Banes Motor České Budějovice
20.01.2021, Michal Špírek

Motor pohledem statistik. Českobudějovický celek doplácí na nízkou úspěšnost střelby

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jak si Motor vede po 34 odehraných zápasech v týmových a individuálních statistikách? Českobudějovičtí mají v porovnání s ostatními týmy solidní výsledky v přesilovce, zaostávají ale v bránění oslabení. Produktivitě vládne Pavel Pýcha, který se v několika ohledech dere mezi nejlepší hráče ligy.

Týmové statistiky

Madeta Motor je v extraligové tabulce na posledním místě. Nejhorší má i rozdíl ve skóre (- 49). Co se týče počtu vstřelených branek, jsou Českobudějovičtí s 81 góly na 10. místě, na poslední příčce jsou pak v součtu inkasovaných gólů. Zajímavostí je, že svěřenci Václava Prospala patří ke střelecky aktivním, s průměrem střel na branku za zápas 30,56 je Motor na pátém místě.

Spolu s Třincem hrál Motor nejvíce přesilovek z celé extraligy (158). Jihočeši z toho vytěžili 25 přesilovkových gólů, využití přesilovek 15,85 % je sedmým nejlepším výsledkem v rámci extraligových týmů. Týmu se ovšem nedaří v bránění oslabení, inkasoval v nich už 34 gólů a se 76,71 % ubráněných oslabení je Motor na chvostu soutěže. Českobudějovičtí jsou spolu s Litvínovem jediným celkem, který zatím v oslabení ani jednou neskóroval.

V souhrnném počtu hitů je Motor desátý. Hůře už je na tom českobudějovický celek co se týče počtu trestných minut. Trestanějším týmem jsou totiž pouze Vítkovice.

Individuální statistiky

V kanadském bodování je na tom z českobudějovických hráčů nejlépe Pavel Pýcha, který se z pozice obránce dostal už do nejlepší dvacítky celé extraligy (9+16) - v bodování obránců je pak jen o bod druhý. Mezi nejproduktivnější padesátku hráčů se pak z Motoru vklínil už jen sparťanský host v sestavě Miroslav Forman (8+10). Pýcha dosahuje výborných výsledků při přesilovkách, nastřádal v nich už 15 kanadských bodů (4. mezi všemi hráči extraligy). Pýcha nasázel v přesilovkách šest gólů a v tomto ohledu je pátým nejlepším.

Motor zatím nemá desetigólového střelce, ale této hranici je na dostřel Zdeněk Doležal a Pavel Pýcha, oba mají na svém kontě devět přesných tref a dělí se tak o 32. pozici v rámci nejvyšší soutěže. Nejlepším sniperem ligy je třinecký Matěj Stránský (23 gólů).

Mezi asistenty dominuje extralize rovněž zástupce Ocelářů, a to Martin Růžička (31 asistencí). Z Motoru je na tom nejlépe na 15. místě Pavel Pýcha, který asistoval u 16 branek.

Nejvíce střel na bránu vyslal v extralize Milan Gulaš, ale jen o šest pokusů za ním je na druhém místě budějovický forvard Zdeněk Doležal (133 střel).

Nejlepší z hráčů Motoru v hodnocení Radegast index (sledující parametry účasti na ledě +/-, hity a zblokované střely) je obránce René Vydarený na 26. - 27. místě s 65 body. Nejlepším z budějovických útočníků je Daniel Voženílek se 45 body. Vedoucím hráčem extraligy je vítkovický Roman Polák se 129 body.

Zlým mužem Tipsport extraligy je boleslavský Martin Ševc (84 trestných minut), na 9. místě je mezi hráči s nejvíce trestnými minutami českobudějovický Roman Přikryl.

Roman Přikryl patří k nejlepším hráčům na buly, v sezóně jich vyhrál 296 s úspěšností 54,41 %. V hodnocení +/- jsou kromě posily Jana Štencela všichni motoráci současného kádru v mínusových hodnotách, nejvíce záporných bodů nasbíral Pavel Pýcha (-17) a v tomto hodnocení je dokonce na posledním místě ze všech extraligových hráčů.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....