Banes Motor České Budějovice
04.01.2021, Michal Špírek

Na třetí výhru v řadě zaútočí Motor v Olomouci, naskočí Allen i Ville. A jak to vypadá s Gilbertem?

MADETA Motor sehraje v lednu hned dvanáct extraligových kol. V dohrávce toho devátého čeká na České Budějovice tým HC Olomouc. Úterní utkání můžete od 18:00 sledovat prostřednictvím onlajny.com. Zápas bude možné také zhlédnout na portálu HokejkaTV, permanentkáři mají tuto možnost bezplatně.

HC Olomouc

Po nezcela povedeném úvodu sezóny Olomouc v prosinci zabrala a vyhoupla se na desátou pozici. Z dvanácti prosincových duelů jich Olomoučtí pět vyhráli za tři body, hned dvakrát si vyšlápli na lídra tabulky z Třince (6:3, 1:0), vyhrát dokázali svěřenci trenérů Motáka a Tomajka třeba i v Plzni. V posledních dvou zápasech ale Kohouti dvakrát padli - na závěr roku nestačili po nájezdech na Hradec Králové, v nedělním utkání jim zase nevyšlo prodloužení. Proti Litvínovu přitom byla Olomouc kousek od zisku tří bodů, jenomže domácí v čase 59:21 vyrovnali a po pár vteřinách prodloužení poslali Olomouc domů jen s jedním bodem.

Trenér Zdeněk Moták ke hře svých hráčů v posledním zápase neměl žádné větší výhrady. Ty ale může mít k tomu, jak jeho hráči zvládají domácí zápasy - Olomouc totiž patří spolu s Vítkovicemi a Zlínem k týmům, které v sezóně dosud více bodů získaly na cizích stadionech než doma. Znát v tom může být absence fanoušků, kteří jinak v "Kohoutí plechárně" dokážou soupeře či rozhodčí dostat pod tlak.

Gólmanskou jedničkou týmu je Branislav Konrád, velký prostor ovšem dostává i Jan Lukáš. Mezi obránci vykazuje nejlepší čísla Jiří Ondrušek (3+6), který navíc z olomouckých beků jako jediný naskočil do všech zápasů sezóny. V útoku si musí Budějovičtí dát pozor zejména na dvojici Káňa - Knotek, členové první útočné formace si umí vyhovět a nastřádali dohromady 29 kanadských bodů.

Olomouc má nejméně produktivní útok v extralize, dala jen 52 gólů, oproti tomu má Motor navíc 15 přesných tref. Jako jediná tak nepřelezla hranici dvou gólů na zápas. Mezi slabiny týmu patří přesilovky, v jejich využití je Olomouc rovněž nejhorší ze všech. Naopak Olomouc patří k nejméně trestaným týmům, solidní úspěšnost 85% atakují Kohouti v úspěšnosti ubráněných přesilovek.

Sestava Olomouce z posledního zápasu:

Konrád (Lukáš) – Švrček, T. Černý, Valenta, Škůrek, Ondrušek (A), A. Rutar, Vyrůbalík (C) – J. Káňa, J. Knotek (A), Bambula – Burian, Ostřížek, V. Tomeček – Olesz, Mácha, Kucsera – Kolouch, Nahodil, Gřeš.

Vzájemné duely v letošní sezóně

Zatímco s některými soupeři už se Motor utkal hned třikrát, s Olomoucí sehrál zatím v koronavirem poznamenané sezóně jen jedno střetnutí. V Budvar aréně prohráli Jihočeši 2:4. Za deset dní po úterním utkání se Motor s Olomoucí střetne znovu, poslední vzájemný duel pak přijde na řadu až 26. února ve 49. kole.

Z tábora Motoru

Motor díky výhře proti Vítkovicím poprvé v sezóně zvládl druhý zápas po sobě a v Olomouci bude chtít bodovou sklizeň prodloužit. I v posledním zápase si Českobudějovičtí pomohli přesilovkovým gólem, celkem jich už nasázeli 21 a v tomto ohledu jsou třetím nejlepším týmem extraligy. Zdeněk Doležal se díky pěti gólům v posledních čtyřech zápasech vyšvihl mezi třicítku nejlepších střelců extraligy. Pavel Pýcha se dělí o pozici 21. nejproduktivnějšího hráče celé extraligy, mezi obránci je pak dokonce třetí.

Do zápasu naskočí na křídle jedné z útočných formací čerstvá posila Gabin Ville, stejně tak trenéři využijí služeb navrátilce Conora Allena. "Chceme využít jeho herní pohody z Boleslavi," řekl k tomu Aleš Totter. Chybět bude Martin Beránek, který se po návratu z Kanady k týmu připojí ve čtvrtek. Nenastoupí ani zraněný Gilbert. Motor v Olomouci nastoupí s šesti obránci a dvanácti útočníky. Chybět bude i trenér Prospal, která absolvuje naplánovanou operaci kolena.

Sestava Motoru z posledního zápasu

Strmeň – Vydarený, Slováček, Pýcha, Plášil, Suchánek, Lytvynov – Christov, Toman, Jonák – Forman, D. Voženílek, Z. Doležal – M. Novák, Prokeš, Karabáček – Michnáč, R. Přikryl, Gilbert.


Rozhovor s asistentem trenéra Alešem Totterem

Získali jste druhou výhru v řadě, projevilo se to na náladě kabiny?
Přineslo to určité uklidnění a lepší náladu, bereme i dvoubodové výhry, jsme pokorní. Najednou se kotouče v tréninku i v zápasech odrážejí k nám. Věříme, že nám to dodalo i větší zápasové sebevědomí. Uvidíme, co nám to v lednu přinese. Jsme rádi, že jsme přelom roku zvládli, je to odrazový můstek, uvidíme, jestli uděláme krok dál.

