Banes Motor České Budějovice
15.12.2019, Denisa Józsová

Motor se stal jednoznačným vládcem týmových statistik v Chance lize

Článek s individuálními statistikami jsme vám už ukázali. Jak si ale vedl Motor jako tým v rámci celé Chance ligy? No, musíme říct, že to byla paráda! Jihočeši totiž většinu statistik sami ovládli nebo alespoň patřili mezi ty nejlepší celky.

Body získané v základní části

Na venkovních hřištích: České Budějovice předvádí hlavně na hřištích soupeře skvělé výkony, když na nich padly vlastně jen dvakrát a pokaždé získaly alespoň bod. Na venkovních hřištích jim tedy patří první místo, a to s obrovským náskokem. V patnácti utkáních si připsaly 41 bodů, tedy stejně jako loni po celé základní části (ve dvaceti osmi zápasech)! Na druhém místě je Přerov, který takto získal bodů pětadvacet. Celkem přišlo třináct výher v základní hrací době a dvě prohry po samostatných nájezdech. Celkem tam Jihočeši vstřelili 76 branek, což je jasně nejvyšší počet. Vždyť druhé Litoměřice jich daly venku jen 48. K tomu Motor inkasoval branek jen třicet! To je také nejlepší číslo v celé Chance lize, druhý Přerov dostal o dvě branky více.

Na domácím hřišti: To na domácím hřišti je to srovnatelné, dokonce o jeden bodík horší než na venkovních kluzištích. Hokejisté Motoru získali v Budvar aréně 40 bodů v patnácti utkáních, díky čemuž jim v této statistice patří první před Chomutovem a Přerovem. Třináctkrát vyhrály Budějovice v základní hrací době, jednou padly po samostatných nájezdech a jednou jedinkrát v základní hrací době, a to s Litoměřicemi. Produktivita na domácím hřišti je o něco horší, protože Jihočeši nasázeli 65 branek, což je dělené první místo společně s Litoměřicemi. Naopak jich inkasovali jen 32, což je ale až pátý nejnižší počet. V tomto ohledu jsou lepší týmy z Chomutova, Přerova, Havířova a Jihlavy.

Celkem: Celkově tedy získaly České Budějovice 81 bodů, což jim stačí na jasně vedoucí pozici. Jihočeši měli jasně nejlepší útok, jelikož nasázeli 141 gólů, tedy jen o nějakých čtyřicet méně než loni po celé základní části. Obrana na tom je o něco hůře. Budějovičtí sice inkasovali jen 62 branek, přesto jim v tomto ohledu patří druhé místo. Lépe na tom je Přerov, který jich inkasoval 57.

Kdy padají góly v zápasech s Motorem?

Vstřelené podle třetin

První – 45
Druhá – 49
Třetí – 47
Prodloužení – 0
Nájezdy – 0

Inkasované podle třetin

První – 26
Druhá – 18
Třetí – 15
Prodloužení – 0
Nájezdy – 3

text

Hra v nerovnovážném stavu

Přesilové hry

Přesilové hry na hřištích soupeře: Ze začátku soutěže sice nepatřily přesilové hry mezi zbraň Motoru, ale nyní už to je jinak. České Budějovice se drží na špici tabulky, jelikož jejich procentuální úspěšnost na venkovních hřištích činí skvělých 26,15%. Celkem jich tam sehrály 65 a daly v nich 17 branek. Na druhém pólu tabulky nalezneme Benátky na Jizerou, jejichž úspěšnost je pouhých 10%, když se prosadily v této činnosti jen sedmkrát.

Přesilové hry na domácím hřišti: V Budvar aréně hráli Jihočeši přesilové o dost hůře. Celkem si doma zahráli 74 početních výhod, což je páté nejvyšší číslo v lize. Vstřelili v nich 13 branek a celková úspěšnost činí 17,57%, díky čemuž jim patří až deváté místo. Lepšími týmy jsou například Ústí nad Labem, Kadaň, Poruba, Litoměřice... Tuto statistiku ovládlo právě Ústí, které doma dalo 14 branek v početní výhodě a úspěšnost doma dělala 22,95%. Celkově si Jihočeši ale vedli skvěle. Využili totiž 21,58% všech přesilových her (139) a nasázeli v nich 30 gólů. To dělá z Budějovic nejlepší tým v této činnosti.

Oslabení

Oslabení na hřištích soupeře: To hra v početní nevýhodě, to je jiná pohádka. Hokejisté Motoru hráli venku 79 oslabení, což je pátý nejvyšší počet. Dostali v nich čtrnáct branek, což je páté nejvyšší číslo v lize! Této tabulce tedy vévodí Litoměřice, jelikož ubránily 90,12% početních nevýhod. Na opačném konci je Sokolov, jehož úspěšnost je o 22% nižší – 68,18%. Navíc vstřelily České Budějovice šest branek v oslabeních na hřištích soupeře.

