Banes Motor České Budějovice
09.06.2019, Filip Kortus

Nový ročník juniorské soutěže přinese změny

Od nové sezony nastane v extralize juniorů hned několik změn. Na první pohled nepřehlédnutelnou bude jistě nový název. Nejstarší mládežnická kategorie se bude jmenovat DHL Juniorská liga akademií, změny se urodily i v herním formátu či nasazováním hráčů do zápasů.

Juniorskou soutěž bude hrát devatenáct týmů včetně rakouského Salcburku a žádný celek po skončení ročníku nebude sestupovat. Jednou ze zásadních změn oproti uplynulé sezoně je zrušení nadstavbového prodloužení či následných samostatných nájezdů, kde se hrálo o dodatečný bod. V sezoně 2019/20 bude prodloužení pouze v případě, kdy se utkání nerozhodne v základní hrací době. Hrát se bude pět minut tři na tři, případně půjdou na řadu samostatné nájezdy.

Stejná nezůstala ani délka základní části. Hrát bude každý s každým dvakrát, což znamená 36 kol. Začínat se bude pátého září, poslední kolo je v plánu 25. ledna.

Do bojů o účast v play off zasáhne šestnáct týmů. Mužstva na 1., 8., 9. a 16. místě vytvoří skupinu A, týmy na 2., 7., 10. a 15. místě skupinu B, týmy na 3., 6., 11. a 14. místě skupinu C a týmy na 4., 5., 12. a 13. místě skupinu D. Výsledky ze základní části se do skupin nebudou přenášet, přidávat se ale budou tzv. bonifikační body. První čtyři nasazené týmy ve skupině dostanou šest bodů, celky na pátém až osmém místě tři body. Ve skupinách se týmy utkají čtyřkolově a po dvanácti zápasech postoupí nejlepší dva z každé skupiny do play off.

Vyřazovací boje se budou hrát už od čtvrtfinále pouze na dva vítězné zápasy, nasazovat se bude podle pořadí na prvních a druhých místech ve skupinách. Prodloužení se v play off bude hrát na deset minut a týmy nastoupí se čtyřmi hokejisty v poli.

Novinkou je i zrušení hráčů na výjimku, startovat tedy budou moci hráči ročníku 2000 a mladší. Do zápasu zároveň bude smět nastoupit pouze jeden cizinec.

Rozlosování prvních zápasů juniorky Motoru

1. kolo: 5.9. čtvrtek - Liberec - Motor
2. kolo: 7.9. sobota - Motor - Slavia
3. kolo: 12.9. čtvrtek - Pardubice - Motor
4. kolo: 14.9. sobota - Motor - Litvínov
5. kolo: 19.9. čtvrtek - Salcburk - Motor
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....