Banes Motor České Budějovice
18.02.2020, Filip Kortus

Pavel Novák v Kanadě září: „Na draft se těším, snad nezklamu,” hlásí ze zámoří

Nebál se. V sedmnácti letech se prakticky ze dne na den sbalil a vydal se rozvíjet svou kariéru do zámoří. Vypadá to, že udělal dobře. Útočník Pavel Novák v létě odešel do kanadské Kelowny, kde sice patří k nejmladším hráčům celé soutěže, ale přesto vede produktivitu svého týmu a sbírá bod na zápas. Zároveň si začal pomalu zvykat na život za oceánem, kde ho rovněž čeká mistrovství světa osmnáctiletých, prestižní Memorial Cup a následně i draft konaný v Montrealu.

Jaký pro vás byl první půlrok v Kanadě?
Rozdělil bych ho na dvě části. První měsíc byl pro mě těžký, musel jsem se přizpůsobit jinému stylu hokeje a mluvit cizím jazykem. Zvykal jsem si. Se startem sezóny jsem si začal více věřit, čím dál lépe jsem mluvil a vcítil se do jejich hokeje.

V čem je život v Kanadě specifický?
Přijde mi, že lidé v Kanadě jsou více přátelští a skromní. Hokej tu doslova milují, na každý domácí zápas chodí pět až šest tisíc diváků. To je nádhera.

Domů jste se dostal pouze na Vánoce? Už se za Vámi byli podívat rodiče?
Doma jsem byl pouze na pár dní o Vánocích. Ale v listopadu za mnou byli rodiče, sestra a přítelkyně.

Nepřišly na vás chvíle, kdy jste litoval odchodu do zámoří?
Snad ani jednou jsem nelitoval. Bylo to bez diskuze těžké rozhodnutí, ale jsem moc rád, že můžu hrát tak kvalitní soutěž a mít špičkové zázemí.

Neměl jste strach z jazykové bariéry? V týmu jste navíc začínal jako jediný Evropan.
Strach jsem měl. Lhal bych, kdybych říkal, že ne. Ale asi to k tomu patří. Pan Volek, což je můj agent, mi říkal, že je lepší být sám a dobře se naučit jazyk. Osamostatnit se. Zpětně vidím, že měl pravdu.

Pavel Novák v Kelowně:
Zápasů: 46
Bodů: 45 (20+25)
+/-: +2
Trestných minut: 31
Gólů v přesilovce: 7
Gólů v oslabení: 1
Vítězných gólů: 4
Celkový počet střel: 128

Už jste měl čas podívat se do větších měst ležících poblíž Kelowny?
Tím, že hrajeme dva až tři zápasy za týden, tak jsem se do žádného města nepodíval. V podstatě ani Kelownu jsem si ještě pořádně neprošel.

Na dlouhé cestování autobusem jste si zvykl rychle?
Cestování je malinko problém. Dám příklad, který se nám naprosto běžně stává při venkovních zápasech. Odehrajeme domácí utkání, po zápase sedneme do autobusu a jedeme osm hodin na venkovní duel. Přijedeme ve čtyři hodiny ráno, vyspíme se na hotelu a večer hrajeme. Není to jednoduché. Když to jde, snažím se cesty prospat a nabrat energii. Ale zvykl jsem si poměrně rychle.

Jak vás nová organizace přijala?
Kelowna mě přijala hezky, dostal jsem skvělou rodinu, se kterou mám velmi dobrý vztah. Spoustu kluků z týmu mi ze začátku se vším pomáhalo. Přijde mi, že v Evropě, když přijde nový hráč do týmu, tak na něj všichni koukají špatně. Tady se snaží každému pomoci, ať už to byl můj případ nebo se jednalo o hráče vytrejdované v sezóně.

Rychle jste se přizpůsobil hernímu stylu soutěže?
Soutěž je hodně o bruslení a je poměrně tvrdá. Zpočátku to bylo náročné, ale s přibývajícími zkušenostmi jsem si začal více věřit a hrát lepší hokej. Začal jsem hrát důrazněji, zlepšil bruslení.

Už od žákovských let jste vždy patřil mezi nejproduktivnější hráče týmu. Stejnou roli máte i v týmu ležícím v Britské Kolumbii?
Snažím se hrát hodně do útoku, vytvářet šance pro spoluhráče a střílet. Dostávám velký prostor na přesilovkách a v situacích, kdy potřebujeme dát gól. Ale není to jen o tom, chodím i na oslabení a chci podávat co nejlepší výkony pro svůj tým.

Po play off vás ještě čeká prestižní Memorial Cup, který hostí váš klub. Vážíte si toho, že se ho hned ve své první zámořské sezoně zúčastníte?
Memorial Cup je obrovská akce, v Kanadě to bude sledovat skoro každý. Lidé v Kelowně hokejem žijí a mluví o tom už od začátku sezóny. Bude to neskutečný zážitek a velká zábava!

V zámoří obléká Pavel Novák dres s číslem jedenáct. „Mám ho kvůli tátovi, který hrál se stejným číslem," říká.

Je reálná vaše účast na mistrovství světa osmnáctiletých v Americe?
Reálná je, vše záleží na play off a manažerovi týmu. Rád bych přijel a hrál. Sám to nedokáži ovlivnit, ale když to půjde a trenér o mě bude stát, určitě přijedu!

Už vás kontaktoval nový trenér týmu Jakub Petr?
Pan Petr je momentálně v Kanadě a chce se po nějakém ze zápasů sejít.

V létě vás v Montrealu čeká draft. Považujete to za důležitý moment v kariéře?
Bylo by krásné, kdyby to vyšlo. Je to základní kámen k tomu, abych si jednou v NHL zahrál. Lhal bych, kdybych říkal, že to důležité není. Těším se a doufám, že nezklamu.

Kolik klubů NHL se před draftem ozvalo?
Mluvil se s několika týmy, ale číslo bych si nechal pro sebe.

Stíháte sledovat suverénní jízdu Motoru v základní části a nadstavbě první ligy?
Kluky samozřejmě sleduji, po každém utkání se podívám na Onlajnech na výsledek. Zápas jsem neviděl ani jeden, ale vždy se koukám na sestřihy. Věřím, že letos už se podaří to, na co všichni čekáme.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....