Oslabení na domácím hřišti: Motor je sice v Budvar aréně nehraje špatně, díky čemuž je na tom o trochu lépe než na hřištích venku. Celkem hrál doma 56 oslabení, což je pátý nejnižší počet. Nejvíce jich hrála Poruba (76). Jihočeši v nich dostali osm branek a celková úspěšnost ubránění přesilových her soupeře na domácím hřišti je 85,71%. Toto číslo stačí až na šesté místo. Nejlépe je na tom v tomto ohledu Vsetín, který jich ubránil 89,29%. České Budějovice vstřelily dvě branky v početní nevýhodě. Celková úspěšnost Motoru v oslabeních patří k průměru ligy. Ubránil jich 83,70%, což stačí na průběžné šesté místo.

Tresty

České Budějovice se ve většině zápasů prezentují aktivním výkonem, kdy většinu času drží puk, přesto jsou jedním z nejvylučovanějších týmů v lize. Celkem totiž inkasovaly tresty v hodnotě 430 minut. Toto číslo je řadí na šesté místo. Celkem dostali hokejisté z jižních Čech 158 dvouminutových trestů, dva pětiminutové, pět osobních desetiminutových trestů a dvakrát byli hráči vyloučení do konce zápasu.

text

Střely

Střely na branku

To, že má českobudějovický tým nejvyšší počet střel, asi nikoho nepřekvapí. Na branku soupeře vypálil hned 1118 střel, ovšem na druhý Vsetín má náskok jen 15 střel. Jenže střely nejsou vše, což ukazuje jejich úspěšnost. Jihočeši totiž vstřelili branku v 12,60% případů! To je vůbec nejlepší produktivita v lize! Na druhém pólu tabulky je Kadaň (7,80%) a Jihlava (7,60%). Co se týče střel, které jsou vyslané na branku Motoru, vede si jihočeský tým znamenitě. Celkem museli jeho gólmani čelit 727 střelám, což je druhý nejnižší počet v lize. Průměrně vyšlou České Budějovice 36,99 střel na branku v šedesáti minutách. Naopak se musí bránit v průměru 24,73 střelám v šedesáti minutách, ve druhé statistice je na tom lépe jen Vsetín (23,96). Procentuálně letí v zápase s Motorem 60% střel na branku soupeře a jen 40% procent na branku Českých Budějovic.

Statistika Corsi

Corsi je statistika, která sleduje střelecké pokusy, mezi které patří střely na branku, střely mimo branku a zblokované střely. Pokud sečteme všechny tyto pokusy, vyjde nám, že Motor má celkem 1933 střel, což je nejvyšší počet v lize. Druhý je Vsetín, který má 1902 pokusů. Z toho šlo celkem 437 střel mimo nebo trefilo tyčku. České Budějovice si v zápase připíšou něco přes šedesát střel (63,90), díky čemuž mají nejvyšší průměr střel. Naopak proti nim je vysláno 44,26 střel v průměru na šedesát minut, a toto číslo je poslalo na druhé místo, jelikož je na tom lépe Přerov, proti kterému je vysláno 43,88 pokusů. Celková statistika Corsi, která porovnává střely pro a střely proti, vyznívá pro českobudějovický klub pozitivně. Jako jediný tým se dostal přes 59% (59,08%). To znamená, že ze všech střeleckých pokusů v zápase vyslal necelých 60% právě Motor.

text

Vhazování

Tato statistika dříve nebyla doménou českobudějovického týmu. Každopádně od té doby nastal celkem solidní posun tabulkou. Nakonec se totiž Jihočeši umístili na třetím místě, když vyhráli 52,99% vhazování. Lépe jsou na tom celky z Přerova a Jihlavy. Celkem absolvovali 1970 vhazování, z nichž jich vyhráli 1044. Českým Budějovicím však moc nevychází vhazování v jejich vlastním obranném pásmu. Tam se jich odehrálo 628 a hokejisté Motoru jich vyhráli jen 299, což je úspěšnost pouhých 47,61%. Ve středním pásmu už to je o něco lepší. Tam proběhlo 584 buly a Motor jich vyhrál 315. To dělá celkovou úspěšnost 53,94%. Nejlépe jsou na tom Jihočeši v útočném pásmu. Úspěšnost tam mají skvělých 56,73%, což je třetí nejlepší číslo.

Návštěvnost

To, že je Motor nejnavštěvovanějším týmem, asi nikoho nepřekvapí. V Budvar aréně má však neskutečný náskok, co se týká návštěv na domácích hřištích. Celkem si tam totiž našlo cestu 85 768 diváků! Průměrně jich tedy přišlo na zápas 5718. Druhý Vsetín má číslo o polovinu menší. Diváků tam dorazilo 42 710. Naprosto nejhůře si v tomto vedou Benátky nad Jizerou, na jejichž domácí zápasy dorazilo pouhých 3 945 fanoušků. Na venkovních zápasech Motoru bylo celkem 22 481 diváků, ovšem toto číslo není ani zdaleka nejvyšší. To má jihlavská Dukla, na kterou se venku dívalo 25 932 diváků. Celkový průměr návštěvnosti je ovšem ve prospěch Motoru, čemuž hodně nahrává návštěvnost na domácích utkáních. Na Motor se totiž průměrně dívá 3608 fanoušků. Na druhém místě je Vsetín (2280) a na třetím Chomutov (1753). Nejhůře jsou na tom Benátky s pouhými 833 fanoušky na zápas.

text

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....