Ten můžeme udělat hned v úterý v Olomouci. Co od ní čekat?
Je to tým, jehož většina výsledků končí o gól, nehraje nějaký otevřený hokej. Jedná se o urputný tým s zažitým systémem, velkou morálkou a maximální bojovností, s kvalitní defenzivou a výborným Konrádem v brance. U nás to byl vyrovnaný zápas, který ale Olomouc dokázala strhnout na svou stranu.

Jak to vypadá s Davidem Gilbertem, který musel odstoupit ze zápasu s Vítkovicemi? Po jeho střetu s protihráčem všem zatrnulo...
David Gilbert byl v nemocnici, dnes (v pondělí) už se cítí lépe. Inkasoval úder do hlavy, předpokládaná absence je jeden až dva týdny.

Jak protihráčův zákrok na Gilberta hodnotíte?
To byl čistý hit. Nehodnotíme to jako nějakou zákeřnost, hokej podobné srážky přináší.

Vrátí se do sestavy Marek Čiliak, který v posledních zápasech chyběl?
Jiří Patera nejspíše brzy odletí zpět do zámoří. Markovi do té doby dáme prostor, kdy samozřejmě chodí trénovat s týmem, ale v extra režimu má navíc svůj program, týkající se například různých kondičních věcí, trénuje tak i dvakrát denně, na ledě i mimo led. Věříme, že mu to pomůže a důležité je, že tomu věří i on sám. Chceme, aby poté byl jasná jednička a ukázal, proč tady je.

Ze šampionátu dvacítek se vrací trojice hráčů Motoru - Šimon Kubíček, Pavel Novák a Martin Beránek. Jak byste jejich výkony na turnaji zhodnotil?
Martin Beránek začal v pozici třináctého útočníka, díky nepovedenému prvnímu zápasu, kdy šel do hry v jeho závěru a předvedl dobrá střídání, dostal následně v zápasech více důvěry. Chodil i na oslabení, zastával podobnou roli, jakou má u nás, dostal k sobě dobré spoluhráče. Byla to pro něj výborná zkušenost, odehrál si takový svůj průměr, svůj part si odehrál solidně.

Co obránce Šimon Kubíček?
Také začal na kraji sestavy, ale řekl si o vyšší čas na ledě a dohrával turnaj v důležitých momentech. Ice time se mu průběhem turnaje navyšoval, takže trenéři s ním asi byli spokojení. Má výbornou střelu od modré, což je jeho silnou stránkou, Rakousku dal gól, uměl podpořit útok, takže rovněž solidní výkon.

Zbývá nám Pavel Novák.
Byl také vidět u nějakých akcí. Stejně jako celý tým ale shořel na produktivitě. Je to hráč, který umí dát gól, ale bohužel se svezl s celým týmem, výrazněji se neprosadil, útočníci to v tomhle měli těžké. Celé mistrovství odehrál v základní sestavě, je to pro něj obrovská zkušenost.

Martin Beránek se po příletu připojí zpět k mužstvu?
Věříme, že se hned v pátek zapojí do zápasu. Hokej, který hrál na dvacítkách, je rychlejší, věříme, že se z toho poučil a bude pokračovat v tempu z mistrovství světa.

Uvažujete i o šanci pro Kubíčka s Novákem?
Pro Motor mohou být určitým oživením. Uvidíme, zda se v zámoří rozběhnou juniorské soutěže, podle toho se zařídíme. Podle posledních zpráv to vypadá, že by se mohli rovněž ve čtvrtek dostavit k tréninku, ale je to stále v řešení. Jsou to odchovanci Motoru, reprezentanti, kteří patří k tomu nejlepšímu ze svého ročníku.

Proti Olomouci bude v sestavě navrátilec Allen a posila Ville. Naopak dva hráči, Roth a Adamský, už za Motor naskakovat v sezóně nebudou. Jak byste jejich krátká angažmá v Motoru zhodnotil?
U Ládi Rotha bylo znát, že předtím netrénoval s týmem, spíš si nechával odstup, že nechtěl nikde propadnout. Tréninky s týmem mu chyběly, kdy neměl tak kvalitní přípravu, navíc se mu nevyhla zranění. Hodili jsme ho hned do zápasů, protože v naší situaci jsme neměli na co čekat. Je to výborný hráč s výbornou střelou, který má ve hře přehled a ne nadarmo má na stole zahraniční nabídky. Angažmá u nás bylo ale trochu limitováno tím, že se pořádně s týmem začal připravovat až u nás, kdybychom měli čas, určitě by si řekl o přesilovku a větší ice time. Ale tady bylo de facto jasné, že ho máme k dispozici jen na měsíc, chtěli jsme ho tak využít hned od začátku.

A co Martin Adamský, který rovněž naskočil do pěti zápasů?
Martin předvedl své zkušenosti, výborný bruslař, je výborný na oslabení, ve hře pět na pět. Už má jiné priority, je to jeho nejspíš poslední sezóna na vrcholové úrovni, chce ji dohrát v Havířově. I na těch pár zápasů byl pro nás důležitou pomocí, dokázal podržet kotouč, nepropadal, dokázal herní situace dobruslit, uměl si poradit v soubojích u mantinelů. I u něj jsme ale věděli, že jde o krátkodobou výpomoc, že tito hráči v týmu pro příští sezónu nezůstanou. Ale bylo to určitě oživení, jeden ze způsobů, kterým jsme chtěli nastartovat tým. Přinesli konkurenci a byli na ledě přínosem.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....