Banes Motor České Budějovice
08.06.2018, Filip Kortus

Kondiční trenér Tomáš Cibulka: Sledovat moderní trendy je základ všeho

Od nové sezony Motor posílil i na poli kondiční stránky. O fyzickou připravenost českobudějovických hokejistů se v aktuálních dnech stará Tomáš Cibulka, který má několikaletou praxi coby fitness trenér, a ve Sportcentru Delfín, kde se Motor intenzivně připravuje, je jako doma. Bývalý hokejista v rozhovoru hovoří třeba o tom, jak se mu zamlouvá přístup hráčů, nebo jaké má zkušenosti s přípravou hokejistů na sezonu.

Jak jste se k práci u Motoru dostal? Kdo vás oslovil?
Oslovil mě hlavní trenér Vašek Prospal. Nabídl mi, jestli bych měl zájem jít s ním do týmu a pracovat na pozici kondičního trenéra. Tuto nabídku jsem přijal.

U týmu budete působit i v průběhu sezony?
Je to otevřené. Po příletu hlavního trenéra si musíme všichni sednout a říct si, jakou představu mám já a jakou trenéři. Poté budeme jednat o další spolupráci.

Tréninková cvičení vymýšlíte společně s druhým kondičním trenérem Františkem Bombicem?
Ne, tréninkové plány i cvičení si připravujeme každý sám. Jeden druhému do toho ani trochu nezasahujeme.

Budou se měnit tréninkové dávky po příletu hlavního trenéra?
Tréninkové dávky jsou předem dané podle tréninkového plánu. Mění se pouze v případě, kdy reaguji na potřebu a danou situaci u hráčů. Průběh tréninku probíhá čistě v mé režii a nezasahuje mi do něho ani jeden z trenérů.

Snažíte se při vymýšlení cvičení držet moderních trendů?
Společně s kolegyní Šárkou Pouzarovou pracujeme hlavně na tom, abychom hráče odnaučili špatné pohybové návyky, které mají zažité a naučili je správné provedení. Bez toho se nehnete dál, ale je to věc, která se nedá shrnout ve dvou větách. Na to by byla třeba celá kniha. (úsměv) Letní příprava je velké téma na dlouhé povídání. Každý trenér, nejenom ledního hokeje, musí sledovat moderní trendy a sám posoudit, co je dobře a co ne. Dle toho se musí rozhodnout a zařadit to do tréninkového plánu. Trenér, který se nevzdělává a nesleduje, kde je co nového, není kvalitní.

Jak často využíváte Sportcentrum Delfín?
Prakticky každý den. Pochopitelně to kombinujeme s venkovním prostředím. Na starosti mám věkově nejstarší skupinu a ve fitness máme ideální podmínky pro to, abychom se mohli připravovat na sto procent.

Jste spokojen s tím, s jakým nasazením přistupují hráči k tréninkům na suché přípravě?
Naprosto! Přiznám se, že jsem měl menší obavy z toho, co přijde za kluky. Jsem ovšem jen a jen mile překvapen. Hráči jsou výborná parta, navzájem se hecují, a i když mají náročný program, tak makají podle mých představy.

Co se vám vybaví při vzpomínkách na hokejovou kariéru?
Samá pozitiva. Hokej je pro mě sportem číslo jedna, od mala jsem byl kolektivní sportovec. Za Motor jsem hrál až do juniorky, následně jsem pokračoval v David servisu. Přibližně posledních deset let bedlivě sleduji mládežnický hokej i z toho důvodu, že můj syn Tomáš hraje v dorostu Motoru.

Už máte nějaké zkušenosti s tréninkovou přípravou hokejistů?
Mám bohaté zkušenosti, zabývám se tím už čtrnáct let. Začal jsem s tím od doby, kdy k nám do Sportcentra Delfín začali chodit Vašek Prospal s Radkem Dvořákem. Už tenkrát jsem jejich plán sledoval a nechal se tím inspirovat. Více než pět let spolupracuji s Lukášem Sedlákem hrajícím v NHL, druhou sezonou se připravujeme s Václavem Prospalem mladším. Mezi mé svěřence patří i Jiří Smejkal ze Sparty nebo místní odchovanec Jáchym Kondelík. V minulosti jsem pracoval i s hráči současného kádru Jakubem Babkou a Karlem Plášilem.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....