Banes Motor České Budějovice
06.12.2018, Tomáš Kučera

Hattrick obránce? Plášilův je jedenáctý v historii klubu!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Tohle se opravdu často nevidí! Obránce Karel Plášil dokázal nasázet proti Benátkám nad Jizerou hattrick a zažil zcela jistě životní utkání. Vždyť před ním to za 90 let historie klubu dokázalo jen devět beků, z toho jediný dvakrát. Pojďme si všechny tyhle unikátní příběhy ofenzivních explozí českobudějovických obránců projít.
Dlouhá léta v začátcích hokeje byli obránci těmi, kdo prakticky neohrozí branku soupeře. Do střeleckých pozic se dostávali minimálně a ani to po nich nikdo moc nechtěl. Obránce měl prostě bránit. A tak se poprvé až v roce 1959 stalo, že se českobudějovický obránce gólově prosadil hned třikrát. 6. prosince toho roku vyhrály České Budějovice ve druhé nejvyšší soutěži ve Dvoře Králové 17:1. Třikrát se trefil i obránce Ladislav Pejcha.

Uběhlo 5 let a přibyl další. Bohumír Ťoupal se prosadil také ve druhé nejvyšší soutěži, když 20. prosince 1964 nastřílel hattrick kladenskému béčku (výsledek 10:3). Na další brankový triumvirát obránců se nečekalo dlouho. 23. ledna 1966 pokořil třikrát brankáře plzeňského B týmu ve druhé nejvyšší lize Rudolf Houfek (9:3) a 14. prosince stejného roku se zase proti litvínovskému béčku třikrát radoval Jan Šrámek. V éře šedesátých let, kdy Motor hrál mnoho let nižší souteže, se pak z hattricku radoval ještě 19. listopadu 1969 Josef Květoň, který zostudil Sokolov (7:0)

Prvním střelcem hattricku našeho klubu z pozice obránce v nejvyšší soutěži se stal 20. října 1970 vynikající ofenzivní bek Karel Masopust. Motor toho dne doma porazil Spartu ve skvělém zápas 10:5 a brankáře Wohla si vychutnal právě jeho bývalý spoluhráč Masopust. Stejný hráč se z hatricku za Motor radoval ještě jednou. 28. září 1971 odnesl Masopustův gólový apetit košický brankář Svitana při porážce 1:9 a Masopust přidal ještě jednu asistenci. Hattrick nastřílel i zřejmě nejlepší obránce klubu v historii Miroslav Dvořák. Ani jeho tři branky a jedna přihrávka ale 18. března 1978 nepomohly proti Spartě k výhře. Pražané zvítězili 6:5.
Legendární Karel Masopust v dresu Motoru proti Spartě

Následovala dlouhá pauza. Až 15. listopadu 2004, kdy hrály České Budějovice po letech nižší soutěž, nastřílel Havířovu při výsledku 5:1 hattrick Radek Martínek, který na jihu Čech působil díky výluce NHL. Prozatím poslední hattrick obránce si možná pamatujete. V posledním zápase úvodní sezony znovuzrozeného Motoru 26. března 2014 završil v závěru duelu s Berounem (10:1) hattrick Roman Vráblík. Desátým v galerii je po duelu s Benátkami nad Jizerou Karel Plášil, jehož pozápasový rozhovor si můžete poslechnout...

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....