Banes Motor České Budějovice
29.06.2018, Filip Kortus

Nové i staronové posily. Jak se jim vydařila uplynulá sezona?

Kádr Motoru se přes léto výrazně obměnil a budějovičtí fanoušci se tak mohou těšit na zcela nové, ale i staronové tváře. Suchá příprava se nachýlila ke svému konci a po pár dnech volna začnou Jihočeši trénovat na ledě. Ještě před tím jsme si pro vás připravili představení hráčů, které Motor před sezonou angažoval.

Jan Strmeň (naposledy Třinec – ELH a Frýdek-Místek – WSM liga)

Statistiky Jana Strmeně v sezoně 2017/18:
Zápasy (Třinec): 5 (Frýdek-Místek: 28)
Úspěšnost: 90,8% (Frýdek-Místek: 91%)
Průměr obdržených branek na zápas: 2,49 (Frýdek-Místek: 2,77)
, Čistá konta: 0 (Frýdek-Místek: 1)
Havířovský odchovanec má s první ligou bohaté zkušenosti. V Kadani dříve ovládl statistiky všech brankářů v soutěži, uplynulou sezonu zažil ve Frýdku-Místku povedené zápasy. Držel si úspěšnost nad devadesát procent, podílel se i na úspěšném vstupu slezského týmu do sezony. Pětkrát dostal šanci i za Třinec a vždy dokázal kvalitně zaskočit. Má výborné parametry, měří bezmála dva metry. Na štaci v Českých Budějovicích se těší. "Když chceme jít za vysněným postupem do extraligy, tak musíme být fyzicky dobře připraveni," uvědomoval si na začátku přípravy.
Šestadvacetiletý brankář Jan Strmeň hájil v loňské sezoně branku extraligového Třince.

René Vydarený (naposledy Hradec Králové – ELH)

Statistiky René Vydareného v sezoně 2017/18:
Zápasy: 43 (play off: 8)
Body: 2 (0+2), (play off: 2 (0+2))
+/-: 13, (play off: -5)
Trestných minut: 18 (play off: 6)
Budějovické prostředí zná velice dobře. Na jihu Čech působil hned osm sezon, takže ví, do čeho jde. Poslední roky strávil v Hradci Králové, kde si vybudoval silnou pozici. Plnil roli asistenta kapitána a každý rok patřil k lídrům defenzivy. Uplynulou sezonu zakončil čtvrtým místem, když společně s ostatními nestačili na pozdějšího vicemistra z Třince. WSM ligu si vyzkouší vůbec poprvé v kariéře, v extralize má necelých šest set startů.
Slovenský obránce René Vydarený strávil v královéhradeckém dresu pět sezon.

Jakub Babka (naposledy Freiburg – DEL2 a Žilina – slovenská extraliga)

Statistiky Jakuba Babky v sezoně 2017/18:
Zápasy (Freiburg): 42 (play out: 7), Žilina: 6
Body: 25 (10+15) (play out: 4 (1+3)), Žilina 0+0
+/-: -11 (play out: -3), Žilina: -3
Trestných minut: 16 (play out: 0), Žilina: 0
Návrat bojovníka, který nedá soupeři ani centimetr ledu. Je platný při oslabení, ale dokáže se i prosadit v důležitých momentech. Uplynulou sezonu začal v Žilině, ale odehrál tam pouze šest zápasů. Následně se přesunul do druhé nejvyšší německé soutěže a Freiburgu pomohl k záchraně. "Co jsem se v zahraničí naučil, to se budu snažit prodat," hlásil na začátku přípravy. Při angažmá v Německu se potkal například s Radkem Dudou, Benem Walkerem nebo Lukášem Zíbem. Pod Černou věží podepsal roční kontrakt.

Budějovický odchovanec Jakub Babka v dresu Freiburgu.

Zdeněk Doležal (naposledy Slavia Praha – WSM liga)

Statistiky Zdeňka Doležala v sezoně 2017/18:
Zápasy: 39 (play off: 8)
Body: 28 (18+10) (play off: 6 (2+4))
+/-: 0 (play off: 0)
Trestných minut: 34 (play off: 2)
Křídelní útočník přichází do Motoru s pověstí koncového hokejisty. Není divu. Za poslední tři sezony nastřílel v základní části nejméně osmnáct branek a vždy patřil mezi nejproduktivnější hráče celé soutěže. Sparťanský odchovanec přichází na jih Čech v nejlepších hokejových letech a pro tým může mít obrovský přínos. Údernou dvojku by mohl tvořit s dalším exslávistou Lukášem Endálem.

Kanonýr Zdeněk Doležal v sešívaném dresu.

Roman Přikryl (naposledy Rytíři Kladno – WSM liga)

Statistiky Romana Přikryla v sezoně 2017/18:
Zápasy: 47 (play off: 9), baráž: 9
Body: 29 (6+23) (play off: 3 (1+2)), baráž: 4 (2+2)
+/-: +16 (play off: +1), baráž: +1
Trestných minut: 50 (play off: 4), baráž: 0
Nechybělo mnoho a mohl s kladenskými Rytíři oslavit postup do extraligy. Druhou sezonu na Kladně dostával na ledě plno prostoru, patřil mezi klíčové muže Hořavovo výběru. O svých kvalitách mohl budějovické fanoušky přesvědčit v semifinálové bitvě, neztratil se ani v baráži. Umí rozdat finální přihrávku, je mozek celé lajny. „Z mých statistik je patrné, že spíše nahrávám a snažím se vytvářet šance, než abych dával góly,“ prozradil po příchodu. Do Motoru míří na roční hostování z Plzně. Útočník Roman Přikryl v Budvar aréně ještě v barvách kladenských Rytířů.
Foto: aktuality.sk, Třinec, Slavia, Badische Zeitung
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....