Banes Motor České Budějovice
14.08.2020, Petra Bicková

Kdo bude lepší, bude chytat, hodnotí svou pozici Jiří Patera

Jednadvacetiletý gólman Jiří Patera má za sebou úspěšné působení v kanadské juniorce, v týmu Brandon Wheat Kings získal letos hned čtyři individuální ceny. Odměnou mu byl podpis tříletého nováčkovského kontraktu do NHL. Soutěže v zámoří však kvůli pandemii začnou až v prosinci, a tak se mladý talent rozehraje v Motoru a pomůže tak Budějovicím se startem v extralize. Patera se předvedl v dresu Motoru proti Kladnu, kde vychytal vítězství a Jihočeši získali další tři body v soutěži Generali Česká Cup.

Nadcházející sezóna může být pro vás velmi důležitá. Podepsal jste nováčkovský kontrakt s týmem Vegas z NHL. Je to velký úspěch, ale jistě podepsáním smlouvy to pro vás nekončí. Jak to vnímáte?
Je to začátek dlouhé dřiny a první krůček k úspěchu. Chtěl bych se prosadit tuto sezonu na farmě a pokud by se to nepodařilo, tak budu dřít a chtěl bych si vybojovat pozici jedničky.

Působil jste v juniorském týmu města Brandon v kanadské Manitobě. Hádám, že byť šlo o juniorský hokej, tak jste byli ve městě asi hodně sledováni, že?
Je to pravda. Na zápas chodilo až pět tisíc lidí. Jediné, co tam ti lidé mají, je hokej a celé město tím opravdu žilo. Všude v obchodech jsou loga týmu, které měli všichni i na autech.

To je oproti české juniorce rozdíl…
Určitě, tady se tolik juniorka neřeší. Ta liga tam má úplně jinou prestiž než tady.

V Manitobě jsou prý tuhé zimy, tak schválně, jaký největší mráz jste zažil?
Zažil jsem mínus 45 stupňů a zrovna za mnou přijeli rodiče. Musel jsem si nakoupit teplé oblečení, a to bundu s kožichem uvnitř a teplé kalhoty.

To jste pak po příjezdu do Čech musel být otužilý a naše zimy pro vás nebyly nic.
Když jsem přijel domů a bylo mínus deset, tak to bylo tak na tu mikinu (smích).

Kde se zrodil ten nápad, že se rozehrajete v Motoru? Na jak dlouho se tady zdržíte?
Jak se řešila smlouva s Vegas, tak jsem dostal šikovnou možnost, že mohu nastoupit někde jinde, protože kvůli covidu soutěž v Americe začne až v prosinci. Motor se ke mně vždycky choval hezky, a tak jsme se domluvili na spolupráci. Ale jakmile mě Vegas povolá, tak musím do Ameriky na kempy.

Připravujete se se staršími borci, s Markem Čiliakem a Janem Strmeněm, pod vedením Stanislava Hrubce. Jsou tréninky brankářů v Americe podobné nebo se v něčem liší?
Je to trošku jiné. Standa s námi hodně komunikuje a jde hodně do detailů, což se mi hrozně líbí. V Americe je to hodně o rychlosti a Standa nám k tomu řekne víc.

Myslíte si, že to je obecně českým přístupem anebo konkrétně Standou Hrubcem?
Myslím si, že to je Standou. Nechává si na všem hodně záležet a je to hodně o komunikaci.

V Motoru jsou teď aktuálně tři brankáři, jakou roli byste v týmu Motoru chtěl mít?
Jaká je moje role, je těžké říct, protože jsme každý chytali zatím jen jeden zápas. Každý z nás si chce vybojovat pozici jedničky a bude mezi námi ta zdravá rivalita, která k tomu patří. Kdo bude lepší, chytá.

Příchod Marka Čiliaka znamená pro tým velkou oporu v brankovišti. Co znamená spolupráce s dvojnásobným mistrem ligy pro vás?
Marek je super kluk. Bavíme se v kabině a snažím se od něho hodně okoukat, je to profesionál a jsem rád, že s ním mohu spolupracovat.

V zápase proti Kladnu v soutěži Generali Česká Cup jste se postavil do brány. Jak jste si užil svoji premiéru?
Užil jsem si to moc, bylo to super. Dvě třetiny jsem nedostal gól, pak to tam trošku napadalo, ale i tak musím říct, že jsme hráli dobře a byla to skvělá premiéra.

Do statistik zápasu jste si připsal dokonce dvouminutový trest. Co se stalo?
Já jsem ani nejdřív nevěděl, že jsem dostal trest. Bylo mi řečeno, že jsem zdržoval hru, protože jsem to zalehl až za brankovou čárou. Já měl za to, že když mám část těla před brankovou, tak to není na písknutí. Ale rozhodčí rozhodl takto a já to respektoval.

Jste v bráně spíše kliďas, nebo umíte vybouchnout?
Já bych řekl, že spíš kliďas. Abych vybouchl, tak bych musel být hodně frustrovaný.

Jistě sledujete boje o Stanley Cup. V akci je i Las Vegas s vaším vzorem Fleurym. Jste v kontaktu s někým z aktuálního kádru Knights?
S hráči ne. Psal jsem si akorát s trenérem gólmanů Mikem Rosatim.

Zdroj foto: Josef Poláček, FB Rytíři Kladno
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....