Banes Motor České Budějovice
24.06.2020, Filip Kortus

Na soustředění jsme měli možnost hráče více poznat, říká Roman Fousek

Dorosteneckému týmu Motoru se pomalu blíží konec letní přípravy. Svěřenci hlavního trenéra Romana Fouska mají za sebou vrchol suché přípravy, kterým pro ně bylo soustředění v Kovářově. Poté začali s tréninkem na ledě a už znají i rozpis přípravných zápasů. V srpnu je čekají hned tři turnaje, přičemž jeden z nich budou pořádat v Budvar aréně.

Jak proběhlo úvodní období letní přípravy?
Pohromadě trénujeme od 11. května, kdy nám začala suchá přípravy s kompletním kádrem čítajícím přes čtyřicet hráčů. Trénovali jsme od pondělí do pátku, zaměřovali jsme se na rychlost, obratnost nebo plyometrii. Dělali jsme i intervalové či vytrvalostní běhy, ale postupně jsme zkracovali čas, aby převažovala dynamická cvičení.

Soustředění jste stejně jako loni absolvovali v Kovářově na Lipně?
Na soustředění jsme byli v uplynulém týdnu od pondělí do pátku. Trénovali jsme dvoufázově, dvě hodiny dopoledne i odpoledne. K tomu měli hráči volný program, který trávili hraním jiných sportů, ať už to byl nohejbal, stolní tenis, volejbal nebo fotbal. Věnovali se tak hraním nejrůznějších her od rána do večera.

Sloužilo soustředění i k vzájemnému poznání v týmu?
Určitě. Když jsme s nimi trávili celé dny, tak jsme je měli možnost poznat více, než při normální tréninkové jednotce. Nastavili jsme režim, který mimo jiné zahrnoval čas vstávání, polední klid nebo večerku. Viděli jsme hráče, jak se chovají mimo tréninkový proces.

Pomohlo k tomu i to, že celý den nepoužívali mobilní telefony?
Hned na začátku soustředění jsme klukům zakázali veškerou elektroniku, byla to jedna z primárních věcí. Chtěli jsme se realizovat v přírodě a viděli jsme, že nakonec jim to ani nijak nechybělo a dokázali se zabavit i bez toho. Z toho jsme měli radost. Měli vyžití až do poslední chvíle, než šli spát. Bylo o ně dobře postaráno, společně s Milanem Dančišinem a Rostislavem Kadlecem jsme se o ně starali celé dny. Jelikož měli velký výdej, tak nám v Kovářově připravovali hned několik jídelních chodů.

Jak příprava pokračuje po soustředění?
Začali jsme trénovat třikrát v týdnu na ledě, kde se věnujeme především dovednostem, ale také bruslení nebo kontrole kotouče. Máme také oddělené tréninky obránců a útočníků, na led chodíme ve dvou skupinách. Do toho samozřejmě pokračujeme dál v režimu suché přípravy, hlavně v silovém tréninku s Petrem Červeným. Na ledě se budeme připravovat do třetího července, potom přijde čtrnáctidenní volno a znovu se sejdeme dvacátého.

Dostanou hráči doporučení, co dělat v době dvoutýdenního volna?
Řekneme jim, co by měli dělat. Především by měli pokračovat v silovém tréninku, takže po konzultaci s Petrem Červeným jim doporučíme cvičení na doma.

Přípravné zápasy už máte naplánované?
Ano, už koncem července nás čekají první dva zápasy. V srpnu pojedeme také na turnaje do Přerova a Třince, koncem druhého prázdninového měsíce plánujeme uspořádat turnaj u nás.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....