Banes Motor České Budějovice
27.02.2019, Denisa Józsová

Jak si vedl Motor v základní části z pohledu individuálních statistik?

Když jsme se již podívali na základní část z pohledu týmových statistik, je třeba se na ní podívat také z individuálního hlediska. Jak dopadlo kanadské bodování týmu? Kteří hráči jsou v zápase nejvíce vytěžovanými? Jak si vedou hráči na buly? A co statistika +/-? Víte, kdo je jediným hráčem, jenž odehrál všechna utkání v základní části?

Kanadské bodování

Góly

České Budějovice sice vstřelily sedmý nejvyšší počet branek v soutěži. Přesto nemají nějakého vyloženého střelce. Nejlépe si v tomto ohledu vedl Lukáš Endál, který vstřelil 22 branek. Hned v závěsu se nachází David Gilbert, jenž vstřelil jen o dva góly méně. To je však ve třicítce nejlepších střelců z pohledu Motoru vše. Ještě šest dalších střelců se dostalo na deset branek a více. Těmi jsou Martin Novák, Zdeněk Doležal, Cody Bradley, Pavel Pýcha, Jiří Šimánek a Karel Plášil. Alespoň jednu branku si v letošní sezóně zapsalo třiadvacet hráčů. Z hráčů, kteří odehráli více utkání, má nejlepší úspěšnost střelby Jiří Šimánek. Ten totiž vypálil na branku osmašedesátkrát a připsal si jedenáct branek. Jeho celková úspěšnost je tedy 16,18%. Co se týče nejlepšího střelce týmu, tak jeho úspěšnost je 12,43%. Endál je zároveň nejlepším střelcem v přesilových hrách, ve kterých skóroval hned desetkrát. Nejvíce vítězných branek má na kontě také nejlepší střelec, týmu, jenž jich zapsal sedm a patří v této statistice k nejlepším.

Asistence

Co se týče asistencí, tak tato statistika měla v budějovickém dresu jasného vítěze. Tím se totiž stal Martin Novák, jemuž se podařilo nastřádat třicet jedna asistencí. S tímto číslem mu patří deváté místo mezi všemi v lize. Do třicítky se vejdou ještě další dva hokejisté Motoru. Tím prvním je centr první lajny David Gilbert, jenž zapsal dvacet šest asistencí. Tím druhým je Jakub Babka, který si připsal asistencí pětadvacet. Solidní čísla mají ještě Lukáš Endál, Žiga Pavlin a Cody Bradley. Všichni tito hráči si totiž připsali alespoň dvacet nahrávek na gól. Důležitými asistencemi jsou tzv. primární asistence, tedy pasy, které přímo předcházely brance. Těch má nejvíce Martin Novák (18). Každopádně na druhém místě se nám mění jméno, jelikož na něm je Jakub Babka, který má takovýchto pasů 16.

Celkové bodování

S ohledem na výše zmíněné skutečnosti asi nikoho nepřekvapí, že kanadské bodování týmu vede první formace Jihočechů. Nejproduktivnějším hráčem je totiž Martin Novák, který v šestapadesáti zápasech získal 47 bodů (16+31). Následuje centr této formace – David Gilbert, jenž získal 46 bodů (20+26). Třetím do party je Lukáš Endál, který si připsal 44 bodů (22+22). Zároveň jsou toto jediní hráči, kteří se vejdou do TOP30 v lize. Těmto třem hráčům šlapou na paty hráči, kteří získali nad třicet bodů. Těmi jsou Cody Bradley (15+20) a Jakub Babka (9+25). Více jak dvacet bodů získalo hned dvanáct hráčů. Nejproduktivnějšími obránci je duo Pavel Pýcha a Žiga Pavlin. Pýcha si v základní části připsal 29 bodů (12+17). Žiga Pavlin je na tom jen o bod hůře, jelikož si připsal bodů 28 (7+21). Budějovický hráč s číslem dvanáct je zároveň nejlepším střelcem mezi obránci Motoru.

text Lukáš Endál zamířil přesně do šibenice u vzdálenější tyčky.

Čas na ledě

Obránci: To, že jsou nejvytěžovanějšími hráči obránci by nikoho překvapit nemělo hlavně z toho důvodu, že budějovické trenérské duo hraje především na tři obranné formace. Nejvíce vytěžovaným bekem Motoru je Pavel Pýcha, ten totiž odehrál v pětapadesáti utkáních 1096 minut, které ho bezpečně řadí na první pozici. Každopádně času na ledě nestrávil tento obránce s číslem dvanáct nejvíce v utkání. Toto prvenství si totiž připsal Mitch Fillman, jenž na ledě stráví průměrně 20 minut a 44 sekund. Až za ním se nachází Pavel Pýcha, ovšem ten odehrál o osm zápasů více než Kanaďan, díky čemuž ovládl statistiku s celkovým časem na ledě. Jako druhý toho nejvíce odehrál Žiga Pavlin, který na ledě strávil 1021 minut. V početních výhodách dostal nejvíce prostoru na ledě právě českobudějovický obránce s číslem sedmnáct, který v nich strávil průměrně dvě minuty a padesát tři vteřin za zápas. Hned v závěsu je Mitch Fillman s dvěma minutami a pětačtyřiceti sekundami. V početní nevýhodě dostávají příležitost většinou jiní hráči. Nejvíce využívaným je sice Mitch Fillman, který v oslabení stráví během zápasu dvě minuty a padesát dva vteřin. Na paty mu ovšem šlapou hráči jako Zdeněk Kutlák, Martin Jandus či Pavel Pýcha.

