Banes Motor České Budějovice
21.02.2018, Denisa Józsová

CEB - KLA 1:4 - Motor nezvládl poslední domácí utkání v základní části

Jednapadesáté kolo WSM ligy přineslo Motoru poslední domácí utkání v základní části. Budvar aréna byla dlouho dopředu vyprodána. Jedním z důvodů byl i Jaromír Jágr, ale ten se z důvodu zranění v Českých Budějovicích nepředstavil. Jihočeši se sice prosadili jako první, ovšem Kladno otočilo třemi brankami stav utkání ještě do konce druhé třetiny. Vedení si do konce utkání pohlídalo a odvezlo si z Budvar arény tři body.

Do branky se opět postavil Petr Kváča, ovšem Jihočeši se museli vypořádat s absencí několika hráčů. Z obránců to byli Mitch Fillman a Žiga Pavlin, jenž si ještě nedávno plnil reprezentační povinnosti. V útoku absentovali Richard Nejezchleb a Rok Pajič vinou menších zdravotních problémů.

Středočeši měli lepší vstup do utkání než Jihočeši. První střelu zápasu si připsal Machač, avšak jeho zakončení nebylo nijak prudké. Tak se prosadili domácí hokejisté gólem, kterých diváci v životě moc neuvidí. Středočeši se snažili vyhodit kotouč po mantinelu, ale jen trefili Michala Bártu, od něhož se puk odrazil přes branku. Cikánek si se situací neporadil a odražený kotouč přešel přes brankovou čáru – 1:0. Obraz hry se poté změnil a České Budějovice se dostaly do tlaku. Střela Dostálka, ani Roba se ovšem neujala. Posléze se dostal do dobré příležitosti Dostálek, jenže jeho rána z mezikruží mířila mimo tři tyče. Kladno si také zahrálo v početní výhodě. Tu sice nevyužilo, ale prosadilo se o chvilku později. Jihočeští obránci se snažili odpálit puk pryč z obranné třetiny, ale kotouč se dostal jen na hůl Patrika Machače, který stihl usměrnit puk těsně před betony domácího brankáře – 1:1. Konec třetiny se hlavně dohrával a do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

První větší šanci ve druhé části si připsali Rytíři. Ti se dostali do přečíslení dva na jednoho, ale Kehara Kváča vychytal. Velkou šanci na vstřelení vedoucího gólu měl domácí Petr Vampola, ovšem toho vychytal hostující brankář. Hra byla poměrně vyrovnaná, avšak prosadili se jen hosté. První z nich vstřelili v početní výhodě, když byl vyloučen Mikyska. David Tůma dostal přihrávku do ideální střelecké pozice. Chvilku si počkal a poslal puk nechytatelně pod břevno - 1:2. Uběhlo čtyřicet pět vteřin a Středočeši se radovali podruhé a opět u toho byl David Tůma. Ten šikovně tečoval nahození od modré, které poslal mimo dosah domácího brankáře - 1:3. Snížit stav na rozdíl jedné branky mohl Jonák, jenž dostal dobrý pas do jízdy, dvěma rychlými kroky se dostal až před Cikánka, ale překonat ho nedokázal. Kladenští tak šli do kabin s dvoubrankovým náskokem.

Jihočeši se nechtěli jen tak vzdát a do třetí periody nastoupili ve velkém stylu. První dobrou střelu měl Kutlák, ale proti té předvedl Cikánek zákrok lapačkou. Mnohem větší šanci měl Čermák, který dostal puk na hranici brankoviště, ovšem puk do sítě nedostal. Zúročit svou převahu mohly České Budějovice v přesilové hře. Ta se jim však dvakrát nepovedla a Rytíři se v klidu ubránili. Hra dále pokračovala a další velkou šanci měl Jonák. Ten dostal puk na hranici brankoviště, ale jeho střelu z první skvěle zlikvidoval hostující brankář. Místo toho, aby Motor stupňoval tlak, hrál v oslabení, když byl vyloučen Nedorost za sekání. Rytíři sice nevyužili početní výhodu, přesto ještě jednou skórovali. David Tůma se dostal jako první k puku a vymetl šibenici Kváčovy brány - 1:4. Do konce se již nic nestalo a Středočeši si odvezli z Budvar arény 3 body.

Ohlasy po zápasu

Luboš Rob (asistent trenéra Motoru): „Oba dva góly, které padly v první třetině, byly šťastné. Kdybychom udrželi stav 1:0, splnili jsme cíl a udrželi očekávané vedení. Bohužel prostřední část zápasu jsme nesehráli dobře. Polevili jsme a Kladno se zaslouženě dostalo do vedení. Ve zbytku utkání jsme se nevrátili do tempa, přestože jsme sestavu stáhli na tři lajny. Chtěli jsme snížit, jenže nám dneska nejely nohy a výkon vyšuměl do ztracena. Takto jsme si to rozhodně nepředstavovali.“

Pavel Patera (trenér Kladna): „Do utkání jsme vstoupili dobře a v prvních třech minutách byli pořád na puku. Jenže jsme inkasovali nešťastnou branku a vypadli ze své role. Následujících deset až dvanáct minut byly Budějovice lepší, nás ale podržel gólman. Potom jsme z tlaku soupeři ujeli a vyrovnali na 1:1. Kluci se díky tomu semknuli a hráli jako v play-off. Bylo tam všechno – padali do střel, fungovala disciplína, tedy až na jednoho hráče. Měli jsme obrovské štěstí podpořené dobrým brankářem, jinak se tady vyhrát nedá. O zdravotním stavu Jardy Jágra mluvit nebudu, informace o svých hráčích pochopitelně tajíme.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....