Banes Motor České Budějovice
22.05.2020, Michal Špírek

Aleš Totter: Nikdo nemá nic jistého. Jako trenér chcete v týmu velkou konkurenci

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Zatímco hokejisté Motoru dřou v individuální přípravě, trenérský štáb vyhlíží červencový start přípravy na ledě. Aleš Totter pro klubový web komentuje poslední příchod Lukáše Vopelky na try-out a odhaluje následující týmový program.

Motor se chystá na extraligu a doposud přivedl několik posil, které mají přispět k povedené sezóně mezi hokejovou elitou. Zatím posledním krokem je try-out útočníka Lukáše Vopelky. A asistent trenéra Aleš Tottera jeho příchod vítá. "Pořád jsme na trhu ostražití. Lukáš byl v nabídce už v průběhu minulé sezóny na konci přestupního termínu. Párkrát jsem ho viděl na ledě, když hrál v mládežnickém věku ve Švédsku. Vinny má o Lukášovi také přehled, víme, že je Jihočech, že by rád hrál v Motoru a pokud se naskytla tato šance, kdy jsou náklady na try-out minimální a hráč byl ochotný do něj jít, což o něčem svědčí, tak jsme ji využili," odhaluje Totter.

Proč trenéři ukázali právě na Vopelku? "Jde o hráče s dobrým charakterem, je pracovitý, důrazný, s dobrým pohybem, kvalitní ve forčekingu, za každé situace pracuje pro tým. Chybí mu produktivita, dosud se nedokázal nikde usadit a odehrát konstatně dvě tři sezóny."

Trenér Totter tak kromě Vopelkových silných vlastností poukázal i na jeho nižší bodový přínos. Neznamená to ale, že právě útočníkova produktivita v přípravě by měla být tím rozhodujícím faktorem, zda se klub rozhodne Vopelku angažovat na delší kontrakt. "Tým je poskládán z různých aspektů. Každý hráč je jiný a může svým dílem doplnit mozaiku. Loni jsme se do posil trefili. Pokud bude Vopelka v try-outu v trénincích a zápasech produktivní, bude to pro něj jenom plus, produktivita by u něj měla být vyšší. Ale určitě to nebude rozhodující věc, musíte ho porovnávat s ostatními hráči. Bude záležet jenom na Lukášovi. Jsme rádi, že rozšíří konkurenci, nikdo nemá nic jistého, to se týká i hráčů pod smlouvou," zdvihá Totter varovný prst.

Na soupisce Motoru je i s Vopelkou aktuálně sedmnáct útočníků, o místo v sestavě tedy bude pořádná bitva. "Pro nás je širší kádr vítaný, na začátku kempu budou hráči rozděleni do dvou týmů, které spolu budou trénovat a hrát proti sobě. Jako trenér chcete v týmu velkou konkurenci," zdůrazňuje Totter.

Aleš Totter nevylučuje, že se do přípravy zapojí na try-out ještě další hokejista: "Každý rok se nám dosud někdo z try-outu vyplatil a vybojoval si místo v kádru. Nějací hráči se nám hlásí sami nebo přes agenty, ale try-out musí dávat smysl pro obě strany. S Vaškem vše konzultujeme, jsme v pravidelném kontaktu s vedením. Zatím jsme se rozhodli pouze pro Lukáše a uvidíme, zda ještě někdo další vyplave. Necháváme to otevřené, nic nás netlačí, může se stát, že na try-out ještě hráči přijdou, může se stát, že nepřijde nikdo."

Hokejisté se na extraligový ročník zatím připravují individuálně. Ke společné přípravě se Motor sejde v červenci, o programu už je jasno. "Ve čtvrtek 16. a v pátek 17. července čekají hráče testy na suchu, 20. července poté začínáme na ledě. Už od 13. do 15. července ale mohou hráči přijít na dobrovolné tréninky na led, kdy si mohou zabruslit v Budvar aréně a vyzkoušet výstroj, aby na ostrý start přípravy měli vše nachystáno," vysvětluje Totter. "Do té doby mají všichni hráči individuální přípravu, ti hráči, kteří netrénují pod kondičním trenérem Tomášem Cibulkou, se sejdou na kontrolu, kdy jsou připraveny termíny na průběžné testování kondice hráčů. Hráči tak nyní mají možnost si přizpůsobit přípravu dle svých preferencí, kdy například někdo trénuje raději dopoledne, někdo odpoledne, každý potřebuje v letní přípravě něco jiného. Věříme, že individuální příprava se nám i třetí rok po sobě vyplatí," říká asistent trenéra ČEZ Motor Aleš Totter.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....