Útočníci: To na straně útočníků je nejvytěžovanějším hokejistou centr první lajny David Gilbert. Ten byl ve čtyřiapadesáti zápasech na ledě necelých 942 minut. Na dalším místě je Martin Novák, který necelých 903 minut. Na třetí příčce se, možná trochu překvapivě, objevuje Jakub Babka, jenž odehrál něco málo přes 886 minut. K tomuto času mu hodně napomáhá fakt, že jako jediný z českobudějovického týmu odehrál všechny zápasy. V početních výhodách odehraje nejvíce času první formace. Úplně nejvíce času při nich stráví Lukáš Endál, jenž má čtyři minuty a jednu vteřinku k tomu na zápas. Následuje Martin Novák, který má o sedm vteřin méně a David Gilbert, jenž má méně o jedenáct vteřin. Co se týče hry v početní nevýhodě, tam trenéři sázejí na jiné koně a nutno dodat, že úspěšně. Úplně největší vytížení má v této činnosti nejmladší hráč základní sestavy Martin Beránek, který v stráví v této činnosti průměrně dvě a půl minuty v utkání. Je následován Martinem Heřmanem, který v oslabeních hraje jen o dvě vteřiny méně. Na bronzovou příčku se vešel další mladík v českobudějovickém dresu – Jakub Doktor, který v této činnosti odehraje v zápase dvě minuty a tři sekundy.

text Mitch Fillman ve výskoku po souboji.

Vhazování

Jak již bylo řečeno v předešlém článku, nevede si Motor ve vhazování vůbec špatně. Zásluhu na tom mají především dvě jména, kterými jsou David Gilbert a Roman Přikryl. Nejvíce vhazování vyhrál centr první formace s číslem šedesát sedm. Ten jich vyhrál 623 (z 1107 pokusů), a tento počet ho řadí na skvělé druhé místo v celé lize! Lepší je jen prostějovský Tomáš Divíšek. Jako druhého je potřeba zmínit Romana Přikryla. Od toho se možná očekávalo více bodů, ale tato českobudějovická desítka odvádí skvělou práci právě při buly. Vyhrála jich 401 a má skvělou úspěšnost, která dělá 58,88%. I tento jihočeský útočník patří k naprosté špičce Chance ligy. Solidní čísla mají ještě dva další centři Motoru, kteří mají úspěšnost nad 50%. Tím prvním je zástupce druhé útočné formace Cody Bradley. Ten vyhrál celkem 251 vhazování a jeho úspěšnost dělá 53,07%. Druhým hráčem je Jiří Šimánek, jenž se v současné době nachází na marodce. Celkově však zvítězil ve 247 vhazováních, což dělá solidní úspěšnost 50,72%. Další českobudějovičtí útočníci již tolik buly nehráli, navíc jejich úspěšnost je pokaždé po 50%.

Statistika +/-

Obránci: Tato statistika vypovídá o lecčems. Jako první se zaměříme na obránce, kteří odehrají větší čas v zápase než útočníci, takže jejich šance na to, aby byli u branky je o něco větší. Nejlepší čísla má v tomto ohledu René Vydarený. Ten má totiž celkově +28 a v Chance lize mu dokonce patří dělené první místo, na kterém se nachází společně s Rostislavem Martynkem. Druhý mezi obránci je Žiga Pavlin, který má +23 a kterému patří osmé místo v lize, a třetím je jeho spoluhráč z obrany Pavel Pýcha, jenž má +18. Následují Karel Plášil, Martin Jandus, Zdeněk Kutlák, Ondřej Kachyňa a Mitch Fillman. Také jsou v týmu obránci, kteří jsou na 0, ovšem tito hráči toho v dresu Motoru moc neodehráli. Jsou jimi totiž Zdeněk Čáp a Václav Prospal. Jediným bekem z budějovického týmu, který se dostal do mínusu je Václav Svach, jenž je -1. Tento jihočeský mladíček však odehrál jen dvě utkání, takže to rozhodně není žádná tragédie.

Útočníci: Co se týče útočníků je na tom nejlépe David Gilbert. Jeho celková statistika je +25 a v celém týmu mu patří dokonce druhé místo. Tomuto hráči Českých Budějovic patří v lize skvělé čtvrté místo. Následuje Jakub Babka, jehož výsledek je +21, což ho řadí na čtrnácté místo. Posledním jihočeským útočníkem, který se vejde na pomyslné stupně vítězů, je, možná trochu překvapivě, Miloslav Čermák. Ten má totiž +16. Následují další hráči. Jedinými ofenzivními hráči, kteří jsou na nule, jsou Matouš Hrubec a Roman Přikryl. Jako jediný se do mínusu dostal Pavel Novák, který má -2.

text Roman Přikryl na buly proti Josefu Skořepovi.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....