Banes Motor České Budějovice
19.01.2021, Petra Bicková

MUŽI S CÉČKEM: Bývalý kapitán Pártl projel Evropu v kamionu, pak střežil Budvar arénu

V letech 1970 až 1973 nosil kapitánské céčko Josef Pártl, který hrál v legendárním útoku s Karlem Pražákem a Jaroslavem Pouzarem. Jeho kariéru však provázelo těžké zranění nohy, lékaři ho připravovali na nejhorší. Jak nakonec své zranění zvládl a k čemu využil funkci kapitána?

Josef Pártl je rodákem z Českých Budějovic. Konkrétně se narodil u Malše, která se mu stala osudovou. „My jsme byli taková parta kluků, hráli jsme hokej na chodníku s míčkem, protože jsme neměli puk. Když zamrzla řeka, tak jsme hráli na ledě. Všichni jsme se chtěli podobat těm Píchům, Mizerům (pozn. redakce - tehdejší hráči Českých Budějovic), kteří pocházeli ze stejné části Budějovic,“ vzpomíná na své hokejové začátky Pártl. Kromě svých vzorů ho ke sportu přivedl i otec, který sám byl velký sportovec a měl i blízko k hokeji. „Jeden čas otec dělal vedoucího mužstva staršího dorostu, takže chodil na zimák a já s ním,“ doplnil Pártl.

Legendární „P“ útok (pozn. redakce - Pártl, Pražák, Pouzar) se vepsal do historie klubu a kromě fanoušků na něho vzpomínají i samotní hráči: „Vždycky když se sejdeme s Karlem Pražákem nebo s Jardou Pouzarem, tak na to vzpomínáme,“ říká Pártl. V roce 2018 při devadesátých narozeninách klubu se konal slavnostní okamžik, kdy na led byly pozvány všechny legendy Motoru s alespoň 10 odehranými sezonami, včetně Josefa Pártla. „Říkal jsem, že až bude další focení ke sto letům, dáme si sraz na Otylce (pozn. redakce – svatá Otýlie – hřbitov),“ dodal s trochou černého humoru budějovický odchovanec.

Josef Pártl
Narodil se 18. dubna 1946. V klubu odehrál celých 11 sezon, cca. 375 mistrovských zápasů, v nichž vstřelil 138 gólů. Z toho bylo 7 hattricků a jednou dokázal do sítě Karlových Varů nastřílet hned 5 gólů! Podílel se na postupech do ligy v letech 1968 a 1970. Dvakrát v kariéře byl nejlepším střelcem mužstva. Připsal si i jeden reprezentační start.

Josef Pártl o sobě říká, že je dost tvrdohlavý, a když si něco umane, tak si za tím jde. K tomu také využil funkci kapitána. „Například našemu obránci Pepovi Květoňovi slibovali byt, ale pořád bydlel na ubytovně. Tak jsem se naštval a šel to řešit na výbor. Říkal jsem si, že když jsem kapitán, tak mě nevyhodí, protože tam jdu za mužstvo,“ vzpomíná bývalý kapitán. „Nejdřív se jim to na výboru nelíbilo, že tam takhle chodím, ale pak si zvykli,“ doplnil Pártl.

K profesionálnímu sportu bohužel patří i zranění. Ani Josefu Pártlovi se úraz nevyhnul. Po srážce u mantinelu utrpěl otevřenou zlomeninu pravé nohy pod kolenem. Prognózy zranění nevypadaly vůbec dobře. Lékaři varovali nadějného hokejistu, že se nemusí už nikdy postavit nejen na led, ale ani na nohy. Později přišly mírnější předpovědi: „Doktoři pak říkali, že budu kulhat,“ říká Pártl. Nakonec díky své vůli a primáři Podlahovi se Pártl na led vrátil. „Zavázal jsem si nohu a večer jsem chodíval na hřiště, držel jsem se zábradlí a cvičil jsem nohu,“ vzpomíná na své první tréninky po úrazu Pártl.

Na sezónu, ve které se Pártl zranil, vzpomíná ve špatném. Naopak v tom nejlepším vzpomíná na sezónu 1969/1970, kdy Motor postoupil po roce do nejvyšší soutěže. České Budějovice tehdy v ročníku, kdy odehrály celkem 36 zápasů, ani jednou neprohrály.

Po skončení profesionální kariéry Pártl zůstal chvíli u hokeje a trénoval žáky ve Vimperku. Jelikož ale potřeboval uživit rodinu, nakonec odešel od hokeje a nasedl do kamionu. „Jezdil jsem po celé Evropě, byli jsme dokonce i v Africe, konkrétně v Maroku, ale tam jsme byli jen párkrát,“ vzpomíná bývalý kapitán na léta strávená za volantem. Zda pro něho byl zajímavější život hokejisty či řidiče, má Josef Pártl jasno: „Hokej byl moje všechno! Řidič byl hlavně jako obživa rodiny,“ říká Pártl.

Josef Pártl se ale po několika letech vrátil na místo činu. Do Budvar arény se vrátil jako vrátný. „Dostal jsem infarkt, měsíc jsem marodil a pak už mi nešlo jezdit za volantem. Když jsem se sešel s klukama, říkali mi, ať jdu na zimák,“ vysvětluje Pártl svou cestu na vrátnici. „Tak jsem si udělal zkoušky a začal tam pracovat. Dost mě práce na zimáku bavila, všechny jsem tam znal,“ říká Pártl. I přes stálé pracovní nasazení chodí na hokej bývalý kapitán pravidelně: „Chodím pořád, když se mohlo, tak jsem s manželkou byl vždycky,“ reaguje budějovický odchovanec. „Akorát letos se na tu permanentku jen dívám,“ doplnil smutně Pártl. A co říká na aktuální výsledky Motoru? „Já věřím, že to půjde. Jsem optimista celý život,“ říká přesvědčeně legenda Motoru. Na závěr přišla řeč i na trenéra Václava Prospala: „Já se s Vencou znám, kolikrát za námi jako za staršími dědky přišel a zeptal se nás, co si myslíme. Bavili jsme se i o taktice. Samozřejmě, že mu nemůžeme radit, ale něco si z toho třeba vzal. Takový byl i Tonda Stavjaňa, ale Marian Jelínek ne a taky to tak dopadlo,“ prozradil Pártl.


ČTĚTE TAKÉ:

Zdeněk Kaucký - kapitán ze sezóny 1958/59

Jan Šrámek - kapitán ze sezóny 1965/66

Karel Pražák - kapitán ze sezóny 1973/1974


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....