Banes Motor České Budějovice
28.02.2019, Filip Kortus

Pro dosáhnutí našeho snu uděláme maximum, hlásí Aleš Totter

Studenti v lavicích přestávají vnímat výklad od učitelů, myšlenkami už jsou dávno na zimním stadionu. Lidé v práci začínají počítat poslední vteřiny páteční šichty a těší se, až usednou na svá sedadla a začnou podporovat svůj tým v klíčové fázi sezony. Z jednoho prostého důvodu. Motoru totiž startuje v pátek od 17:30 čtvrtfinále play off a především o něm mluvil asistent trenéra Aleš Totter. "Pevně věříme, že postup do semifinále nám neunikne," říká před startem vyřazovacích bojů.

Do posledního kola jste usilovali o druhou pozici, ale nakonec jdete do vyřazovacích bojů ze třetí příčky. Není to věc, kterou byste se nechali před play off rozhodit?
V úterním utkání se Vsetínem jsme si sami rozhodli, že půjdeme o něco těžší cestou. Chtěli jsme skončit druzí, ale možná to tak má být. Čeká nás první kolo play off a v něm nepříjemný soupeř, se kterým souvisí dlouhé cestování. Je to kompaktní tým, mají výborného trenéra. Soustředíme veškeré činnosti na čtvrtfinálového soupeře.

Vyjma posledního zápasu základní části jste byli na vlně šesti výher v řadě. Věříte, že jste načasovali formu na správný čas?
Po zápase panovala menší pachuť z toho, že jsme důležitou bitvu o umístění nezvládli. Zároveň jsme si ale řekli, že jestli měla naše série někdy skončit, tak je dobře, že to přišlo těsně před play off. Kdyby to nastalo v prvním nebo druhém zápase proti Havířovu, tak by to bylo mnohem horší. Nadále žijeme snem o postupu do extraligy. Cesta z první ligy má tři části, první máme za sebou a teď se soustředíme na tu druhou.

O posledním kole se Vsetínem se hovořilo jako o důkladné prověrce před play off. Co vám napověděla?
Dva dny před play off jsme věnovali mimo jiné i přesilovkám, které zápas se Vsetínem rozhodly. Prohráli jsme souboj speciálních formací. Za dva dny se nenatrénuje kondička, zaměřujete se na jiné činnosti. Pochopitelně už jsme řešili, jakým stylem hrají Havířovští přesilovky a oslabení.

Hokej v play off je často značně odlišný od toho, jaký se hraje v základní části. Připravovali jste na to své svěřence od začátku ročníku?
Už to bylo znát na trénincích. Týmy nebudou dělat tolik chyb a úspěšní budou ti, co je dokážou potrestat. Záležet bude na hodně věcech. Důležitá bude disciplína, výkony brankářů, kompaktnost týmů na ledě. Musíme hrát bojovně a obětavě, stačí vynechat v jednom střídání malý detail a může to rozhodnout celou sérii.

Už máte jasno, kdo začne vyřazovací boje jako brankář číslo jedna?
Plán s brankáři máme rozmyšlený. Brankáři o tom vědí, jsou s tím seznámeni. O zraněných hráčích či sestavě se v průběhu play off nehovoří, nebudeme soupeři nic prozrazovat.

Co očekáváte od čtvrtfinálového soupeře z Havířova?
Mají ucelený tým, nečeká nás nic lehkého. Dokáží měnit systém hry, reagovat na soupeře. Pokud vedou, tak hrozí z brejků. Když prohrávají, tak jsou schopní zatlačit. Očekávám, že všechny první série budou velké řežby. Uvidíme, jestli dokáží všichni čtyři favorité urvat postup. Věříme, že v dalším kole budeme.

Poslední vzájemné utkání vám s Havířovem vyšlo na výbornou, připsali jste si výhru 9:2. Považujete to před začátkem série za značnou výhodu?
Hrálo se po reprezentační přestávce, soupeř nechytil rytmus a byla z toho naše vysoká výhra. Pro naše sebevědomí to může být menší výhoda, ale je třeba připomenout, že oba zápasy v základní části jsme na ledě Havířova prohráli. Z posledního zápasu se rozhodně poučí a uvidí se, kdo se připraví lépe.

Vyřazovací boje přináší velké napětí a plno emocí. Chystáte se dodržovat nějaké rituály?
To si určí především hráči. Je na nich, jestli se nebudou holit nebo si nabarví vlasy. Nevím, co chystají, necháme se překvapit. (úsměv) S Vaškem máme stálý zápasový režim, na tom nic měnit nebudeme. Nyní to bude něco jiného, protože na venkovní zápasy pojedeme už o den dříve.

Cítíte z celého klubu, že je odhodlaný udělat velký úspěch?
Existuje přísloví, které vystihuje naši situaci. Kráčíte po cestě a nadáváte na každý kámen, o který zakopnete. Na konci cesty zjistíte, že to byly diamanty. Věříme, že to kopíruje naší cestu a špatné zápasy v sezoně už jsme si vybrali v základní části. To vše se nám snad vrátí na konci. Pamatuji si, když marketingový ředitel našeho klubu Tomáš Kučera dával po posledním zápase minulé sezony s Kladnem příspěvek, že to znovu nevyšlo, ale ví, že to jednou vyjde. Další den psal, že na klub volalo šest lidí, kdy se začnou prodávat permanentky. My všichni včetně fanoušků, sponzorů a vedení máme sen a byl bych moc rád, abychom se pro jeho dosáhnutí spojili a udělali pro něho maximum. Věříme, že sezona nám skončí v dubnu, bude mít úspěšný konec a Tomáš dá zcela odlišný příspěvek než loni.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....