Banes Motor České Budějovice
06.07.2018, Filip Kortus

Petr Kváča absolvoval kemp v Coloradu, vrátil se z něho se smíšenými pocity

Mohl nasát atmosféru NHL a získal další neocenitelné zkušenosti. Brankář Motoru Petr Kváča si v posledních dnech žádného volna nedopřál. Právě naopak. Poctivě makal na nováčkovském kempu Colorada společně s dalšími dvěma Čechy a snažil se pochytit co nejvíce užitečných rad do další práce. Už v pondělí se Motor sejde na začátek přípravy na sezonu 2018/19.

S jakými pocity jste se vracel z kempu Colorada?
Pocity jsem měl smíšené. První polovina byla výborná. Dařilo se mi jak na testech, tak na ledě, celkově jsem se cítil opravdu skvěle. Jenže poté jsem onemocněl, dva dny jsem trénoval pod prášky a poslední den jsem nakonec zůstal na pokoji. To byla kaňka na jinak velmi povedeném kempu. Získal jsem další velké množství zkušeností, nakoplo mě to další práce a vyvolalo ve mně obrovskou chuť se zlepšovat. Kempy v Americe opravdu stojí za to.

Měl jste po skončení suché přípravy pár dní na odpočinek nebo jste ihned odlétal do Ameriky?
Do zámoří jsem letěl přibližně čtyři dny po skončení suché přípravy, takže moc času na odpočinek nebylo. Navíc jsme s Pavlem Francouzem řešili záležitosti ohledně letu a i další věci, takže toho bylo hodně. První den, co jsme přiletěli, jsme měli společnou večeři a další už byly testy, takže moc prostoru na rozkoukávání nebylo.

Na kempu jste byl společně s Martinem Kautem a Pavlem Francouzem. Uvítal jste, že jste se tam sešli hned tři Češi? Pomáhali jste si navzájem?
Rozhodně, je to lepší. Když jste v týmu s nějakým krajany, tak si to užijete ještě více. Je příjemné slyšet rodný jazyk, i když jsme měli zakázáno se spolu česky bavit. Na druhou stranu je netradiční se s Čechy bavit jiným jazykem, je to nezvyk. I přesto jsme zažili skvělý týden, jsem rád, že jsme se takhle sešli v jednom týmu.

V nedávných dnech podepsal Martin Kaut s Coloradem tříletý kontrakt. Gratuloval jste mu?
Samozřejmě. Mluvil o tom už po příletu, že je možné, že smlouvu podepíše. Už tam jsme mu blahopřáli, je to opravdu velký hokejový krok. Věřím, že se mu tam bude stejně jako Francíkovi (Pavel Francouz) dařit. Třeba se tam jednou v NHL potkáme. Udělám pro to maximum. text

O čem s vámi mluvili trenéři na konci kempu?
Vyptávali se, jaká byla uplynulá sezona a co bude v nadcházející. Kladou na všechno velký důraz, dělají všechno do detailu. Rozešli jsme se tím, že se znovu uvidíme v září, kdy se znovu zúčastním rookie kempu.

Už jste poznali s novou brankářskou posilou Janem Strmeněm?
Od té doby, co se Honza připojil do přípravy, jsme spolu trávili plno času a měli jsme možnost více se poznat. Je skvělé, že jsme si padli do oka a sedli si po lidské stránce. Jsem rád, že jsem k sobě dostal dobrého parťáka. Doufám, že spolu vytvoříme dobrou dvojku.

Je dobré mít mezi sebou vřelý vztah?
Stoprocentně. Pracuje se pak mnohem lépe, když k sobě máte brankáře, se kterým si rozumíte a navzájem se podpoříte. Je to úplně něco jiného, než když se na sebe dva brankáři dívají takříkajíc skrz prsty. I když to tak občas je, tak ideální to není. Těší mě, že budu moct s Honzou spolupracovat. Mám se od něho i co naučit. Je například velice trpělivý, což mi osobně občas chybí, takže na tom mohu lépe pracovat. Má zkušenosti i z extraligy, takže od něho mohu pochytit zkušenosti, co už nasbíral.

Máte nějaký cíl, se kterým půjdete do sezony?
O vytyčení týmových cílů by měli mluvit jiní, ale já věřím, že budeme mít povedenou sezonu. Asi každý ví, s čím do sezony půjdeme, ale bude hrozně důležité, abychom se správně stmelili jako jeden tým. Abychom dokázali vytvořit takzvanou rodinu, která dokáže jít i přes překážky, jež rozhodně nastanou. Musíme fungovat jako jeden celek a táhnout za jeden provaz.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....