Banes Motor České Budějovice
01.05.2019, Filip Kortus

V baráži nás potopily věci, se kterými jsme bojovali celou sezonu, ví Aleš Totter

Postup nevyšel, Motor bude i v další sezoně působit ve druhé nejvyšší soutěži. Jihočeši v nedávno skončené sezoně nezvládli baráž o extraligu, přestože do ní vstupovali po nadějně zvládnuté vyřazovací části. "Oproti play off to byla jiná soutěž, měli jsme na to být lépe připraveni," říkal asistent trenéra Aleš Totter, který zároveň hovořil o tvorbě týmu na další sezonu či o programu letní přípravy.

Jak se ohlížíte za uplynulou sezonou?
Měli jsme vytyčený cíl, na který jsme nedosáhli. Všichni jsme si za tím šli, ale nepovedlo se nám to. To byl základ všeho, tím pádem hodnotíme sezonu neúspěšně.

Po základní části jste velmi dobře zvládli dvě série play off, kde jste ztratili jen tři zápasy. Hrál se hokej, který vám vyhovoval?
Vezmu-li to postupně, tak Havířov byl na nás perfektně připravený a celou sérii dle mého názoru prohrál ve třetím zápase. Dali do něho všechno, přestříleli nás. Zvládli jsme to díky výkonu na hranici sebeobětování a tím jsme se vrátili do vedení, které jsme už nepustili. Klobouk dolů, co jsme tam ve třetím a čtvrtém zápase předvedli. Vsetín nám trochu připravil jejich čtvrtfinálový soupeř z Prostějova. Byli jsme lépe fyzicky i takticky připraveni než soupeř, celou sérii jsme kontrolovali. První dva zápasy daly ráz celému dalšímu průběhu semifinále.

V baráži se ukázalo, jak důležité je zachytit začátek?
Ano, přesně tak. Je škoda, že jsme nevytěžili více z postupové euforie po play off, ale hrála se úplně jiná soutěž. Měli jsme na to být lépe připraveni, více koncentrovanější a důslednější. Nebál bych se říct, že klíčové pro nás mohlo být už první utkání. Pardubice na nás vyrukovaly s bráněním středního pásma, přičemž v první lize se více napadalo a hrálo otevřeněji. Soupeře výhra nakopla do dalších zápasů a v úvodu se jim povedlo udělat dlouhou šňůru výher. Úvodní utkání jim výrazně pomohlo.

Co mužstvu chybělo v dalších zápasech?
Druhé utkání s Chomutovem jsme měli zvládnout za tři body, to byla ztráta. Následoval duel na Kladně, které do té doby nezískalo ani bod. Proti nám trochu změnilo styl hry, hrálo s více zabezpečeným forčekingem a porazilo nás. Následně na nás byl velký tlak ve dvou domácích utkáních, ve kterých jsme nezvládli klíčové momenty a už jsme měli velkou ztrátu.

Souhlasíte s tím, že se v baráži projevily věci, které vás trápily v celém průběhu sezony?
Určitě. Ve třetím zápase baráže na Kladně jsme hned v úvodu měli přesilovku pět na tři a mohli jsme je dostat do obrovských problémů. To samé hned v dalším zápase, kdy rovněž rozhodovala naše nevyužitá dvojnásobná početní výhoda. Proměňování šancí je o pohotovosti a správném výběru místa a to jsme nenašli za celou sezonu. S využíváním přesilovek a koncovkou jsme bojovali celý rok a neustalo to ani v baráži.

Nakonec jste odehráli největší porci zápasů ze všech týmů první ligy a extraligy. Brali jste tuto možnost v potaz, aby bylo mužstvo dobře kondičně připraveno?
Bruslařsky jsme rozhodně pozadu nebyli, to bylo v pořádku. Ale v soubojích v rohu a jeden na jednoho byli soupeři lepší a důležité střety o kotouč jsme prohrávali. Potřebovali jsme tam být úspěšnější. Hráli jsme aktivně, dokázali jsme na soupeře tlačit, ale nedokázali jsme to udržet delší dobu. Měli jsme třeba dvě tři dobrá střídání, ovšem souvislejší tlak to nebyl. Předvedená hra nebyla špatná, ale vůbec se nám nedařilo výsledkově.

Svým příchodem jste společně s Václavem Prospalem přinesli do týmu plno nových věcí. Které se vám osvědčily a budete v nich i nadále pokračovat?
Nesmíme polevit v maximálním úsilí na tréninku. Máme heslo v kabině, které zní, že hraješ tak, jak trénuješ. Chceme se podrobně věnovat rozborům u videa, protože pro hráče to může být velice užitečné. Je důležité mít v týmu hráče se správným charakterem a pracovitostí. Budeme se více zaměřovat na detaily u hry hráčů, na jejich individuální dovednosti. Tam máme rozhodně mezery. Ve finále zjistíte, že rozhodují. Jsou to základní aspekty, ve kterých chceme pokračovat v práci, kterou jsme nastolili.

Věděli jste ihned po sezoně, že žádné velké hráčské změny nenastanou?
Některé hráče jsme podepsali už během ledna či února, pracovali jsme na tom. U gólmanů záleží, jak se vyvrbí situace kolem Petra Kváči. Pokud by odešel, hledali bychom parťáka do dvojice k Janu Strmeňovi. Obrana vypadá kompaktně, bude zatím doplněna pouze o Jakuba Suchánka. V útoku přijde větší posílení, protože koncovka a útočná činnost nás trápila a potřebujeme to změnit. Nikdo nebude mít nic jisté, všichni budou muset o své místo bojovat.

Po jakých postech jste se nejvíce poohlíželi?
Hledali jsme hráče, kteří by nám pozvedli přesilové hry a byli produktivní. Je třeba, abychom zvýšili důraz v předbrankovém prostoru a měli na to postavou správné hráče. V některých aspektech je třeba, aby byli rozdíloví.

V průběhu sezony dostávali plno šancí mladíci a odchovanci týmu. Je to cesta, kterou chcete pokračovat i v dalším ročníku?
Rozhodně, v červenci s námi půjde na led plno mladých hráčů. Máme filozofii, že když je u dvou hráčů stejná výkonnost, tak dostává přednost mladík. Chceme, aby se vyhráli a měli jsme v týmu jejich početné zastoupení. Skvěle se prosadil Martin Beránek, ale šanci dostávali i jiní. V tom budeme pokračovat.

Už jste naplánovali program letní přípravy?
Letní příprava bude individuální, plno kluků zůstane v Budějovicích a bude se připravovat ve Sportcentru Delfín pod dozorem kondičního trenéra Tomáše Cibulky. Společně se sejdeme patnáctého července, kdy začneme čtyřdenním soustředěním ve Frymburku, aby se hráči mohli lépe poznat. Poté se ve stejném týdnu udělají testy na suchu a od 22. července jdeme naostro na led. Všichni budou maximálně připraveni a čtrnáct dní budeme trénovat na dvě skupiny. Zopakujeme loňský model, který se nám osvědčil.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....