Banes Motor České Budějovice
10.01.2021, Petra Bicková, Marek Baloun

Své působení v Motoru hodnotím pozitivně, říká Jiří Patera

Jiří Patera se vrací zpět do Ameriky. Jeho návrat ale zkomplikovalo zranění v zápase proti Liberci, který byl pro Pateru poslední. Celkem na jihu Čech odchytal 15 zápasů. Z toho si připsal dvě výhry a jednou čisté konto. Jak moc zranění ovlivní jeho situaci a jak nadějný gólman hodnotí svou štaci v Českých Budějovicích?

Jak byste zhodnotil své působení v Motoru?
Jsem moc rád, že jsem dostal možnost si zahrát za Motor. Nedařilo se nám tak, jak by si všichni přáli. Teď se ale Motor pomalu průběžně zvedá, pořád to ale není ono. A co se týče mě… Myslím, že jsem měl kvalitní zápasy, ale měl jsem i podprůměrné. Celé své působení tady celkově hodnotím velice pozitivně.

Na jaký zápas budete nejvíce vzpomínat?
Asi na zápas s Třincem, který jsme porazili v prodloužení doma. Super byl zápas i s Vítkovicemi, ale s Oceláři bylo lepší, že jsme hráli doma. Nikdo nám nevěřil a my jsme porazili první celek tabulky. Akorát škoda, že u toho nemohli být fanoušci.

Těšíte se do Ameriky nebo byste raději zůstal v Čechách?
Určitě se moc těším. Trochu se znepříjemnila situace kvůli mému zranění. Ale snad se mi o koleno postarají.

Mohl byste nám přiblížit, jak k vašemu zranění vlastně došlo a co přesně se stalo?
Hráli jsme oslabení, přesouval jsem se zprava doleva a trošku jsem zavadil o hráče. Podjela mi noha a zvláštním pádem jsem spadnul na pravé koleno. V dalších zákrocích už to bylo hodně bolestivé a musel jsem se nechat vystřídat. Ještě teď pořádně nemůžu chodit. Lékaři mi pořádně ještě nic neřekli, nebyl jsem ani na magnetické resonanci. Vše bude probíhat až po příletu do Ameriky, tam se o mě postarají.

Jaký budete mít program po příletu? Bude hodně narušen vašim zraněním?
Program ještě stoprocentně nevím. Vím, že musím jít do karantény. Budu tedy zavřený sedm dní na hotelu a doufám, že mi tým poskytne rentgen či resonanci, aby zjistili, co se mnou je. Kdybych nebyl zraněný, tak bych stejně začínal karanténou, ale pak bych začínal tréninkový kemp AHL, kde by se ukázalo, z jaké pozice bych nastoupil a začínal sezonu. Jestli z jedničky na farmě nebo z dvojky. Zraněním se to trošku zkomplikovalo.

Máte zprávy, zda vás z Ameriky sledovali?
Ano. Byl jsem v kontaktu s trenérem gólmanů. Neustále volal director, který obvolává mladší hráče. Říkali, že mě sledovali. Byli hrozně rádi za poskytnutí šance v Motoru, že jsem mohl trénovat i hrát. Protože kluci v Americe neměli žádnou podobnou možnost.

Co vám bude za oceánem nejvíc chybět?
Rodina a české jídlo - klasická svíčková a guláš. Ale už tam budu čtvrtým rokem, tak jsem si na to zvyknul (smích).

Chtěl bystě něco vzkázat fanouškům Motoru?
Chtěl bych vzkázat, aby byli trpěliví a byli takoví, jací jsou. Výsledky na to sice nevypadají, ale všichni jedou na sto procent. Věřím tomu, že kdyby fanoušci mohli být na stadionu, tak jsme v první desítce. Motor má jedny z nejlepších fanoušků. Pro nás to také není jednoduché hrát bez nich. Je to těžké, fanoušci na zimák nesmí a je v podstatě jedno, kdo hraje doma.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....