Banes Motor České Budějovice
04.03.2019, Michal Heřman

Cíl pro duely v Havířově? Vrátit soupeři domácí zaváhání

Špatná produktivita a výborný gólman soupeře znamenají pro Motor nepříjemný stav čtvrtfinálové série 1:1. Po domácích duelech mohlo být pochopitelně líp, ale i mnohem hůř. Zápasy se stěhují na havířovskou půdu, kde se bude hrát v úterý i ve středu od 18 hodin.

Stav série? Nerozhodně 1:1

Vracet se k rozborům vzájemných zápasů v základní části již nemá smysl. Je tu nová soutěž hraná na vítězství, nikoliv na body. Proto je důležité zmínit, že aktuální stav 1:1 nahrává více Havířovu, protože má nyní dvakrát výhodu domácího prostředí. A v něm letos Motor ještě neuspěl. Série hraná na čtyři výhry se na jih Čech vrátí v pátek.

První čtvrtfinále nabídlo v Budvar aréně očekávanou bitvu, ve které se hrálo drama až do samého závěru. Napětí bylo cítit po celý zápas a takřka zaplněný stadion viděl utkání odpovídající důležitosti play-off. Do vedení jako první šel Havířov, ale domácí dokázali stav otočit. Hostům se pak ještě jednou podařilo prostřelit brankáře Strmeně, ale o pár minut později vrátil vedení Motoru Karabáček. Těsný stav vydržel až do samého závěru, ve kterém dali domácí dva góly do prázdné branky.

Druhý zápas na jihu Čech se nesl od začátku ve zcela jiném rozpoložení. Motor nedokázal zahrát svoji hru a de facto po celý zápas byl ten horší tým na ledě. Havířov v každé třetině vstřelil jednu branku a díky výbornému exbudějovickému brankáři Bláhovi vynuloval všechny domácí ofenzivní pokusy. Celkem na něj šlo 32 střel. „Prohráli jsme zaslouženě. Nebylo nic, co by nám dalo šanci vyhrát. Jsem hrubě nespokojený s tím, co jsme dneska předvedli,“ nehledal žádné výmluvy trenér Václav Prospal.

Druhý duel odchytal podle plánu Petr Kváča. Kdo se ale postaví do třetího souboje, je tajemstvím. Oba brankáři Motoru inkasovali dvě branky, ale jinak byli pro svůj tým velkou oporou.

Havířov hrál na jihu Čech v sestavě:

Bláha – Chroboček, Bořuta, Rašner, Staněk, Dudek, Mrowiec, Matai – Kotala, F. Seman, Rehuš – L. Bednář, R. Veselý, Bambula – Gřeš, Pořízek, Pawliczek – Maruna, Haas, O. Procházka


Čtvrtfinále, 3. a 4. zápas

AZ RESIDOMO Havířov

ČEZ Motor České Budějovice

Úterý 5. března a středa 6. března, 18:00, Gascontrol Aréna

Analýza – čeká se na produktivitu od tahounů

V analýze si rozebereme nejproduktivnější hráče základní části obou týmů a jejich bodový přínos v play-off.

ČEZ Motor České Budějovice

Ofenzivní síla Motoru ze základní části v celkovém pohledu uvadla. Ondřeje Bláhu dokázal Motor během dvou zápasů prostřelit jen třikrát. Navíc hrál na domácím ledě, a to je prostě málo.

V základní části byl nejproduktivnější Martin Novák (47 bodů za 16 branek a 31 asistencí). V play-off zatím zaznamenal dva body za gól i asistenci a dá se hodnotit, že si přenesl produktivitu ze základní části. O bod méně mají druhý i třetí nejvíce bodující útočníci David Gilbert (1+0) a Lukáš Endál (0+1). Právě od Endála jakožto od nejlepšího střelce týmu se branky očekávají a fanoušci mohou jen doufat, že se v dalších zápasech hráč elitní formace chytne. Pavel Pýcha, nejproduktivnější obránce základní části, na svůj bodový přínos v play-off zatím čeká. Ze čtyř střel nedal ani jednu a v tabulce plus mínus je na záporné hodnotě -2.

Daří se naopak tříbodovým útočníkům – Václav Karabáček a Zdeněk Doležal dokázali shodně jeden gól dát a na dva nahrát. Doležal během základní části připsal 29 bodů. Karabáček odehrál pouze 27 utkání, ale zaznamenal v nich 20 bodů za osm gólů a 12 nahrávek.

Porovnání základní část X play-off

Martin Novák 55 zápasů/47 bodů (16+31), 14 (plus/mínus) X 2/2 (1+1), 0
David Gilbert 54/46 (20+26), 25 X 2/1 (1+0), 0
Lukáš Endál 52/44 (22+22), 12 X 2/1 (0+1), -1
Pavel Pýcha 55/29 (12+17), 18 X 2/0 (0+0), -2

AZ RESIDOMO Havířov

Havířovští nemají oproti Motoru žádný velký rozdíl. Ani jejich dlouhodobí tahouni nemají v play-off vynikající čísla, ale dokáží je nahradit jiní. Proč tedy má Havířov více vstřelených branek mimo hru bez brankáře? Hráči z dalších lajn se dokázali prostě o jeden gól více prosadit. Rozdíl je ale v celkovém součtu minimální.

Nejproduktivnější hráč základní části - Radek Veselý (42 bodů) – se spíše hledá. Nevyužil ani jednu ze svých osmi střel a má tak pouze bod za jednu asistenci. Branislav Rehuš je na tom podobně, Tomáš Gřeš se zatím vůbec neprosadil. U beků dokázal Antonín Bořuta zaznamenat jeden bod. Havířov v Budvar aréně táhlo hlavně duo Filip Seman (0+4) a Jakub Kotala, který proměnil téměř každou druhou střelu a zaznamenal tři góly. Na třetím místě v produktivitě je obránce Alex Rašner, který má bilanci 1+1.

Porovnání základní část X play-off

Radek Veselý 56/42 (19+23), 9 X 2/1 (0+1), 0
Branislav Rehuš 55/41 (16+25), 2 X 2/1 (0+1), 1
Tomáš Greš 56/40 (17+23), 12 X 2/0 (0+0), -1
Antonín Bořuta 45/23 (5+18), 18 X 2/1 (0+1), 1

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

Jsme teprve v polovině cesty do baráže. Věřím, že průběžný stav a vyprodaná Budvar aréna nám dodá sebevědomí, abychom první domácí zápas série odehráli lépe než poslední dva s Havířovem. Vsetínu jistě pomohou dva dny volna a v úterý přijedou velice dobře připraveni. Musíme zůstat pokorní a pořád pracovat na detailech. Můžeme udělat další důležitý krok a úterý může být klíčové utkání.“


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....