Banes Motor České Budějovice
23.05.2019, Klub

Všude ve světě je běžné, že se hráči přes léto připravují sami, říká Aleš Totter

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Trenéři Motoru zvolili pro Česko netradiční formu přípravy, ne však pro svět. Letošní letní přípravu okomentoval asistent trenéra Aleš Totter.

„Všude ve světě je běžné, že se hráči přes léto připravují sami, protože když kondiční trenér pracuje s pětadvaceti hráči, tak to třeba deset hráčů zlepší, dalších deset to udrží v nějakém standardu a pět se zhoršuje. Není to zkrátka na míru. Každý hráč má jiné somatické předpoklady, zvedá jiné hmotnosti, někdo raději běhá, další preferuje kolo. Je tedy běžné, že se hráč připraví individuálně a dá do toho všechno. Myslím si, že už je profesionalismus v Česku na takové úrovni, aby hráč přišel lépe připraven s přípravou ušitou na míru. Další věc je, že si odpočine od trenérů, změní prostředí a nechodí na zimák. V tom, že se budeme připravovat od půlky května do půlky července vidím velké výhody, poté bude následovat čtyřdenní soustředění ve Frymburku zakončené víkendovými testy a volnou nedělí. V pondělí 22. července pak půjdeme poprvé na led. Volno měli hráči hned po sezoně, a tak přejdou plynule na led. Věříme, že budou dobře připraveni, valná většina totiž ví, co je na ledě čeká, takže si myslím, že si nikdo nedovolí přijít nepřipravený, protože by to bylo ihned vidět. Jsme rádi, že ty hráče na soustředění poznáme i mimo led, a že se současní hráči poznají lépe s těmi nově příchozími."

Navzdory individuální přípravě mají trenéři o hráčích přehled. „Hráči jsou pod dohledem několika kondičních trenérů a loni to bylo podobné, akorát to nebylo dané individuálně. Samozřejmě ti mladší hráči se připravovali na zimáku, což je jediný rozdíl, ale myslím si, že ten přístup hráčů bude dobrý a přijdou lépe připraveni. Víme, kdo a kde se připravuje, valná většina hráčů zůstala v Českých Budějovicích a připravuje se s Tomášem Cibulkou, další jsou v místě svého bydliště a připravují se v domácím prostředí se svými kondičními trenéry. Někteří hráči se v Budějovicích dostali k Dominiku Kodrasovi, který je jedním z nejlepších kondičních trenérů v Budějovicích a jedním z top trenérů v celé republice, takže to je super, že si mohou přípravu zkusit také s někým jiným. V půlce června budou první testy, další pak budou následovat v půlce července a tam zjistíme, kdo a jak na tom je,“ neskrývá přehled o individuální přípravě hráčů Aleš Totter. „Pak je důležité, abychom se připravovali průběžně v celé sezoně a dávkovali to podle ice timu hráčů, vytíženosti a dalších věcí, aby zkrátka měli individuální přípravu i v sezoně. Tady si myslím, že jsme měli loni rezervy, zejména v síle, což se pak ukázalo v baráži, kde to byla jedna z věcí, proč jsme neuspěli,“ dodává na závěr.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice