Banes Motor České Budějovice
21.10.2018, Filip Kortus

Třicet pět bodů za patnáct kol je dobrý počin, říká Aleš Totter

První čtvrtinu včetně předehrávky zápasu s Havířovem zvládl Motor velice dobře. Patří mu první příčka, když si připsal pouze čtyři porážky. Asistent trenéra Aleš Totter rozebral po prvních patnácti zápasech hru svého týmu, hovořil i o příležitosti juniorů v A-týmu nebo brankářské dvojici. Na závěr uvedl, s jakým odhodlání vstoupí Jihočeši do pondělní bitvy s Jihlavou.

Po zápase ve Vsetíně jste uzavřeli první čtvrtinu Chance ligy. Co vám ukázala?
Tým, který jsme vybrali v srpnu, má svou kvalitu. Kluci mají touhu na sobě pracovat. V týmu se nám promíchalo hned několik generací, kádr je hodně mladý, ale je doplněn zkušenými hráči. Svěřencům jsme určili jejich role. Uvidíme, jak bude tým ještě třeba vhodně doplnit, dejme tomu někdy na konci ledna. Okénka ve hře jsou, ale chceme pracovat s hráči, které teď máme a nechceme do toho nijak zasahovat. Odečtu-li předehrávku s Havířovem, tak máme třicet dva bodů za čtvrtinu. To, kdyby se nám podařilo každou čtvrtinu, tak máme velkou šanci na výhru v základní části, což je náš cíl.

Počítali jste s tím, že týmu bude možná o něco déle trvat, než se správně sehraje? Skládalo se skoro nové mužstvo a přišlo plno nových hráčů.
Každý dostal určitou roli. Někdo hraje přesilovky, jiní oslabení, zároveň jsme i někdy nasazovali formaci na top lajnu soupeře. Hodně jsme se sestavou míchali, bylo dobré vyzkoušet různé vazby. Dost se to měnilo, ale dokázali jsme na to reagovat. Měli jsme nyní několik zraněných, takže jsme dali šanci juniorům. Juniorku bedlivě sledujeme, některé hráče bereme na tréninky a případně i do zápasu. Je to pro ně velká motivace, zdálo se nám, že po šanci v A-týmu ožili.

Zaznamenali jste v první čtvrtině nějakou činnost, na které je do dalšího průběhu sezony opravdu třeba zapracovat?
Rozhodně to je proměňování šancí. Předbrankový prostor, špinavá práce před gólmanem. Clonění, dorážení. To jsou věci, na kterých musíme pracovat. Na druhou stranu ve Vsetíně jsme díky tomu rozhodli, takže snad už si to sedá. Zatím na úplné detaily netlačíme, stále se snažíme udržovat kondiční stránku. Chceme, aby hráči pracovali v tempu. Věříme v celoroční práci.

V úvodu sezony jste třikrát padli na ledě soupeře, ale naposledy jste dvě těžká utkání na venkovním kluzišti zvládli. Věříte, že strašák z venkovních duelů je pryč?
Každý tým hraje raději doma než venku. Ve Vsetíně si myslím, že se nám nastavilo zrcadlo toho, jak jsou zápasy venku těžké. Nechceme měnit hru kvůli tomu, jestli hrajeme doma nebo ne. Pořád se snažíme o aktivní hokej, třebaže tam mohou být drobnosti v systému. Po hráčích vyžadujeme, aby byli na zápasy doma i venku připraveni stejně. Myslím si, že se to lepší, ale rezervy jsou doma i venku.

Je dobré, že někteří junioři dostali příležitost už teď, a kdyby se v sestavě ocitli v pokročilejší fázi sezony, tak už budou mít se soutěží zkušenosti?
Juniorka hraje do konce listopadu o postup do finálové skupiny. Vypadá to dobře, dle mého na devadesát procent postoupí. Budeme chtít, aby se herně posouvali. Ať už to bude u nás, nebo u nějakého druholigového celku. Jsme rádi, že šanci dostali už teď. Pro ně je každá zkušenost dobrá, pokud budou hrát znova, tak je pro ně jedině dobře, že už budou mít odehrané nějaké zápasy.

Je možné, že v brzké době doplníte kádr nebo budete pracovat s aktuální podobou?
Nechceme tlačit na nějaké doplnění, jisté možnosti se mohou naskytnout. Viděl bych to ale spíše až před koncem základní části. Nyní nejsme nuceni doplňovat kádr, chceme ohrávat naše hráče. Práce s mladými hráči nás baví, mají před sebou budoucnost. Nikoho nehledáme, v blízké době neočekáváme, že by někdo dorazil. Zhruba po polovině soutěže si řekneme, kde je třeba přidat či kde bychom měli být silnější. Jsme spokojeni s nasazením hráčů, chceme jim dávat prostor. Zatím nám to vracejí výkony a přístupem.

Brankářská dvojice odvádí to, co jste si od ní představovali?
Kluci se navzájem podporují, je na ně spolehnutí. Oba výrazně přispěli k našemu postavení v tabulce. Nejvíce s nimi komunikuje trenér brankářů Standa Hrubec. Ať už je v brance Honza nebo Petr, tak tým má od nich relativní jistotu a ví, že za nimi stojí kvalitní brankář.

V pondělí vás čeká televizní šlágr s Jihlavou, se kterou Motor prohrál několikrát v řadě za sebou. Je podle vás velká šance prolomit negativní sérii, když dokážete navázat na výkon ze Vsetína?
Vzpomínám si, že pět minut před koncem prvního vzájemného utkání v sezoně začali fanoušci Jihlavy skandovat: „Podesáté!“ Myslím si, že v tu chvíli jsme si my všichni včetně trenérů a fanoušků přáli, abychom s nimi hráli hned další den a mohli jim porážku vrátit. Jsem rád, že utkání konečně přišlo. Věřím, že nic takového už neuslyšíme a začneme novou sérii. Dle mého to rozhodně není nějaký komplex. Diváci se na utkání rovněž těší, budeme je mít v zádech. Většina týmu zažila s Jihlavou pouze jednu porážku, takže nikdo mít v hlavě černou sérii nebude. Byl bych rád, kdyby se po pondělí přestalo říkat, že na Jihlavu neumíme.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....