Banes Motor České Budějovice
24.09.2018, Klub

Vyjádření k incidentům v duelu s Prostějovem

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Není to bohužel poprvé, kdy do Českých Budějovic na hokej dorazili lidé, které evidentně nezajímal hokej, ale jen vyvolávání potyček. "Očekávání, že klub zajistí převýchovu těchto fanoušků, když selhala rodina, škola, potažmo stát, je utopické. Přesto to soudě dle reakcí velká část veřejnosti očekává. My se snažíme dělat v daných podmínkách, co se dá, nadále se budeme snažit hledat řešení pro zajištění pořádku v aréně, ale pokud se nezmění podmínky v hale, případně možnosti zásahu policie, bude to pro nás vždy složité," litoval vzniklých incidentů generální manažer Stanislav Bednařík. Od chování prostějovských fanoušků se distancoval i trenér Prostějova Vykoukal, bohužel ne už někteří hráči, kteří jim šli po utkání zatleskat.
Jakmile se klub dozvěděl o tom, že se do Českých Budějovic chystají problémoví fanoušci Prostějova, na situaci se jako obvykle pečlivě připravoval a před utkáním byl ve spojení s policií a ochrankou. Policie monitorovala příjezd Prostějovských až ke stadionu, následně před ním byla připravena pořádková jednotka. Klub výrazně posílil počet členů ochranky na stadionu. I přes tato opatření je ale velmi obtížné zajistit pořádek na stadionu, zejména proto, že sektor hostů v Budvar aréně je nevhodný. Je umístěn blízko kotle domácích, není oddělen sítí či tvrzeným sklem a zejména nemá vlastní toalety ani bufet. "Museli bychom mít pomalu pro každého hostujícího fanouška vlastního zástupce security, a tak bychom snad zabránili veškerým problémům," vysvětluje provozní ředitel Petr Sailer.

Majitel agentury PS Partol, která zajišťuje pořádek na stadionu, Petr Schwarz, promluvil o tom, jak problémy na zápase vznikly. "Vše odstartovalo už tím, že hned po příchodu do haly létaly z domácího kotle na hosty piva, což od začátku situaci pochopitelně rozvířilo. Hosté následně posměšně šlapali na domácí vlajku, kterou v minulosti zcizili, a následovaly menší incidenty, které se podařilo zvládnout. Někteří z Prostějovských v průběhu druhé třetiny přišli zvenku a dělali problémy mimo svůj sektor," popisoval Schwarz. To nenechalo v klidu generálního manažera, který se vydal situaci řešit na místě osobně. "Z místa incidentu jsem odeslal některé naše ultras zpět do jejich sektoru a požádal jsem naší security, aby okamžitě vyklidila sektor fanoušků hostů. Bylo mi řečeno, že takový zákrok by byl příliš velkým rizikem, mohla by se strhnout hromadná bitka. Vyšel jsem tak před stadion a požádal o vyklizení hostujícího sektoru policejního velitele zásahu. Před stadionem byla skupina cca. 30 těžkooděnců. Velitel zásahu mi řekl, že situaci podrobně monitorují a vzhledem k tomu, že se mezitím uklidnila, nedoporučují zásah a vyvedení oněch individuí," vysvětluje Stanislav Bednařík.

"Policisté pečlivě monitorovali průběh utkání. Situace se ze strany fanoušků domácích i hostů po zákroku security i velitele policejního opatření uklidnila a policisté tak nakonec nemuseli zasáhnout. Mimo stadion policisté řešili několik oznámení a přestupků. Pokud by policisté byli nuceni zasáhnout na stadionu, museli by zakročit proti oběma kotlům - domácích i hostů. Jak již bylo řečeno, byli to jedinci z řad domácích fanoušků, kteří při příchodu hostujících fanoušků na stadion a na začátku zápasu, tyto provokovali pohazováním kelímků s pivem. Problematika vstupu policie na stadion je primárně řešena zákonem o podpoře sportu, který jako jediný upravuje situace, které se přímo týkají zabezpečení sportovních zápasů. Pro vlastníka nebo provozovatele sportovního zařízení stanoví povinnost dát podnět k přerušení nebo ukončení probíhajícího sportovního podniku a bez zbytečného odkladu požádat o spolupráci Policii ČR, za podmínky, že je bezpečnost osob nebo majetku ve sportovním zařízení ohrožena závažným způsobem a přes veškerá učiněná opatření nedojde k obnovení pokojného stavu. Hlavní zodpovědnost je přenesena na subjekty odpovědné za organizaci sportovního zápasu. Policie dlouhodobě vzájemně spolupracuje s klubem i bezpečnostní agenturou na zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti osob a majetku v souvislosti s probíhajícími utkáními. Součástí této spolupráce je opakované upozornění na současné nevhodné umístění obou „kotlů fanoušků“ vedle sebe, které je zdrojem konfliktů, či přinejmenším jejich oddělení svislou sítí či plexisklem tak, aby nemohlo dojít k prohazování různých předmětů. Policisté v tomto směru podporují vedení klubu ve snaze o změnu uspořádání kotlů fanoušků," vysvětlila policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Zástupci města byli na utkání také přítomni a na situaci okamžitě zareagovali. "Hned v pondělí jsme vydali pokyn, aby se začala situace ohledně úprav sektoru hostů řešit. Uděláme takové změny, které napomohou tomu, aby podobné problémy do budoucna nevznikaly," vysvětlil náměstek primátora František Konečný. "Budeme také nápomocní k tomu, aby policie mohla všechny jednotlivé incidenty, které se staly, vyšetřit a podobně jako v některých předchozích případech tvrdě potrestat. O nic podobného na našem stadionu rozhodně nestojíme," dodává na závěr generální manažer klubu Stanislav Bednařík.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....