Banes Motor České Budějovice
11.01.2021, Marek Baloun, Michal Špírek

Další vyzyvatel. Do Budějovic poprvé v sezóně přijede Litvínov

Po dobrém utkání se Zlínem čeká Motor opět soupeř z druhé poloviny – Litvínov. Chemici vstoupili do nového roku sérií výher a solidních utkání a v neděli dokonce doma porazili Pardubice s čistým štítem. Motor naopak potřebuje navázat na výhru s Berany a dotáhnout šestibodovou ztrátu. Motor bodoval ve čtyřech z posledních pěti zápasů, zadaří se mu i tentokrát? Zápas tentokrát bude kromě textového komentáře možné sledovat i skrze kamery České televize, a to od 17:20. Sedmisté utkání v extralize odehraje obránce René Vydarený!

HC VERVA Litvínov

Litvínov se s 35 body pohybuje na desáté příčce, to ale ovšem není vůbec neotřesitelné. Na záda mu totiž dýchá s rozdílem tří bodů Olomouc a ještě blíže, konkrétně o pouhý bod, ho v kleštích drží Vítkovice. Na devátou Kometou přitom ztrácí bodů hned sedm, takže stejně jako Motor, i chemici potřebují porážet všechny, kdo se jim postaví do cesty.

Tou poslední překážkou bylo v neděli pardubické Dynamo. Denis Godla ale většinu času spíše jen přihlížel tomu, jak je Milan Klouček na druhé straně okupován. Nakonec si připsal za celý zápas jen třiadvacet zákroků a čisté konto. Klouček poprvé inkasoval ve 14. minutě po ráně Balinskise od modré. K němu se postupně přidali ještě Lukeš, Pospíšil, Žejdl a Hanzl, dvě asistence si pak připsal Viktor Hübl. Litvínov si tak připsal cenné tři body a po prohře v Hradci opět navázal na sérii výher, kterou drželi od 30. prosince.

Sestava Litvínova z utkání s Pardubicemi:

Godla– Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Štich, Demel, D. Kolář – P. Zdráhal, Žejdl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Petružálek, M. Hanzl, Látal – Jícha, Helt, Zygmunt.

Z kabiny Motoru

Jihočeši se po fiasku v Liberci vrátili na nohy výhrou nad zlínskými Berany. O té rozhodli už v prvním dějství, které po trefách Radka Prokeše a Jakuba Suchánka vyhráli 2:0. Motoru v 57. minutě výhru a první tři body doma pojistil Zdeněk Doležal, kterého vyslal na zteč Pavel Pýcha. Do utkání po dlouhé době zasáhl i Miroslav Holec. Premiérový start v nejvyšší soutěži si připsal juniorský reprezentant Pavel Novák.

Sestava Motoru z utkání se Zlínem:

Čiliak – Pýcha, Allen, Vydarený, Plášil, Suchánek, Slováček – Forman, D. Voženílek, Z. Doležal – M. Novák, Toman, Karabáček – Beránek, R. Přikryl, P. Novák – Christov, Prokeš, Jonák – Holec.

Předzápasové okénka asistenta trenéra Aleše Tottera

"Při pohledu na soupeře víme, že tento týden je pro nás jedním z nejdůležitějších, protože se chceme porvat o dvanácté místo a dostat se do předkola. Když dokážeme zopakovat výkon z první poloviny utkání proti Zlínu, kdy jsme byli lepší a vyprodukovali si daleko více šancí, měli jsme dobrý pohyb, tak věřím, že vyhrajeme. Sestava bude stejná jako v zápase se Zlínem," řekl před zápasem Aleš Totter. Ten si je dobře vědom, kdo je v sestavě Litvínova důležitým mužem a čím umí soupeř hrozit. „Spoustu bodů udělal Litvínovu výborný brankář Godla, budeme muset být důrazní, clonit, tečovat. Nyní se Litvínovu daří přesilovky. Litvínov má propracovanou obranu, kdy se mu právě díky brankáři daří vyhrávat těsné zápasy. Musíme být disciplinovaní, nezahazovat šance a situace dobruslit, Litvínov má dobré kontry z obrany a bude to o práci celé pětice hráčů na ledě.“

Vzhledem k tomu, že trenéři nechtějí zasahovat do vítězné sestavy, zahraje si znovu i Pavel Novák, s jehož výkonem v premiérovém extraligovém zápase byli trenéři spokojeni. Na příležitost dále bude čekat obránce Šimon Kubíček. "Šimonovi chceme dát šanci, ale po zápase se Zlínem jsme se rozhodli zachovat sestavu. Pracuje a vypadá v tréninku výborně, je připraven, jakmile někdo z beků bude mít horší výkonnost či vypadne ze sestavy, Šimon bude prvním obráncem na řadě," je s přístupem mladého obránce Totter spokojen.

Do konce sezóny bude mimo hru útočník Indrák. Trenéři rovněž delší dobu nenasazují k zápasům útočníka Rašku. „Adam Raška je šikovný na kotouči a umí přejít přes hráče, vystřelit. Do útoku je tak platný, ale jeho produktivita nebyla až taková, abychom tolerovali jeho defenzivní činnost, s kterou měl problém. Je to hráč, který se potřebuje dostat do prvních dvou lajn, na přesilovku, což se u nás nevešel, a třetí čtvrtý útok je postaven na dobruslování a defenzivě, tam měl Adam problémy. Stejně jako Radka Prokeše jsme Adama chtěli na nějakou dobu poslat do Havířova. Radek tam získal sebevědomí a svými výkony a body si řekl o rychlý návrat zpět. Bylo znát, že mu působení v Havířově pomohlo a začal hrát zodpovědněji. Adam ale odchod odmítl, což je pro nás neakceptovatelné, to působení mělo být v té chvíli pro jeho dobro. Tento přístup se nám nelíbil," vysvětluje za trenérský tým Totter.

Do posledního zápasu naopak naskočil po dlouhé absenci útočník Miroslav Holec. „U Holce došlo během týdne k velkému zlepšení. Proti Litvínovu nějaká střídání znovu dostane, chodí na oslabení a jevil se dobře i na přesilovce," sdělil Totter. Ze zápasu se Zlínem musel odstoupit Martin Novák, ale proti Litvínovu bude rovněž připraven. Do týdne by měl do tréninku naskočit David Gilbert. "U Matouše Venkrbce je to o jeho pocitu, zatím trénuje na suchu, ale snad to směřuje k tomu, aby i on kolem víkendu byl zpět v tréninku na ledě,“ ukončil výčet naštěstí vyprazdňující se marodky Prospalův asistent.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....