Banes Motor České Budějovice
18.12.2018, Adam Pavlíček

JUN: PLZ - CEB 9:2 (1:0) - Junioři v Plzni inkasovali devítigólový příděl

Junioři zajížděli na led plzeňských indiánů. Ti v úterním utkání dominovali od začátku do konce. Motoru nadělili devět gólů, přičemž inkasovali pouze dvakrát. Plzeň poté ovládla i nadstavbu, která se protáhla až do samostatných nájezdů.

Úvod utkání přinesl opatrný hokej od obou mužstev. Dlouho se čekalo na první vážnější situaci před jednou z branek. Tu nakonec měli na konci osmé minuty domácí, ale Jan Matiášek nedokázal zcela osamocen dotlačit z předbrankového prostoru puk do sítě. Hosté odpověděli šancí Vojtěcha Krcha, který číhal zcela sám na zadní tyči, ale jihočeský hokejista poloodkrytou branku netrefil. Ve čtrnácté minutě dostali domácí možnost první početní výhody a to rovnou dvojité. Na dvě plus dvě minuty si odešel odpočinout hostující Novák. Škodovka nabídnutou příležitost využila maximálně. Nejprve se na pravém kruhu dostal k odraženému puku Jan Matiášek a domácí patnáctka poslala puk nechytatelně pod horní tyčku. O 75 vteřin později přihrál zpoza branky Matěj Kolda volnému Vladimíru Kremláčkovi, a ten rozvlnil síť za brankářem Svobodou podruhé. Na začátku osmnácté minuty přítomným divákům na stadioně zatrnulo. Po ošklivém zákroku Vojtěcha Krcha zůstával nehybně ležet na ledové ploše Jan Slanina. Domácí hráč následně ihned zamířil do šaten pouze za doprovodu lékařů. Hráč Motoru byl za tento ošklivý zákrok potrestán trestem na pět minut plus do konce utkání. Necelou minutu před koncem první periody se domácí prosadili potřetí a opět to byl obránce Vladimír Kremláček, který před brankou šikovně tečoval střelu Alberta Šillera.

Druhou část hry zahájili plzeňští dohrávkou tříminutové přesilové hry, v té se už ale prosadit nedokázali. Nedlouho na to měl na hokejce velkou šanci domácí Procházka, ale střelou z pravého kruhu branku netrefil. Na konci 26. minuty přeci jen domácí počtvrté dočkali, Jan Matiášek se na modré čáře zbavil obránce a poté se řítil ze strany sám na Svobodu kterého si vychutnal parádním blafákem. Přesně o dvě minuty později mohli na led začít létat čepice. Matěj Kolda zpětnou přihrávkou našel Vladimíra Kremláčka, který neskutečnou ranou dovršil hattrick. V polovině zápasu se podařilo hostům snížit, v situaci dvou na jednoho obdržel Jakub Novák hezkou přihrávku a sám před domácím brankářem nezaváhal. O necelou minutu se opět měnilo skóre. Marek Princl ukryl svou střelu za obránce a hostující gólman viděl puk až v síti. Tlak domácích se nadále stupňoval a i produktivita indiánů byla neskutečná. O další dvě minuty později vypálil Filip Kovařík a puk do opuštěné klece dopravil Petr Balín. Následně se hra trochu vyrovnala, diváci sledovali hru nahoru dolu, plno šancí. Tu největší spálil dvě minuty před koncem domácí Kolář, když puk trefil jen do připravené lapačky brankáře.

Třetí část zahájili hosté v početní výhodě, v té se ale neprosadili. Následně se obě mužstva do zakončení příliš nehnala, přeci jen o vítězi a poráženém už bylo po druhé třetině rozhodnuto. Na větší šanci čekali diváci až do 47. minuty, to se Jan Slanina efektní kličkou zbavil obránce, ale z následného nájezdu branku netrefil. Půl minuty na to trefil Václav Adamec jen tyč z pravého kruhu. Těsně před polovinou poslední periody vysunul Marek Princl do úniku kapitána Matěje Koldu, ale oni on další branku nepřidal. A jak už to ve sportu bývá, nedáš - dostaneš. Pavel Novák našel v útočné třetině volného Jaroslava Pouzara, který se trefil přesně do černého. Hosté mohli o pár vteřin později přidat další branku, ale dělovka Jiřího Remty branku vůbec netrefila. V 58. minutě dostal mnoho prostoru na zadní tyči Jakub Procházka a domácí útočník této nabídky nepohrdl. A i poslední slovo v zápase měli domácí hokejisté. Devět vteřin před koncem diváci viděli v zápase druhý hattrick, to když Jan Matiášek si pohrál s brankářem a upravil na konečných 9:2.

Prodloužení začalo opatrně, větší šance byla k vidění až ve třetí minutě. Václav Adamec našel v situaci dvou na jednoho volného Jana Slaninu, který ale šikovnou tečí branku nedal. Domácí indiáni vzápětí dostali možnost přesilové hry čtyř hráčů proti třem, ale tu se jim využít nepodařilo. O zisku čtvrtého bodu tak musela rozhodnout disciplína zvaná samostatné nájezdy. V nich prokázali svou šikovnost hráči Plzně, kteří tak berou ze zápasů všechny čtyři body. Rozhodující pátý nájezd proměnil Marek Princl.
Ohlasy po zápasu

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): Dneska dobrý zápas, od prvních minut kluci makali, hráli bojovně, do těla. Soupeře jsme od začátku utkání přitlačili a oni nám pak sami pomohli svými tresty. První naší přesilovou hru jsme využili maximálně, vstřelili jsme dvě branky a trošku se to zklidnilo. Využít se nám podařilo i tu druhou pětiminutovou, takže nám dnes vyšly přesilovky poměrně dobře. V poslední třetině se zápas prakticky jen dohrával, chtěli jsme hlavně ten bod navíc, který se nám podařilo urvat, takže jsme moc spokojeni.

Martin Štrba (České Budějovice): Dnes se mi to těžko hodnotí, pro mě to je jedno velké ponaučení do budoucna. Plzni samozřejmě gratuluju, ale my jsme jim to strašně usnadnili. Já osobně se z utkání hodně ponaučím dále do své práce, abych v budoucnu už neudělal takové chyby jako dnes...

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....