Banes Motor České Budějovice
05.04.2018, Karel Svoboda

Bělohlav: Hráči mistrovského kádru šanci dostanou

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po návratu z Ostravy jsme vyzpovídali hlavního trenéra mistrovského staršího dorostu Radka Bělohlava. Kromě nezbytného ohlédnutí došlo i na úvahy kolem budoucnosti tohoto týmu.

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

Ohlédneme-li se za celou sezónou. Věřil jste od samého začátku letní přípravy, že tento tým by mohl dosáhnout takto vynikajícího výsledku? Nebo kdy vás začalo napadat, že by to mohlo být reálné?

My jsme se na sezonu těšili už od loňského dubna. Od prvního turnaje na domácím ledě, který byl try-outový. Již tehdy byla vidět, síla, chuť a radost. To se poté potvrdilo v letní přípravě a na konci přípravného období, kdy jsme vyhráli turnaj ve Znojmě. Ta síla týmu byla cítit už tehdy. Věděli jsme, že sezonu odehrajeme v různých sestavách. Ale když jsme byli na jaře a v létě pohromadě, byla cítit chuť i síla týmu. My jsme v přípravě jedenáctkrát zvítězili, prohráli jsme pouze s Plzní. Týmová chemie fungovala. V přípravném období jsme neprošli herní krizí ani nás neprovázela žádná zranění, což bylo dobré.

Vyjmenujte základní faktory, které dovedly tento tým až na vrchol.

Je to parta, výborný kolektiv. Pochopitelně jsme během sezóny museli zvýšit hlas, promluvit si s hráči o jejich rolích v týmu. Vysvětlit některým hráčům, že musejí skousnout, že nebudou hrát přesilovky. Kluci svoje role přijali. Fungovala týmová chemie. Dále je třeba zmínit poctivost v tréninku. Tréninky byly nastavené dlouhodobě, kdy pondělí a úterý bylo pro kluky velice náročné. Začali jsme před školou ráno okolo šesté, pak šli do školy a pokračovali jsme večer a domů se dostávali po osmé večer. Kluci to absolvovali bez sebemenších problémů, remcání. Zvykli si na to. My jsme je v tréninku nemuseli hlídat, my jsme je opravovali. Zjednodušeně řečeno to byl tým, který mohl trénovat sám, co se týče přístupu k tréninku. V posilovně jsme s Frantou Bombicem pouze opravovali techniku. Kluci navíc rádi pracovali s Kamilou Hansovou, byla to jejich iniciativa, kluci se s ní na základě vlastní iniciativy dohodli na kompenzačním cvičení. Kamila s tímto týmem také pracuje po celé dva roky a patří ji za to náš dík.

Výkon některých hráčů v průběhu play-off vyloženě rostl před očima.

Finálový turnaj výborně vyšel Matěji Tomanovi. Tomu vyloženě sedí těžké zápasy, ve kterých jde o všechno. V nich je schopen produktivitou nahradit třeba Jakuba Čížka s Pavlem Novákem, protože tito dva jsou přeci jenom biologicky o rok mladší. To je normální. To samé Martin Beránek, který finálový turnaj odehrál zdravotně indisponován. Výborně zahráli i Michal Silný a Vojta Krcho. Tyhle zápasy jak měly postupné grády, tak to byla otázka jejich muskulatury, jejich herního pojetí. Zápasy je bavily, soupeř postupně uvadal a naše hráče to nabíjelo.

Jaký to byl pocit létat po finálovém utkání nad hlavami nadšených hráčů? Pravděpodobně se jednalo o váš dosavadní trenérský vrchol.

Věřil jsem jim, že mne neupustí. Tak jako jsem jim věřil i v jiných věcech (úsměv).

Budějovičtí mládežníci se stali mistry po dlouhých 18 letech. Podíváte-li se směrem k mladším ročníkům, je tu nějaká naděje, že bychom se v brzké době mohli radovat z podobného mládežnického úspěchu?

Tento úspěch je výsledek dvouleté práce. Já samozřejmě doufám, že najdeme a vychováme další dobré kluky. Můj cíl i cíl našeho klubu je jednoznačně zapojovat budějovické odchovance. Je pravda, že se nám to poslední dobou nedařilo, ale jsme na dobré cestě.

Finálový turnaj zastihl v báječné formě Matěje Tomana. Nepřijde vám škoda, že tento hráč nedostával více šancí v A týmu na úkor některých přestárlých hokejově vyčichlých hráčů?

Já pochopitelně na to mám svůj pohled. Je to hráč, který během sezóny vyspěl k určitému výkonu. Kdyby mu bylo o rok víc, tak bych řekl jednoznačně ano. Pro příští sezónu je to pro mne hráč do druhé pětky A týmu. To není hráč do čtvrté lajny. To je hráč, který k sobě potřebuje zkušeného hráče, který mu pomůže i se situací, že Matěj dá branku a druhý den bude třeba mít nos nahoře. Letos si zahrál 15 zápasů, ale se sporadickým časem na ledě.

Dalším klenotem v sestavě je teprve šestnáctiletý šikula Pavel Novák. Nemáte dojem, že i jeho šance v A týmu by měla přijít?

Pavel je další velice šikovný hráč. Je trošku jiný typ než Matěj. Je velice mladý, neuvěřitelně talentový a má svůj čas. My se snažíme tyto klenoty brousit.

Obecně, očekáváte s příchodem trenéra Prospala větší šanci v A týmu u více hráčů mistrovského kádru?

Jak jsem říkal již na váš dotaz ohledně Matěje. Myslím si, že nejen on, máme tu i kluky ročníku 2000, kteří by se mohli zapojit. Našli jsme trenéra, který je bude chtít zapojit. Je to v jednání. Někteří kluci budou určitě pozváni do přípravy A týmu. Není to úplně jednoduchá situace, je zapotřebí komunikovat se školou, protože musíme brát v potaz, že ti kluci studují různé střední školy, budou příští sezónu maturovat. Venca Prospal s námi žije, komunikuje s námi, kluky z našeho kádru zná. Takže minimálně v přípravě tu šanci dostanou. Šanci ukázat se a vyvíjet se, protože tito kluci jsou samozřejmě teprve na začátku.

Jaká je budoucnost tohoto týmu? Jsou již známa jména trenérů juniorky pro příští sezónu?

Tým se přesune do jiné kabiny, k nim se přesunou hráči ročníku 2002 a kluci si budou obhajovat svoje posty. Zase bude zapotřebí mít do sezóny široký kádr. Ale tento tým se nemusí obávat, že šanci nedostane.

Plánujete se starším dorostem společné zakončení sezóny, nějakou závěrečnou oslavu?

Máme to všechno naplánované, včetně oslavy, která je dávno domluvená a připravená.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....