Banes Motor České Budějovice
14.03.2018, Karel Svoboda

Starší dorost jde do play-off odhodlaně

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Pozvání ke klubovému mikrofonu přijali Radek Bělohlav a Milan Dančišin, trenéři staršího dorostu, který v sobotu 17. března vstoupí do osmifinále play-off domácím zápasem proti brněnské Kometě.

Nejprve krátké ohlédnutí za nadstavbovou skupinou. Po relativně dobré první polovině této soutěže korunované dvěma výhrami nad suverénním Salcburkem přišlo spíše horší období – 4 výhry a 6 proher. Jak byste hodnotil tento pokles formy?

Bělohlav: Je třeba se podívat na celou sezónu jako celek. Sezona měla dva cíle. Prvním bylo play-off a druhým cílem bylo, aby se kluci postupně zdokonalovali. Cílem nadstavby bylo skončit do čtvrtého místa, což se nám podařilo. Tento tým má v dlouhodobé části navíc, ale musíme vzít v potaz nejen zranění a nemoci, ale hlavně posun několika hráčů do juniorky. Bojovali jsme na více frontách, cílem bylo i s juniorkou postoupit do play-off. Vyšší tým má samozřejmě přednost a tak se nám v nadstavbě stalo, že jsme mnoho zápasů hráli s několika mladšími dorostenci. Samozřejmě, pro tyhle mladší kluky je výborné, že si to mohou zkusit, ale pochopitelně takto omlazený a oslabený tým nemá výkonnost, aby přehrál Vítkovice či Pardubice, které přijedou v nejsilnější sestavě. Takže pár bodů jsme ztratili, ale ty zápasy byly zajímavé.

Dančišin: S přihlédnutím k oznámené reorganizaci soutěží od příští sezóny je vidět, že se nám nasazování mladších hráčů koncepčně vyplatilo. Mladší dorostenci budou hrát příští rok rovnou za juniorku, tak se jim letos nabyté zkušenosti budou hodit. Zapojené mladší dorostence musíme pochválit, odehráli to parádně, ale pochopitelně od těchto kluků nemůžeme chtít a očekávat, že nám budou rozhodovat zápasy. Takže ačkoliv jsme mysleli v konečném výsledku na lepší umístění, jsme spokojeni, cíl jsme splnili. Po Salcburku jsme pár bodů ztratili zbytečně. Věřím, že kdybychom byli kompletní, že jsme úspěšně atakovali druhou příčku.

Poslední víkend jste již měli pohromadě celý kádr, tzn. všechny hráče z juniorky, kteří ještě věkově spadají do staršího dorostu. Byl to záměr s ohledem na nadcházející play-off?

Bělohlav: Juniorka prakticky vypadla z bojů o play-off. Naším přáním bylo, abychom se dali do kupy před play- off, jak herně, tak i po té týmové stránce. Kluci z juniorky se přestěhovali zpátky do naší šatny. Již jsme pohromadě 14 dní a rádi jsme využili tyto dva zápasy, aby se kluci dali zase spolu dohromady a utvořili tým. Navíc tyto dva zápasy byly velice kvalitní, v pátek jsme bojovali s Karlovými Vary o čtvrté místo, v sobotu s Plzní o třetí místo.

Dančišin: Oba zápasy byly parádní. Karlovy Vary hrály výborně, malinko jinak než v zápase na našem ledě. Soupeř hráli i velice tvrdě a my jsme dokázali nepříznivý stav otočit. O to je ten výsledek cennější.

Bělohlav: V zápase s Plzní nám scházel důraz v předbrankovém prostoru. Měli jsme dvě nebo tři naprosto tutové šance a my tam vymýšlíme nesmysly. Tento důraz jsme třeba měli v domácím zápase s Plzní, kdy jsme tam dva góly doslova dotlačili silou vůle, i jsem si tenkrát říkal, zda nám je rozhodčí uzná, protože mi to přišlo na hranici pravidel. Nedáme-li góly, nevyhrajeme. Ale jinak i toto byl výborný zápas.

Měli jste do play-off nějaké přání, co se týče soupeře nebo mi odpovíte klasickou frází „není slabých soupeřů“?

Bělohlav: Ne, ne. My jsme chtěli skončit co nejlépe, abychom šli na papírově slabšího soupeře. Ano, chtěli jsme mít to právo výše postaveného týmu před play-off. Ano, chtěli jsme tyto moravské týmy – Zlín nebo Brno. Ano, musíme to zvládnout. Když se podíváme na některé jiné dvojice, tak tam jsou ty týmy velice vyrovnané.

Dančišin: Celkově to bylo důležité umístit se co nejvýše. Podívejte se na Karlovy Vary, které se s námi tahaly o čtvrté místo a nakonec skončily až sedmé. My jsme si poradili v nadstavbě se Zlínem, porazili jsme dvakrát i Kometu, takže se nezříkáme role favorita. Ale zkrátka, jestli chceme postoupit, tak musíme našeho soupeře třikrát porazit.

Jak jsou na tom dlouhodobí marodi, Jirka Egert a Matyáš Grossmann. Dá se čekat jejich zapojení do osmifinálové série?

Dančišin: Jirka Egert bohužel nebude připraven. Dostal další antibiotika a sezóna pro něj nejspíše skončila. Matyáš Grossmann již trénuje. Z beků je nemocný pouze Honza Stárek. Máme připravených 8 beků a 14 útočníků.

Bělohlav: Matyášovi druhá kontrola dopadla velice dobře, ukázalo se, že jeho zranění nebylo tak vážné, jak se zpočátku zdálo. Je připraven zabojovat o místo v základní sestavě.

Předpokládáte zapojení některých hráčů z mladšího dorostu do série s Brnem?

Dančišin: Mladší dorost v neděli zahajuje svoje play- off, takže zatím s pochopitelnou výjimkou Pavla Nováka s žádným mladším dorostencem do sestavy staršího dorostu nepočítáme.

Co od Komety očekáváte? Jaké jsou naše budějovické zbraně? Je z kabiny cítit odhodlání?

Bělohlav: Asi se budeme bavit pouze o našem mužstvu. Síla v našem týmu je a my to musíme potvrdit na ledě. Musíme dávat góly. V Plzni jsme je nedali, měli jsme ten zápas vyhrát, ale bez gólů se vyhrává dost obtížně. Play- off má svoje specifika, je to více o náporu na psychiku hráčů. Je jedno jestli vyhrajete 2:1 nebo 8:1 nebo to urvete se štěstím na nájezdy. Pořád je to jeden bod v té sérii.

Dančišin: V play-off se krásně poznají charaktery hráčů. Někdo ten stres miluje a vybičuje ho to, někoho to naopak začne svazovat. Budou rozhodovat maličkosti. Jak na tom budeme fyzicky, zápasy jdou v poměrně rychlém sledu.

Bělohlav: Ano, kabina chce. My máme ty dvojzápasy rádi, myslím, že fyzicky jsme na tom dobře.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice