Banes Motor České Budějovice
24.12.2017, Karel Svoboda

Štrba: Máme na to, abychom ”dvanáctku” uhráli

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Juniorka má až do 5.ledna zápasovou přestávku a tak jsme ke klubovému mikrofonu pozvali jejího hlavního trenéra Martina Štrbu.

Po vašem odvolání od A-týmu a přesunu k juniorce jste se v rozhovoru pro Českobudějovický deník vyjádřil zhruba ve smyslu, že profesně je pro vás přechod k juniorce obrovský krok zpátky. Již jste se nějak vypořádal s tímto zklamáním?

Nebylo to zklamání. Co se týče profesního hlediska, tak to opravdu cítím jako krok zpátky. Ale jinak se jedná o běžnou záležitost v trenérské práci, k odvolání trenérů dochází, takže to nevidím jako zklamání.

Výkony juniorky připomínají houpačku. Jak jste spokojen s výsledky a herním projevem týmu poté, co jste jej ve druhé polovině října převzal jako hlavní trenér?

Přesně tak, jak říkáte, je to jako na houpačce. Někdy jsem celkem spokojený, jindy zase jsem hodně nespokojený.

Máte v kádru tři hráče ročníku 97, Ondřeje Šulka, Jakuba Doktora a Jana Bártu. Nakolik počítáte s jejich službami? Budou v kádru juniorky až do konce sezóny nebo spíše uvažujete, že odejdou na hostování do nějakého celku hrajícího WSM ligu?

Tito hráči jsou pod smlouvou v A-týmu a o jejich nasazení tedy rozhodují trenéři A-týmu, s kterými jsme v úzkém kontaktu. Takže tato otázka je spíše určená pro ně, kam tyto hráče zařadí, o tomto já nerozhoduji, pouze to konzultuji. Na poslední poradě se rozhodlo, že pro tyto hráče je přínosnější hrát zápasy v seniorském hokeji. V každém týdnu by měli sehrát tři utkání. Ve středu a v sobotu dvě utkání ve 2.lize, kde mají vyřízené střídavé starty nebo hostování. V pátek by měli být k dispozici juniorce.

Máte v kádru několik starších dorostenců. Nastálo jsou členy týmu Vojtěch Doktor, Martin Beránek a Matěj Tomana, přičemž dle slov Radka Bělohlava (trenér staršího dorostu) se počítá s i s nasazováním dalších hráčů z kádru staršího dorostu. Jak jste s výkonem a přístupem těchto mladších hráčů spokojen?

Díky jejich výkonnosti si tito tři zmínění hráči drží místo v základní sestavě. S Radkem jsme v kontaktu a posun hráčů ze staršího dorostu k nám se zvětšuje, protože hráči ze staršího dorostu prokazují takovou výkonnost, že často přehrávají kmenové hráče juniorky. Takže není důvod, abychom nevyzkoušeli i další hráče. Jsme ale limitováni maximálním počtem těchto mladších hráčů, které můžeme do extraligového zápasu nasadit.

V domácím zápase s Chomutovem se zranila dosavadní jednička, brankář Martin Březina. Jaký je jeho aktuální stav, kdy se dá očekávat jeho návrat do branky?

Já vlastně přesnou diagnózu jeho zranění neznám. V rámci vyšetření bezprostředně po zápase se neprokázala žádná zlomenina obratle, takže byl ihned propuštěn do domácího ošetřování. V úterý 19. prosince od něj přišla zpráva, že ještě postoupí nějaké kontrolní vyšetření, z kterého se očekává ještě minimálně týden klidový režim. Dále nám oznámil, že má ještě nějaké školní povinnosti. Očekáváme, že bude k dispozici ve druhém lednovém týdnu.

Tabulka extraligy je poměrně vyrovnaná. Před vánoční přestávkou je tým na deváté pozici se ziskem 40 bodů. Na 13. místo, což je první nepostupové místo, máte náskok 7 bodů. Do konce základní části zbývá 8 kol. Dokáže si tým s přehledem uhájit postupovou pozici nebo spíše počítáte s napínavým průběhem do posledního kole?

Očekávám boj do posledního kola. Týmy jsou opravdu velmi vyrovnané. Samozřejmě věřím, že pozici v první dvanáctce udržíme. Týmy, které nepostoupí, pak nemají v podstatě o co hrát v dalším průběhu sezóny.

Přece jenom jste již měl možnost se s výkonností svých hráčů za ty dva měsíce důkladně seznámit. Jaký je váš reálný letošní cíl s juniorkou?

Jak jsem říkal. Myslím si, že kluci mají na to, abychom tu „dvanáctku“ uhráli. Pak se celky rozdělí do dvou skupin po šesti a z každé skupiny postoupí čtyři týmy do play-off. Jak se to bude dále vyvíjet, to se uvidí, to těžko nyní předvídat. Ale za dobu mého působení u týmu prokázali kluci určitou výkonnost, kterou když v zápasech potvrdí, tak bychom se mezi prvních dvanáct celků měli probojovat.

Jedním z cílů akademie je připravit hráče pro případné potřeby A týmu. Obecně ke kádru juniorky. Vidíte zde nějaký talent, který by se při patřičném skloubení s pílí mohl prosadit v seniorském hokeji?

Je zde několik hráčů, kteří v sobě tento potenciál mají. Jmenovat je raději nebudu. Jak v juniorce, tak i ve starším dorostu se v příznivém světle ukazuje poměrně dost hráčů, kteří by příslibem pro A-tým mohli být.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....