Banes Motor České Budějovice
21.09.2020, Michal Špírek

Martin Novák: Není proč házet flintu do žita. Máme na víc, zvedneme se!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Extraligový scénář si na úplný úvod nepřichystal pro MADETU MOTOR příznivé výsledky. Asistent kapitána a jeden ze zkušenějších hráčů kádru Martin Novák ale pevně věří, že zlepšené výkony mužstva se dostaví v dalších kolech. "Jsme tu lepší hokejisti, než jak se zatím předvádíme," burcuje útočník.

Nedělní zápas v Mladé Boleslavi Motor prohrál, jak byste ho zhodnotil?
Hráli jsme rozhodně lépe než proti Hradci Králové v prvním kole. Je škoda, že jsme z Boleslavi neodvezli nějaké body. Udělali jsme nějaké chyby a hráli zbytečně ustrašeně, jinak věřím, že na body bylo. Kdybychom si více věřili, uhráli bychom lepší výsledek.

Takže to je úkol pro další zápasy - jít do nich sebevědoměji?
Přišli jsme do extraligy a zatím nevyužíváme potenciál, který v týmu je. Máme prostě na víc. Naše hra by celkově měla být lepší. Jsme tu lepší hokejisti, než jak se zatím předvádíme.

Po dvou zápasech jsme zatím bez bodu, jaká panuje v kabině nálada?
Na dvě prohry nejsme zvyklí. V první lize jsme byli zvyklí furt vyhrávat, porážka přišla opravdu jen jednou za čas. Je to tak pro nás situace, ve které jsme nebyli moc často. Ale jde pořád jen o začátek sezóny a já pevně věřím, že se to zvedne. Musíme si na extraligu co nejrychleji zvyknout. Že je vše rychlejší, že musíme vše řešit rychleji. Rozhodně není proč házet flintu do žita po dvou zápasech. Musíme do sebe dostat sebedůvěru a pak to bude dobré. Rozhodně není čas na nějakou paniku. Začátek nebyl ideální, všichni jsme si ho samozřejmě představovali jinak, ale stalo se a jedeme dál.

Co týmu první setkání s extraligou ukázala? Co je potřebné ve vašich očích v samotné hře zlepšit?
Zrychlit rozhodování na ledě. To je v extralize hodně důležité. A vyvarovat se zbytečných ztrát a chyb, kdy spousta gólů padá po našich chybách, neřekl bych, že třeba Boleslav nás nějak přehrávala. Když budeme hrát více s pukem a nebudeme ho od sebe tolik odpalovat, tak bude vše lepší.

Hodně se toho napsalo a namluvilo o výpadku v motorácké přípravě. Jak se na ledě cítíte vy osobně?
Já se cítím celkem dobře, ale člověk na tom mohl být mnohem lépe a být více natrénovaný, jednalo se o citelný zásah do přípravy. Přišli jsme o nějakých dvacet tréninků. Na to se ale nechci vymlouvat, protože spousta chyb, které jsme udělali, nevzešly jen z nedostatku tréninků. Ale určitý vliv to na to mít může. Uvidíme, jak se bude sezóna vyvíjet, pokud budou některé týmy v karanténě nyní, bude to pro nás znamenat více času pro trénink, což by se nám určitě hodilo. Prospělo by nám, kdybychom mohli absolvovat pár tvrdších, kondičních tréninků, zase by nás to někam posunulo.

Jak na vás působily poloprázdné arény? A umíte si vůbec představit hrát před prázdným stadionem, pokud by bylo přistoupeno ke zpřísnění opatření?
Na to se mi ani nechce myslet, nedokážu si to moc představit. Bez diváků to není ono. I když na Hradci bylo nuceně méně lidí, tak na zimáku byla super atmosféra. Věřím, že kdyby mohlo být vyprodáno, bylo by to úplně neskutečné.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....