Banes Motor České Budějovice
26.10.2018, Adam Pavlíček

JUN: SAL - CEB 3:5 (1:0) - Čížkův hattrick a tři body. Salzburg poražen

Českobudějovická juniorka na Salzburg prostě umí! Dnes rakouského soupeře obrala o tři body, navíc na jeho vlastním ledě. Čistým hattrickem v rozmezí osmi (!) minut se prezentoval Jakub Čížek. Proti stejnému soupeři mohou junioři zaútočit na další body již zítra od 11:00. V prostorách salzburgské akademie totiž odehrají další zápas.

Salzburg měl v úvodních minutách o něco více šancí, ty ale zůstaly bez využití. Z pohledu domácích se neujala ani následně přesilová hra. A po zásluze pak přišel trest. Do samostatného úniku se dostal Jakub Čížek, jenž jej bekhendovou střelou z těsné blízkosti branky proměnil. Druhá trefa hostujících hráčů na sebe nenechala dlouho čekat. Ve vlastním oslabení dostal dobrou přihrávku od Pavla Nováka opět Jakub Čížek, jenž se trefil i na podruhé. Vzápětí se Salzburg pokoušel o rychlou odpověď, leč neúspěšně. Na opačné straně kluziště totiž Jakub Čížek zkompletoval čistý hattrick, a to v rozmezí pouhých osmi minut! Při své třetí trefě pálil z pravého kruhu, kde byl nikým nehlídán. Do konce úvodních dvaceti minut to vypadalo, že pro domácí byly tři obdržené zásahy velmi studenou sprchou. Vstřelit alespoň kontaktní branku se jim nevyvedlo, další třetina tedy začala za příznivého stavu 3:0 pro Motor.

Na jejím úvodu šel podruhé v utkání na trestnou lavici Ondřej Vaculík. Po salzburgské kombinaci zkusil štěstí téměř z nulového úhlu Oleksij Myklucha. A uspěl. Svobodovi propadl kotouč za brankovou čárou těsně u jeho levé tyče. Po polovině utkání se k přesilovce dostali také Českobudějovičtí. Uspěli také oni. Pavel Novák využil většího prostoru na ledě, krásně se zbavil obránce a před brankou si počínal taktéž velmi dobře - 4:1. S nepříznivým stavem se domácí jen tak nesmířili. O chvíli později na dvoubrankový rozdíl korigoval Elis Nikolaj Hede. Rakouský celek byl do konce periody o něco aktivnějším týmem, což dokázal potvrdit i dalším gólem. John Jason Peterka se dostal k těsné blízkosti branky, odkud krásnou bekhendovou střelou zavěsil do horního růžku.

K odskočení soupeři na více než jednobrankový rozdíl nebylo na začátku třetí třetiny daleko. Tomáš Hubata napřáhl na modré, ovšem orazítkoval jen tyč za Buglovými zády. Ve třetí třetině byla hra poměrně vyrovnaná. Útočný tlak si museli tvořit především domácí, jenž se hnali za vyrovnáním. K ničemu jim to nakonec ale nebylo. Ba naopak. V poslední minutě to zkusili s odkrytými zády, čehož trefou do prázdné klece využil Michal Silný, a bylo definitivně rozhodnuto. Svěřenci Martina Štrby mají do tabulky další tři body a posouvají se na první místo.

Došlo ale také na nadstavbu. V ní se na kotouči drželi především hokejisté hájící domácí barvy. Z toho pramenil samostatný únik Johna Jasona Peterky, jenž rozpohyboval gólmana a z forhendu zavěsil. Salzburgští tak vydolovali z utkání alespoň zasloužený bod.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....