Banes Motor České Budějovice
10.01.2021, Petra Bicková

Každý z nás to má v hlavě, že nechceme být tam, kde jsme, říká Marek Čiliak

Marek Čiliak se postavil po šesti zápasech opět do brány. Naposledy chytal těsně před Vánoci v Mladé Boleslavi. Tentokrát chytal proti Beranům, kde ještě loňskou sezónu působil. Českobudějovický brankář si připsal proti Zlínu několik důležitých zákroků a přispěl tak výhře za tři body. Jako důležitého muže zápasu ho označili hlavní trenéři obou celků.

Marku, nastoupil jste po šesti zápasech do brány. Jak jste se cítil?
Cítil jsem se dobře. Neměl jsem hrát až do čtrnáctého, ale nakonec se to vyvrbilo takhle a nastoupil jsem už dnes. Řekli jsme si, že je to šestibodový zápas, dali jsme do toho všechno a zvládli jsme to.

Nastoupil jste proti Zlínu, kde jste minulou sezónu působil. Měl jste o to větší motivaci?
Určitě je to větší motivace. Bavili jsme se o tom i s klukama na tréninku.

Vy jste už jedno vítězné utkání proti Beranům chytal. Chytá se vám proti Zlínu lépe nebo si na ně více věříte?
To nedokážu úplně říct. Ale vyhráli jsme u nich a dneska jsme konečně vyhráli doma. Byl to důležitý zápas na body, a že to bylo zrovna se Zlínem je pro mě o to cennější.

V první polovině zápasu jste měl méně práce než na druhé straně Kašík. Žádný gólman asi nemá rád, když má málo práce a pak z ničeho nic uhodí.
Ano, na začátku toho nebylo moc a musel jsem se udržovat v zápase. Pro brankáře je lepší, když má více střel, ale kluci mi dneska pomáhali.

Gól na 2:1, kdy soupeř snížil vaše vedení, vypadal z mého pohledu, že se nedal chytat. Mohl byste tu situaci popsat?
Berani to dobře udělali, nejdřív to útočník vystřelil tak, abych to musel vyrazit do strany, kde byl hráč, který zakončil. Já tam ještě dal beton, ale nestačilo to. Neudělal bych ale nic jinak.

Jak jste byl spokojený se svým výkonem? Trenér Prospal na tiskové konferenci říkal, že přesně takové výkony by od vás očekával a váš výkon hodnotil kladně.
Konečně (smích). Doufám, že když to minulý rok nešlo, tak teď už to půjde, a že se do toho ještě víc dostanu.

Zápas proti Zlínu byl důležitý a podobný bude asi v úterý s Litvínovem. Když zvládnete i ten, dá se zachránit sezóna?
Určitě. Každý z nás to má v hlavě, že nechceme být tam, kde jsme. Další krok je Litvínov a potom se budeme soustředit na další zápasy.

Po zápase vám kontrolovali sudí výstroj, a to i Janu Strmeňovi a oběma gólmanům Zlína. Je to docela neobvyklé.
To je normální. To se stane xkrát v sezóně. Kontrolují podpisy (pozn. redakce - vyhovující výstroj je schválena podpisem ředitele extraligy). A všechno bylo v pořádku.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....