Banes Motor České Budějovice
21.11.2020, Marek Baloun, Michal Špírek

Po sedmi letech poprvé proti Tygrům! Naváže Motor na úspěch z Vítkovic?

Budějovice v pátek deklasovaly s čistým kontem Vítkovice 7:0 a ukončily tak 2 818 dnů trvající lačnost po extraligovém vítězství. Nyní je ale čas koncentrovat se na další duel. Proti Českým Budějovicím se totiž poprvé od 20. ledna 2013 postaví liberečtí Bílí Tygři. Ti se drží v horní polovině tabulky, na rozdíl od Jihočechů ale poslední souboj nezvládli. Jak dopadne válka severu proti jihu se dozvíme přibližně po dvou hodinách, které se začnou odpočítávat úderem nedělní 17. hodiny v Budvar aréně. Zápas můžete jako vždy sledovat skrze obrazový a textový přenos.

O soupeři – Bílí Tygři Liberec

Liberec se po jedenácti utkáních drží na solidní šesté příčce mezi Karlovými Vary, na které ztrácí dva body, a Mladou Boleslaví, kde má k dobru body tři. Od startu ligy zaznamenal loňský vítěz základní části celkem devatenáct bodů za šest vítězství a pět proher. Ta poslední, byť v nájezdech, přišla v pátečním severočeském derby s Litvínovem.

V prázdné Home Credit aréně se čekalo celou půlhodinu, než padla první branka. O tu se v přesilovce postaral Tomáš Filippi. Litvínov ale osmadvacet vteřin před druhou sirénou dokázal taktéž v přesilovce odpovědět ranou z hokejky Tomáše Pospíšila. Protože třetí třetina ani prodloužení nepřineslo žádné rozuzlení, musely ke slovu samostatné nájezdy. Těch se jelo hned dvacet, protože ani litvínovský Denis Godla, ani Jihočechům velmi známý Petr Kváča pochopitelně nechtěli potopit svůj tým. Někdo ale musel podruhé kapitulovat a ten někdo byl právě odchovanec Motoru, kterého překonal Jan Ščotka.

Sestava Liberce z posledního zápasu

Kváča (Pařík) – Šmíd (A), T. Hanousek, Rosandić, Knot, Derner, Štibingr – Birner (A), Bulíř, Lenc – T. Rachůnek, Filippi, Gríger – A. Musil, P. Jelínek (C), M. Zachar – J. Vlach, Najman, Šír – Rychlovský.

Z tábora Motoru

MADETĚ Motor se konečně podařila prolomit smůla, která se na něj lepila od vstupu do extraligy. Trenérské duo zvolilo jinou sestavu, kdy v ní rotovalo jen jedenáct útočníků, do obranných řad se po čase vrátili Ivan Lytvynov s Václavem Svachem a do branky se místo Marka Čiliaka podíval Jiří Patera. Jak se ukázalo, tým to nakoplo do správných otáček. Od prvních minut si vytvářel šance, tlačil se do brankoviště, a nakonec se i sedmkrát radoval. Hlavně prostřední třetina, kterou svěřenci Václava Prospala vyhráli 5:0, se vyvedla. Během zápasu dokázali hráči využít hned tři přesilovky a zároveň jich sedm ubránili, a to včetně jedné čtyřminutové a jedné v nevýhodě 3 na 5.

Jak ale praví známé rčení, jedna vlaštovka jaro nedělá. To si plně uvědomuje i nejproduktivnější hráč a kapitán Madety Pavel Pýcha. „Výsledek je super, ale nějaké chybičky se vždycky najdou, ať jsou to vyloučení, kterých bylo zase hodně, nebo nějaké propady ve hře. […] Jedna výhra sezónu nedělá. Musíme pokračovat ve zlepšených výkonech a dělat výsledky."

Sestava Motoru z posledního zápasu

Patera – Pýcha, Plášil, Vydarený, Lytvynov, Pavel, Allen, Svach – M. Novák, R. Přikryl, Z. Doležal – Michnáč, Raška I, Karabáček – Christov, Venkrbec, D. Voženílek – Jonák, Beránek.

Předzápasový rozhovor s Alešem Totterem

Vaším dalším soupeřem je Liberec. Na co si dát u tohoto týmu pozor?
Liberec má propracovaný systém a velice dobré kombinační schopnosti. Teď dvakrát za sebou prohráli, takže možná nejsou ve své nejlepší formě, o to více asi zjednoduší hru, protože v minulých zápasech se jim nedařilo střelecky. My musíme navázat na první výhru, která věřím, že nám dodala sebevědomí a teď už musíme bodovat pravidelně.

Proti Vítkovicím jste přistoupili k personálním změnám v sestavě, kdy poprvé naskočil i obránce Ivan Lytvynov. Znamená to, že byl povolán zpět k týmu?
Přesně tak, Ivanovi bylo ukončeno hostování v Havířově, k jeho sobotnímu zápasu do Jihlavy už ani neodjel. Stahujeme si ho zpět a zapracujeme ho do sestavy, protože jde o mladého sebevědomého beka, umí podpořit útok a my mu určitě dáme šanci. Proti Liberci nastoupí opět v základu. První start si zasloužil i Vašek Svach, který s námi trénuje.

Jak probíhalo Lytvynovo zapracování do mužstva před utkání s Vítkovicemi, stihl s týmem nějaký trénink?
Netrénoval s námi, přijel na zápas rovnou z Havířova. Kuba Suchánek byl nemocný, vyřešili jsme to povoláním Lytvynova. Ale nezávisle na jeho výkonu jsme se už ve čtvrtek domluvili na tom, že Ivana z hostování stáhneme. Z Havířova na něj šly výborné reference, hrál všechny speciální formace a hrál hodně přes dvacet minut za zápas. Trenér Režnar i havířovské vedení s ním bylo spokojeno.

Co jste říkal na to, jak si se svým prvním extraligovým startem po takto rychlém povolání k týmu poradil?
Nepřekvapilo mě to. Znám ho déle, zažil jsem ho jako trenér při jeho prvním zápase v chlapech, kdy nastoupil jako kluk z dorostu a odehrál to výborně. Neměli jsme obavy, že by to neměl zvládnout, a bylo to OK.

Plánujete i další povolání hráčů Motoru z hostování?
Další mladší hráče teď stahovat nechceme, protože v Litoměřicích bojují o nominaci na mistrovství světa dvacítek. Jakmile bude jasněji o tom, jestli udělají konečnou nominaci nebo ne, tak podle toho na to budeme reagovat. Teď mají ale ještě necelé tři týdny do kempu a my jim chceme dát šanci soustředit se na boj o dvacítky.

Na druhou stranu, v obraně týmu vznikl přetlak, budete na to nějak reagovat?
Počkáme s tím na ty dvacítky a také jak si povedeme. Zatím nám konkurence nebude vadit, za měsíc na to už ale budeme reagovat, protože rozhodně nikoho nechceme na delší dobu odstavit ze hry. Obraně teď konkurence jenom prospěje.

Proti Vítkovicím jste nastoupili nestandardně s jedenácti útočníky. Proč jste se tak rozhodli? Je to varianta i pro zápas s Libercem?
Ta možnost, že v neděli budeme hrát s šesti obránci a jedenácti útočníky, je velká. Chceme tím určitým hráčům ukázat, aby si uvědomili, že nějaké chyby se stávaly opakovaně. Ve Vítkovicích nám tento tah vyšel, o to větší motivaci mohou mít další hráči dostat se zpět do sestavy a zlepšit se v těch věcech, ve kterých nebyli dosud tak silní.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....