Banes Motor České Budějovice
27.10.2020, Michal Špírek

Martin Hanzal potvrdil svůj konec v NHL

Českobudějovický odchovanec Martin Hanzal definitivně potvrdil, že další starty v NHL už nepřidá. Naposledy se útočník představil v zámoří v prosinci předloňského roku, pak ho ale znovu zastavily vleklé potíže se zády.

Martin Hanzal je odchovancem českobudějovického hokeje. V dospělém hokeji poprvé oblékl budějovický dres v sezóně 2004/05 v první lize, premiérové branky se dočkal v zápase proti svému rodnému Písku. V osmnácti letech naskočil i do úspěšné baráže proti Jihlavě. V draftu do NHL 2005 na něj ukázal Phoenix Coyotes, Hanzal byl vybrán už v prvním kole jako číslo 17. V historii českobudějovického klubu byli v prvním kole draftováni kromě něj už jen Radek Dvořák, Václav Nedorost, Jiří Novotný a Milan Michálek.

V NHL se urostlý 197 centimetrů vysoký centr poprvé představil v sezóně 2007/08. Hanzal se zařadil ke stálicím sestavy Kojotů, vydobyl si takové postavení, že hned šest sezón zastával funkci asistenta kapitána. Při výluce v sezóně 2012/13 působil v Budějovicích, v osmnácti extraligových duelech si připsal devatenáct bodů.

V průběhu sezóny 2016/17 poprvé v zámoří přestoupil, když se přesunul na závěr sezóny do Minnesoty. Za tu odehrál ale jen dvacet zápasů a putoval do Dallasu. To už ho ale velmi limitovaly zdravotní problémy, Hanzala trápily vleklé potíže se zády, které mu neumožňovaly nastupovat. Martin Hanzal absolvoval hned tři operace, naposledy k zápasu nastoupil v prosinci 2018, pak ho bolest zad znovu vyřadila ze hry. "Dělal jsem pro návrat všechno, co jsem mohl, ale po té poslední operaci mi trvalo rok, než jsem se mohl vrátit zase zpátky na led. Když jsem pak byl znovu u doktora, bylo to o tom, že buď skončím, nebo podstoupím další operační zákrok. Doktor navíc přiznal, že si nejsou jistí výsledkem, že mi další operace pomůže. Pořád mám dlouhý život před sebou a nechci absolvovat další operaci, když není stoprocentně jisté, že by mi pomohla," sdělil pro ČTK Hanzal. Písecký rodák své rozhodnutí o ukončení kariéry v NHL avizoval již dříve, teď jej po vypršení smlouvy s Dallasem potvrdil i zámořským médiím.

Hanzal tak uzavřel působení v NHL s bilancí 673 zápasů v základní části, ve kterých si připsal 338 bodů za 127 gólů a 211 asistencí. V play off přidal za 28 startů dalších 13 bodů (5+8). Dvakrát si za českou reprezentaci zahrál na mistrovství světa a reprezentoval také na olympiádě v Soči.

Na hokej Martin Hanzal nezanevřel, stal u založení týmu, který působí v jihočeském krajském přeboru, kde se chystá Hanzal pravidelně nastupovat. V létě v rozhovoru pro Deník navíc ještě zcela nevyloučil, že by si někdy mohl zahrát ve vyšší soutěži: „Za rok nebo za dva třeba může být situace jiná, V této chvíli ale pro mě extraliga ani první liga nepřipadají v úvahu. Myslím, že bych na to ani fyzicky neměl,“ řekl Hanzal. Ten se také zařadil do týmu mládežnických trenérů Motoru, kde působí jako asistent základny přípravek.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....