Banes Motor České Budějovice
30.05.2019, Filip Kortus

Zámoří mě naučilo dodržovat disciplínu, říká Matěj Toman

Má za sebou první rok v zámoří a premiérovou účast na mistrovství světa do osmnácti let. Nasbíral mimořádně cenné zkušenosti, ze kterých chce v dalších sezonách těžit. Osmnáctiletý odchovanec českobudějovického hokeje Matěj Toman už se pilně připravuje na nový ročník a pevně věří, že se za oceán vrátí silnější.

Matěj Toman na MS U18 ve Švédsku

Zápasy: 5
Body: 1 (1+0)
+/-: +1
Trestné minuty: 4

Jak se ohlížíte za uplynulým mistrovstvím světa do osmnácti let?
Především to pro mě byla obrovská zkušenost. Jednalo se o mé úplně první mistrovství, moc jsem se na to těšil. Chtěli jsme udělat úspěch, ale to se úplně nepovedlo. Dál než do čtvrtfinále jsme nedošli, ale mám na turnaj pěkné vzpomínky.

Vypadalo to, že byste mohli jít ze skupiny z prvního místa. Rozhodovalo se o tom v zápase s Kanadou, kdy jste dlouho vedli?
Ve skupině jsme nehráli špatně, přestože nás plno lidí po úvodní porážce s Běloruskem odsuzovalo. Bělorusové hráli opravdu dobře a ne náhodou se dostali mezi nejlepších osm. Proti Kanadě jsme hráli poslední duel ve skupině, a kdybychom ho vyhráli, tak jsme byli první. Vedli jsme už 2:0, měli jsme to dobře rozehrané, ale ve třetí třetině jsme se nechali zbytečně vylučovat a soupeř nás trestal. Mohli jsme jít na Lotyše a zvládnout to, ale o tom už nemá cenu diskutovat.

Mělo podle vás mužstvo na to, aby postoupilo mezi nejlepší čtyřku?
Řekl bych, že ano. Ve čtvrtfinále proti Švédsku jsme si soupeře nechali odskočit na rozdíl tři branek, ale dokázali jsme snížit na 2:3 a ještě na ně zatlačili. Hráli jsme proti domácím a trochu se mi zdálo, že podle toho byl nastaven metr rozhodčích. Ale nechci se na to vymlouvat, prohráli jsme si to sami.

Z osobního hlediska jste zažil povedený turnaj?
Myslím si, že jsem neodehrál dobrý turnaj. Mohl být z mé strany o dost lepší, proto jsem nedostával tolik prostoru. Mé výkony nebyly ideální.

Zklamal vás divácký zájem o mistrovství?
Co jsem viděl a slyšel, tak minulý rok chodily skoro na každý zápas tisícovky diváků. Na nás nechodil prakticky nikdo, až na čtvrtfinále s domácím výběrem přišlo více lidí. V Česku by jistě chodilo mnohem více fanoušků.

Zaregistroval jste, že v tuzemsku byl šampionát velice sledovaný?
Samozřejmě se to k nám doneslo, vidíme to. Jsme hokejový národ, není tolik sportů, ve kterých bychom patřili k nejlepším na světě. Je radost, když vám fanoušci přejí a na dálku vás podporují. To je moc hezké.

Máte za sebou premiérovou sezonou za oceánem. Co jste jí říkal?
Nepodařilo se nám postoupit do play off. Měli jsme mladý tým, plno nových hráčů přišlo do týmu před sezonou. Příští rok budeme zkušenější a silnější, o tom nepochybuji. Byla to pro mne skvělá zkušenost, dokázal jsem si na kanadský hokej zvyknout a chci z toho v další sezoně těžit. Naučil jsem se dodržovat disciplínu, starat se sám o sebe a dávat tomu sto procent. Za jeden rok jsem se hodně posunul.

Věříte, že další sezona pro vás bude o dost snazší?
Doufám, že zažiji povedenější ročník. Snad mi první rok výrazně pomohl a nyní ještě více zaberu, abych se pořádně prosadil.

Už jste začal s letní přípravou?
Mám individuální přípravu v Praze a až v srpnu se budu vracet na tréninkový kemp do Kanady.

Matěj Toman v dresu Prince George Cougars

Zápasy: 66
Body: 20 (9+11)
Trestné minuty: 29
+/-: -9
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....