Banes Motor České Budějovice
11.02.2021, Michal Špírek

Pavel Pýcha je po operaci, týmu bude chtít fandit ve zbylých zápasech na stadionu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Českobudějovický obránce Pavel Pýcha absolvoval v pondělí operační zákrok bolavého ramena. Jak se cítí a jak hodnotí sezónu z osobního hlediska?

Jak se vám krátce po operaci daří?
Hned v úterý mě pustili z nemocnice. První den po operaci bylo rameno docela bolestivé, nebylo to úplně příjemné, ale teď už se to každým dnem zlepšuje. A věřím, že už to bude jenom lepší.

Můžete přiblížit o jaký zákrok se jednalo?
Měl jsem poškozenou kloubní jamku v rameni, kde vznikla prasklina, což se muselo opravit.

Jak dlouho jste se s tím potýkal?
Bylo to takové nárazové. Některé zápasy byly v pohodě, jindy to po určitých pohybech bylo opravdu nepříjemné. Problémy jsem s měl s ramenem déle, ale letos se to začalo zhoršovat a omezovalo mě to při hře stále častěji.

Přesto pro vás asi bylo náročné rozhodnout, zda jít na operaci už nyní, ještě v průběhu vaší první extraligové sezóny, ne?
Bylo to těžké rozhodování, jestli riskovat. Ale pan doktor mi říkal, že pokud bych schytal nějaký opravdu blbý náraz, tak by to mohlo dopadnout špatně, byla by pak nutnost daleko náročnějšího operačního zákroku s delší dobou rekonvalescence. Nakonec jsme se shodli na tom, že bude lepší operaci podstoupit teď.

A jak dlouhá by tedy rekonvalescence měla být nyní?
V ideálním případě by to mělo trvat tři měsíce.

Jak se teď zabavíte? V televizi poběží zápasy Euro Hockey Tour, tak nebudou vás třeba svrbět ruce, že jste tam možná mohl být?
Zatím toho moc dělat nemůžu, v podstatě celé dny jen ležím. Koukám na různé seriály a tak. A ten hokej si asi také pustím.

Neměl jste indicie, jestli byste byl na reprezentační turnaj ve Švédsku nominován, když se vám povedl Karjala Cup?
Ne, s nikým jsem o tom nemluvil.

Tým Motoru má před sebou deset zápasů. Budete chtít chodit spoluhráče podporovat na stadion?
Samozřejmě, že kluky budu sledovat a držet palce a myslím, že bych mohl jít naživo hned na první domácí zápas v pondělí, už to přece jen bude pár dní od operace.

Osobní hodnocení sezóny můžete uzavřít trochu dříve než ostatní. Tak jaký to pro vás byl ročník?
Před sezónou ta očekávání byla daleko větší. Vlastně od začátku jsme měli problémy, když jsme prohráli prvních deset zápasů. Do toho přišly všechny možné karantény, což asi také hrálo určitou roli, ale sezóna nám hlavně ukázala a ukazuje, že extraliga je oproti první lize jiný level.

A když to vztáhnete na sebe - v čem jste musel nejvíce zabrat, v čem se nejvíce přizpůsobit?
Ve hře v obranné fázi. Hráči v extralize jsou daleko lepší individuálně, zároveň i kombinačně. To pro mě zůstává největším úkolem i do budoucna. Hráči v extralize jsou kvalitnější a jsou schopni každou chybu potrestat.

Velkým pozitivem pro vás asi může být, že i v extralize jste zůstal produktivní. Bilance 10+16 ve 37 zápasech, s tím musíte být spokojen, ne?
Z tohoto pohledu asi jo, podobnou bilanci bych před sezónou asi bral. Ale přece jen, statistiky mohou být jakékoliv, ale když se nedaří týmu, jako se nedařilo nám, tak je to víceméně k ničemu.

Pak tu máme ještě statistiku plus mínus, kde jste byl svého času nejhorší z extraligy.
Nebudu říkat, že jsem o tom nevěděl. Není to pro mě žádná lichotivá statistika. Ale nějak to tak vyplynulo, dostávali jsme docela dost branek, zároveň jich moc nedávali a vyplynulo z toho takové číslo (trpce se usměje). Měl jsem strašné číslo a musím na tom zapracovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....