Banes Motor České Budějovice
27.03.2019, Michal Heřman

Baráž je tady! Cesta za snem začíná v Pardubicích

Play-off Chance ligy je pryč, začíná úplně nová soutěž. Soutěž, o kterou hokejisté ČEZ Motor České Budějovice od léta 2018 usilovali. Baráž o extraligu rozehrají Jihočeši pátečním zápasem na ledě HC Dynamo Pardubice (18:00). Čtyřčlennou skupinu doplňuje Kladno a Chomutov.

Složení baráže

Baráž je čtyřčlenná a hrají ji dva nejhorší extraligové týmy a dva nejlepší týmy z Chance ligy. Z české nejvyšší soutěže do baráže o extraligu „spadli“ hokejisté HC Dynamo Pardubice, kteří po základní části včetně nadstavby nasbírali suverénně nejméně bodů (42), a také Piráti Chomutov (55). Z druholigové Chance ligy naopak díky postupu přes vyřazovací část do baráže postoupili kromě hráčů českobudějovického Motoru i Rytíři Kladno.

Rozpis baráže jsme přinesli v týdnu a můžete si ho prohlédnout v tomto článku. Motor se po znovuobnovení klubu probojoval do baráže potřetí a letos cestu za snem začne v pátek na pardubickém ledě od 18:00.

HC Dynamo Pardubice

Letošní sezona pardubického Dynama je doposud jedno velké trápení. Začátek sezony sice fanouškům ukázal jistou naději, když Východočeši dokázali během úvodních deseti zápasů porazit týmy jako Bílí Tygři Liberec (2:0 a v předehrávce 4:1), Kometa Brno (3:2sn) nebo HC Škoda Plzeň (3:2p). Během základní části ale měly Pardubice i hrozivou šňůru třinácti zápasů bez výhry. I kvůli tomu se nechtěně na dně tabulky poměrně rychle osamostatnily a začaly na ostatní celky nabírat velké manko.

Ani druhá polovina základní části nebyla pro Dynamo o mnoho lepší. Výhry přicházely sporadicky a po 52. kole čítala jeho bilance pouze devět výher za tři body! V tabulce mělo pouze 36 bodů a na předposlední Chomutov ztratilo propastných 14 bodů. To vše se promítlo i do skupiny play-out, která byla vlastně už přípravou na jistou baráž. Celkové statistiky Pardubic jsou 58 odehraných zápasů a bilance 11 – 2 – 5 – 40 121:209 42. Na Karlovy Vary, které se baráži dokázaly vyhnout, ztratilo Dynamo 22 bodů.

V play-out dokázal nejvíce bodovat zkušený dvaatřicetiletý útočník Jan Kloz, který zaznamenal 8 bodů za tři góly a pět asistencí. V základní části byl nejproduktivnější Rostislav Marosz – 21 bodů (9+12). Do brankoviště se v pátek na první zápas baráže postaví buď Ondřej Kacetl (28 let) nebo Milan Klouček (20 let).

Poslední setkání v baráži 2016/2017

Jihočeši naposledy hráli baráž o nejvyšší soutěž v sezoně 2016/2017. I když nakonec skončili v tabulce čtvrtí se ztrátou sedmi bodů na postupové druhé místo, odehráli tehdy velmi povedenou první polovinu této soutěže. Snad každý fanoušek Motoru si pamatuje na první duel, který hráli Jihočeši (stejně jako letos) na pardubickém ledě. Tehdy vyhráli gólem Luboše Roba ze 60. minuty 2:1. Následně sice přišly tři porážky, ale další tři výhry zase vrátily Motor zpět do bojů o postup. Velký vliv na další část baráže mělo deváté kolo, ve kterém Motor prohrál v Jihlavě 1:5…

Vzájemné zápasy v baráži 2016/2017:

1. kolo: Pardubice - Motor 1:2
5. kolo: Motor – Pardubice 2:4
7. kolo: Pardubice - Motor 2:3
11. kolo: Motor – Pardubice 1:3


Baráž o extraligu, 1. kolo

HC Dynamo Pardubice

ČEZ Motor České Budějovice

Pátek 29. března (18:00), ČSOB Pojišťovna ARENA

Kdo nastoupí proti Motoru?

Jelikož bylo předem jasné, že Pardubice čeká boj v baráži, mohli se Východočeši dlouho dopředu na tyto boje připravovat. Není pochyb, že tomu trenéři přizpůsobili i sestavu v play-out. Tým často hrál v kombinované sestavě bez několika opor a je otázka, jak moc to bylo kvůli případným zdravotním problémům... například v posledním duelu v Karlových Varech nastoupilo i 10 juniorů, aby se největší tahouni týmu nezranili.

V pátek na led ČSOB Pojišťovna Areny ale jistojistě vyjede to nejsilnější, co budou mít trenéři k dispozici. Pardubice trénuji zkušení borci – hlavním trenérem je Ladislav Lubina, asistenty mu dělají Petr Čáslava a Richard Král. Dá se očekávat, že chybět nebudou velezkušení Tomáš Rolinek, Petr Sýkora nebo Nicholas Schaus.

Sestava Pardubic z posledního utkání play-out:

Vlk (34. Nečas) – Oliva, Budík, Nedbal, Děrvuk, Porseland, Mert, Bučko – Machač, Voženílek, Chára – Koffer, Rohlík, Pochobradský – Matýs, Kostka, Rozlílek – Antoníček

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

„Podle jmen mají možná nejlepší tým ze všech, budou preferovat fyzický hokej. V začátku zápasu nebudou nijak bláznit, budou chtít hrát aktivní hokej tak, aby kontrolovali hru. Říkají, že se na baráž chystají už od listopadu. Kdyby se jim hned první domácí utkání nepovedlo, tak se dostanou pod ještě větší tlak. Musíme být odhodlaní a věřit, že tam můžeme vyhrát. Detaily, které jsme překlopili na naši stranu v play off, je třeba zužitkovat i v baráži. Vstup do soutěže bude velice důležitý. “



Statistiky jsou z play off Chance ligy, respektive play out Tipsport extraligy.