Banes Motor České Budějovice
07.03.2019, Michal Heřman

Ukončí Motor čtvrtfinálovou sérii? Další zápas s Havířovem se hraje v pátek

Veledůležité dvě výhry z havířovské arény si přivezli na jih Čech hokejisté ČEZ Motor České Budějovice. Stav čtvrtfinálové série Chance ligy je 3:1, a pokud v pátek Jihočeši uspějí, postoupí do semifinále. Na zápas jsou stále v prodeji vstupenky. Utkání můžete sledovat i na Hokejka TV či textově na onlajny.cz.

Stav série? Motor vede 3:1!

Velmi těžké zápasy musí ve čtvrtfinále absolvovat hokejisté ČEZ Motoru. Havířov se ukázal jako velmi zdatný protivník, který je ve vyřazovací části právem. Nicméně aktuální stav je takový, že pokud v pátém zápase vyhrají Jihočeši, postoupí do semifinále Chance ligy. Postupový mečbol rozehraje Motor v pátek od 17:30.

První zápas play-off nabídlo drama až do samého závěru. V utkání vedly oba týmy a až dvě branky Motoru při power-play definitivně zlomily odpor soupeře. Druhý zápas na jihu Čech byl ale úplně jiný. Za celý zápas nedokázali Jihočeši najít na soupeře recept a po zásluze a matném výkonu prohráli 0:3. Fanoušci v různých diskuzích měli pak velké obavy, v jakém rozpoložení odehrají Českobudějovičtí duely na půdě soupeře.

Třetí zápas nabídl velký tlak havířovských hráčů, kteří dokázali soupeře zatlačit a sprškou střel ho rozstříleli 37:15. Skvělý Kváča ale inkasoval pouze jeden gól a Jihočeši si tak připsali veledůležitou výhru. Druhé utkání na ledě soupeře se už neslo v jiném duchu. Motor dokázal domácí tým přehrávat a v parádním zápase vyhrál 4:3, když během zápasu vedly oba týmy.

V celkovém porovnání nelze jasně identifikovat, proč si ani jeden tým neudrží více zápasů po sobě převahu, ale je jasné, že pátý zápas v Budvar aréně nabídne další velkou bitvu plnou emocí. Velkou neznámou je, kdo nastoupí do branky Motoru. Kváča se Strmeněm se zatím pravidelně střídali a oba své celky významně několikrát podrželi. Například na fantastický zákrok Jana Strmeně se můžete podívat v následujícím videu.


Čtvrtfinále, 5. zápas

ČEZ Motor České Budějovice

AZ RESIDOMO Havířov

Pátek 8. března, 17:30, Budvar aréna

Zajímavosti ze čtyř zápasů čtvrtfinále

Nejlepší střelec se probudil v pravý čas!

V základní části byl nejlepší střelec Motoru a jeho góly se očekávají i během play-off. Řeč je o Lukáši Endálovi, který ale během prvních tří zápasů vyšel gólově naprázdno. Až ve čtvrtém zápase se prosadil a rovnou to byla vítězná branka. Za stavu 3:3 se dokázal z těžké pozice dostat skrz dva obránce, těsně před brankářem si puk ještě popotáhl do forhendu a střelou pod horní tyč rozhodl.

Přesilovky x oslabení

Hokejisté Motoru se díky dvěma přesilovkovým trefám ve čtvrtém zápase dostali na procentuální úspěšnost přesahující 22 %. To z jihočeského celku dělá třetí nejlepší tým v play-off (první je Kladno 30,77 % a druhý Prostějov 26,67 %). České Budějovice měly k dispozici zatím osmnáct přesilovek a daly čtyři góly. Havířov měl možnost skórovat ze sedmnácti vyloučení soupeře, ale dal jen dva góly.

Ve vzájemných zápasech se samozřejmě procenta z přesilovek promítají i do statistik v oslabení. I v této statistice je tak Motor lepší a v porovnání celé osmičky v play-off je na druhé pozici za Prostějovem. Jihočeši mají úspěšnost ubráněných oslabení 88,24 % (Prostějov má 88,89 %). Havířov patří mezi nejhorší týmy a má úspěšnost 77,78 %.

Brankáři – Kváča vede statistikám, Strmeň je stejně spolehlivý

Pokud se Motor i Havířov může o něco opřít, je to práce svých brankářů. V dresu AZ je jasná jednička exbudějovický Ondřej Bláha, který za čtyři odehrané zápasy má úspěšnost 91,59 % a průměr inkasovaných branek drží na čísle 2,29. V porovnání s ligou je na pátém místě. O něco horší čísla má Jan Strmeň, který sice inkasoval méně gólů, ale kvůli menšímu počtu zápasů a střel má průměr 2,50. Celému play-off vládne Petr Kváča, který se dostal na průměr jeden a půl inkasované branky za zápas. V procentuální úspěšnosti je na čísle přesahující pětadevadesát procent. Druhý Lukáš Cikánek má procenta 94,83 a průměr 1,51.

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

„Věřím, že naši fanoušci vyprodají Budvar arénu a svým povzbuzováním dostanou soupeře a rozhodčí pod tlak. Havířov se o své diváky mohl opřít a my se už těšíme, až mu to naši skvělí fanoušci vrátí. Budeme chtít pokračovat v obětavosti, důslednosti, bojovnosti a týmovosti. Všechny tyto faktory nám pomohly uhrát dvě venkovní výhry. O tom je play-off. V prvních dvou zápasech doma jsme to bohužel nepředvedli. Naši diváci si to ale zaslouží vidět a těšíme se na páteční zápas. Poslední krok bývá nejtěžší, ale jsme teď v euforii a chceme sérii ukončit.“


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....