Banes Motor České Budějovice
09.11.2018, Tomáš Tolnay

Českobudějovičtí odchovanci v sestavě českého národního týmu

V tomto týdnu má Chance liga reprezentační přestávku. Čeští reprezentanti se představí na hokejovém turnaji Karjala v rámci Euro Hockey Tour ve Finsku. I tentokrát se do výběru nového trenéra Miloše Říhy vešli exbudějovičtí hokejisté. Jmenovitě brankáři Jakub Kovář, Šimon Hrubec a útočníci Rudolf Červený s Romanem Horákem. V nominaci figuroval i Jiří Novotný, ovšem ten se musel kvůli zdravotním problémům omluvit.

Jakub Kovář (*19. července 1988 Písek)

Brankář Jakub Kovář začínal s hokejem v barvách IHC Písek. V sezoně 2005/2006 se přesunul do juniorky Českých Budějovic, kde působil dva roky. Poté se v roce 2007 stěhoval do Kanady. Zde odehrál sezónu za celky Oshawa Generals a Windsor Spitfires (OHL). V dalším roce se vrátil zpět do Českých Budějovic, kde se postupně stal dlouholetou oporou tehdejšího extraligového celku (2008-2013). V roce 2013 přijal nabídku od účastníka KHL Avtomobilist Jekatěrinburg a brzy se stal jedním z nejlepších brankářů nejvyšší ruské soutěže. Po třech letech strávených v Jekatěrinburgu se na rok přesunul do týmu Severstal Čerepovec i kvůli neshodám s trenérem Andrejem Razinem. Od sezóny 2017/2018 působí opět v Jekatěrinburgu. V letošním ročníku zažívá asi nejpodařenější vstup do soutěže, když jeho tým vyhrál 25 z 26 odehraných utkání. Sám Jakub Kovář si drží výborné statistiky mezi brankáři. V procentuální úspěšnosti zákroků mu patří druhá příčka (přes 95%) a s průměrem 1,37 gólů na zápas je celkově třetí. V reprezentaci nastoupil poprvé v roce 2011 v Gjöviku (Norsko – Česko 1:2). Představil se na čtyřech mistrovstvích světa. V roce 2014 byl členem české reprezentace na olympijských hrách v Soči.

Šimon Hrubec (*30. června 1991 Vimperk)

Gólman Šimon Hrubec začínal s hokejem v rodném Vimperku, odkud se stěhoval do dorostenecké kategorie v Českém Krumlově. Do Českých Budějovic se přesunul v roce 2007, kde si zachytal i pět utkání v extralize. Následně přestoupil do Třince, kde působí do teď a v roce 2015 s ním získal extraligové stříbro. V roce 2016 získal ocenění pro brankáře s nejvíce vychytanými čistými konty v extraligové sezoně. V národním dresu odchytal dvě utkání, obě byla na EHT.

Rudolf Červený (*6. srpna 1989 České Budějovice)

Útočník Rudolf Červený začal s hokejem v Českých Budějovicích, kde prošel všemi mládežnickými kategoriemi. V sezóně 2006/2007 si odbyl premiéru za extraligové áčko. V roce 2007 zamířil do kanadského mužstva Regina Pats (WHL). Po dvou letech se vrátil do Budějovic. V roce 2013 zamířil do Hradce Králové, kde působil neustále do ročníku 2017/2018. Letos poprvé vyzkoušel zahraniční angažmá, když podepsal smlouvu s týmem Slovan Bratislava (KHL). V probíhajícím ročníku se mu poměrně daří, když v 26 zápasech nastřádal 12 bodů (6+6). V reprezentaci se poprvé objevil v roce 2016 (Chanel One Cup). Celkem odehrál za národní tým čtyři utkání.

text

Roman Horák (*21. května 1991 České Budějovice)

Útočník Roman Horák hrál žákovský hokej v rodných Českých Budějovicích, kde posléze nastupoval za dorost a juniory. V sezóně 2007/2008 poprvé okusil českou extraligu, když nastoupil do jediného utkání. V roce 2009 byl vybrán na celkově 8. místě v draftu CHL týmem Chilliwack Bruins (WHL). Zde působil dva roky. V roce 2011/2012 si zahrál slavnou NHL, když nastoupil v barvách kanadského celku Calgary Flames. Zde hrál tři roky, kdy pendloval mezi prvním týmem a farmářským celkem Abbotsford Heat. V roce 2013/2014 byl vyměněn do týmu Edmonton. U Oliers odehrál jen dvě utkání v základní části a zbytek sezóny strávil na farmě v týmu Oklahoma City Barons. Od sezóny 2014/2015 se přesunul do ruské KHL. Zde působil čtyři roky v týmu HC Viťaz Čechov. Před letošní sezónou přestoupil do týmu HC Växjö Lakers hrající nejvyšší švédskou soutěž (SHL). V probíhajícím ročníku si v 13 zápasech připsal 10 bodů (5+5). V reprezentaci se zúčastnil dvou mistrovství světa a zahrál si i na olympijských hrách v Pchjongčchangu (2018).

Z historie

České Budějovice, potažmo celé Jižní Čechy jsou tradiční líhní hokejových talentů. Pochází odsud řada hokejových osobností sbírajících úspěchy jak v dresu Českých Budějovic, tak i na mezinárodní scéně. Vůbec prvními českobudějovickými hráči, kteří si zahráli v dresu se lvem na prsou byli v roce 1946 Čeněk Pícha s Františkem Mizerou, kteří společně s Jiřím Macelisem a Františkem Vacovským v roce 1949 slavili titul mistrů světa, což připomene letošní retro zápas. Prvním Jihočechem na olympiádě se stal v roce 1952 Vlastimil Hajšman. Dalšími hráči, kteří zanechali výraznou stopu v národním týmu byli například Miroslav Dvořák, Jaroslav Pouzar, Jiří Lála, Vladimír Caldr, Radek Bělohlav, Roman Turek, Radek Dvořák, Václav Prospal, Milan Michálek či Martin Hanzal.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....