanů, ale na popud domácích se počet hráčů na ledě neměnil.

Motor nadále pokračoval v zodpovědné hře a Sparta snažila chytit poslední šanci za pačesy. Po nevýrazných pokusech měla šest minut před koncem poslední šanci, když šel soupeř do čtyř a krátce poté i do tří. Sparta ale 37 vteřin dlouhou přesilovku pěti proti třem nevyužila, jelikož neuspěla se střelami od modré, ani Čechova střela z otočky.

Jihočeši se v jiných případech dobře osvobozovali a dvě minuty před koncem zabránil Škorpík velké šanci jednoho z hostujících hráčů, který na zadní tyči doklepával puk do sítě a trefil jen beton sparťanského brankáře. Pražané nakonec ani nesnížili a utkání dokonce dohrávali ve čtyřech hráčích. České Budějovice si tak odvezly cenné a zasloužené tři body.

Ohlasy po zápasu
Radek Bělohlav (CEB): Dnes jsme podali parádní kolektivní výkon podpořený výborným brankářem. Jediný problém jsme měli v úvodu druhé třetiny ve dvou po sobě jdoucích oslabeních, kdy jsme nestíhali tempu soupeře. Ve druhé třetině jsme měli i trochu potřebného štěstí a byli jsme rádi, že jsme neinkasovali. Jinak jsme zápas kontrolovali. Byl to parádní hokej z obou stran.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....