Banes Motor České Budějovice
22.03.2019, Denisa Józsová

SF5: VSE - CEB 0:2 - Druhá šance využita, Motor jde do baráže!

Českobudějovičtí hokejisté jeli do Vsetína s jasným cílem – ukončit semifinálovou sérii a postoupit do baráže. Velký krok k tomu udělali ve druhé třetině, kdy se prosadili hned dvakrát. Ve třetí třetině to ještě zkusili domácí se šesti hokejisty v poli, jenže k ničemu jim to nebylo. Motor tedy postoupil do baráže a může nadále snít svůj sen o extralize! Navíc se Budějovice, díky výhře Kladna, staly vítězem Chance ligy. Zápas ovšem nedohrál kapitán Jihočechů.

Sestava českobudějovických hokejistů se nakonec na toto utkání měnit musel. Po zákroku v minulém zápasu nebyl schopen do hry naskočit Zdeněk Doležal. Díky tomu došlo k přeházení lajn a Jakub Doktor se z pozice třináctého útočníka posunul do čtvrté formace. V brance tentokrát začal Petr Kváča.

První třetinu pátého semifinálového utkání brzdila především častá vyloučení. Těch totiž bylo k vidění hned dvanáct, šest na každé straně. Úvod utkání se nesl v celkem vyrovnaném duchu, kdy oba gólmani si museli připsat nějaké zákroky. Poté se však roztrhl pytel s vyloučeními. Nepěkný byl především zákrok Tomáš Frola, který naprosto jasně píchl špičkou hole Lukáše Endála někam do slabin, přesto dostal jen dvě minuty za podrážení. Krátce poté měl první velkou šanci Cody Bradley, jenž měl před sebou samotného Gábu. Celkem zbytečně se snažil najít Václava Karabáčka, jenže ten byl dobře pokrytý, takže z dobré pozice pro Budějovice velmi rychle sešlo. Na druhé straně měl dobrou pozici Pitule, ale místečko mezi betony Petra Kváči nenašel. Největší šanci v celé první periodě měl jihočeský Martin Heřman. Toho našel přihrávkou René Vydarený a budějovický hráč s číslem devadesát šest pálil z první. Jeho dobrá rána se ale odrazila od tyčky. Žádná další velká šance na konci první periody už nebyla k vidění, takže do kabin se šlo za nerozhodného a bezbrankového stavu.

Ze začátku třetiny hráli domácí hráči přesilovou hru, paradoxně měli největší šanci Jihočeši. Miloslav Čermák se dostal do samostatného úniku, při kterém byl zastaven na hranici pravidel, ale pískáno nebylo. Přesto se České Budějovice prosadily jako první, a to tři minuty po začátku druhé periody. Valaši totiž vyrobili obrovskou hrubku ve svém obranném pásmu. Jako první se k puku dostal Babka, jenž ho šikovně prostrčil na Codyho Bradleyho, který otřel svou střelu o rameno Davida Gáby, a ta se odrazila ještě od horní tyčky do branky – 0:1. Následně si zahráli domácí hráči další přesilovou hru, jenže tentokrát již inkasovali. Martin Beránek dostal přihrávku od Milana Dančišina, najel si na vrcholek kruhu a parádní ranou se prosadil na zadní tyč – 0:2. Velkou šanci měl také Lukáš Endál, který se individuální akcí dostal k parádní střele, jež orazítkovala tyč. Hosté však dále faulovali, a tak měl Vsetín k dispozici další přesilovou hru. Pechanec vyslal zajímavou střelu, která byla tečována. Už to vypadalo, že kotouč přes veškeré úsilí Kváči spadne do branky, jenže puk nakonec spadl těsně vedle. Druhá polovina této třetiny už nebyla tolik záživná, navíc v ní nepadla žádná další branka. Motor tak šel do poslední části s dvoubrankovým vedením.

Tentokrát si zahráli hostující hráči v úvodu třetiny přesilovou hru. Asi největší šanci v ní měl Žiga Pavlin, ale Gába stihl sklapnout své betony včas. Následovala ještě dobrá střela Babky z vrcholku kruhu, kterou vyrazil domácí gólman betonem. Valaši se chtěli opřít do útoku, jenže se jim to moc nedařilo. Na druhé straně proto dobře pálil Jakub Babka, ale jeho střela se za brankovou čáru nedostala. Při další početní výhody domácích přišla solidní rána od modré, ale Martin Jandus jí dokázal srazit mimo tři tyče. Valaši se sice snažili, jenže Česko Budějovice hodně pomáhaly svému gólmanovi, který nemusel předvést těžký zákrok. Na druhé straně pálil Bradley a Čermák, ale na jejich pokusy David Gába dobře viděl, takže zasáhl. Jiří Drtina byl poté blízko snížení, jenže jeho rána od modré jen trefila tyčku. Velkou šanci na rozhodnutí měl Lukáš Endál, jenž vypíchl puk obránci na modré. Hráč s číslem devět se pokoušel o bekhendový blafák, avšak nedokázal zvednout puk nad beton. Místo toho, aby na konci Vsetín útočil, musel se spíše bránit. Cody Bradley naznačil kličku, načež to chtěl zkusit zasunout za gólmana, ale domácí gólman svůj tým podržel. Vsetín poté ještě zkusil hru v šesti, na jejímž začátku se gólman hostí zapotil, ovšem puk za svá záda nepustil. Gól do prázdné branky mohl vstřelil Jakub Babka, jenže skvělým zákrokem se prezentoval hráč domácích. Vsetín tedy znovu nedal ani branku a Motor vyhrál 2:0, takže si zahraje baráž!

Ohlasy po zápasu

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): V dnešním zápase jsme věřili tomu, že zítra pojedeme do Budějovic na nedělní utkání. Bohužel to bylo znovu o prvním gólu, a ten jsme dostali my. A taky pokud tři zápasy doma nedáme gól, tak to je samozřejmě samo o sobě všeříkající. Myslím si, že kluci ukázali velkou vůli, velkou touhu vstřelit branku, ale částečně nám nepřálo štěstí. Možná potom, že potom už přišla i křeč a nějaká nervozita. Od toho gólu bylo vidět, že nám dochází šťáva, síly. Nic nám tam nespadlo, zazvonila tyčka, byly tam nějaké možnosti. Bohužel, Motor byl v globále o fous lepší a zaslouženě vyhrál celou sérii. Určitě to mohlo být dramatičtější, ale takový je sport.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Je to série, na kterou potřebujete uhrát čtyři vítězství. My jsme je uhrát dokázali a paradoxně to pro nás bylo jednodušší venku. Porazili jsme velmi velmi dobrý tým a jsme rádi za to, jak pro nás základní část a teď i play-off dopadly. Prodloužili jsme si sezónu, dostáváme se do fáze, kterou jsme si všichni přáli. Pro nás je teď důležité, že můžeme pošetřit síly, protože baráž startuje až příští pátek. Jak říkám, v tomto momentu jsme šťastní, protože jsme porazili velmi kvalitní tým.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....