Banes Motor České Budějovice
05.04.2020, Denisa Józsová

TOP 10 momentů letošní sezóny, na které fanoušci nezapomenou - 1. část

Vypadá to, že letošní sezóna se opravdu stala přelomovou. Motor se totiž po sedmi letech v druhé nejvyšší hokejové lize dostal do Tipsport extraligy. Letošní ročník se proto rozhodně stane nezapomenutelným. My Vám proto ještě přinášíme přehled TOP momentů, které by neměly padnout do úplného zapomnění. V tomto článku najdete jejich první polovinu, na druhou se můžete těšit zanedlouho.

Postup do extraligy

První bod nemůže obsahovat nic jiného než postup do extraligy. Od doby, co se extraligová licence přesunula z Českých Budějovice do Hradce Králové, uteklo přesně sedm let. Začátky v nové lize rozhodně nebyly jednoduché. Motor však 1. ligu udržel a postupem času se z něj stal jeden z nejlepších týmů. Nakonec z toho byla třikrát účast v baráži a dvakrát vypadnutí v semifinále. Ani jednou se však Jihočechům nepodařilo postoupit. To se ale letos změnilo, i když postup do nejvyšší soutěže si každý představoval asi jinak. Motor totiž naprosto ovládl základní i nadstavbovou část Chance ligy, kterou nakonec vyhrál o čtyřiačtyřicet bodů. Jenže následovala epidemie COVID-19 a play-off bylo zrušeno. Budějovice postoupily do nejvyšší soutěže se souhlasem všech týmů, které se měly účastnit vyřazovacích bojů. Jak ale řekl Roman Přikryl, postup chtěli všichni oslavit na ledě. „Já osobně jsem doufal, že se soutěž nezastaví, nebo dokonce nezruší, jelikož jsem chtěl ten titul vyhrát. To si myslím, že mluvím za všechny, kteří jsou v týmu,“ má jasno českobudějovický centr s číslem deset. Každopádně postup už Jihočechům nikdo nevezme a parta okolo trenérů Václava Prospala s Alešem Totterem se může příští rok těšit na souboje se špičkou extraligy.

Rekordní počet bodů v základní části

Jihočeši letos na ledě opravdu váleli, což dokázali překonáním několika rekordů. Jeden z nich bylo počet získaných bodů v základní části druhé nejvyšší ligy. Ten do letošní sezóny držely taktéž České Budějovice, když v sezóně 2004/05 získaly 134 bodů ve dvaapadesáti zápasech. K překonání tohoto rekordu navíc Motor došel celkem stylově. Došlo k němu totiž v 51. kole na ledě Poruby, kterou přestřílel vysoko 8:1. Celkově si Jihočeši připsali za celou základní část skvělých 153 bodů a posunuli tak rekord o devatenáct bodů. Motor v letošní sezóně jen čtyřikrát nezískal body a čtyřikrát získal v utkání „jen“ jeden bod. K tomu brali českobudějovičtí hráči čtyřicet devět výher v základní hrací době a jednu v prodloužení.

Rekord Pavla Pýchy

Od jednoho rekordu přejdeme rovnou k druhému, tentokrát k individuálnímu. Do letošní sezóny byl nejproduktivnějším obráncem v historii Chance ligy byl jihlavský Jiří Říha, který v základní části získal 44 bodů (20+24) v sezóně 2016/2017. Jenže letos předvedl fantastickou formu i sezónu Pavel Pýcha, který tento rekord překonal s obrovským přehledem. V tuto chvíli již čtyřiadvacetiletý obránce získával body jak na běžícím pásu už od samotného začátku sezóny. K překonání rekordu tak došlo poměrně brzy, a to ve 40. kole v utkání proti Litoměřicím. „Tak samozřejmě je to krásný pocit, jelikož toto se nepovede každý den. Jsem za to hrozně rád, že se mi to povedlo,“ neskrýval po zápase své nadšení mladý kapitán. Slova chvály přidal na tiskové konferenci po daném duelu také Václav Prospal: „Co se týče Pavla Pýchy, tak pro něj jsou to skvělá čísla. Čenda je však mladý pracovitý hráč, jenž má stále velký potenciál. O všem svědčí, že už takhle mladý hráč nosí kapitánské céčko. Ten ofenzivní potenciál měl vždycky. Je to hráč, který má dobré hokejové myšlení. Navíc mu záleží na tom, jak hraje tým i to, jak hraje on sám. To, že by mohl mít tolik bodů v této fázi, asi nečekal nikdo. Každopádně proč ne. Je to pro něj odměna za to, co tomu hokeji obětuje a dává.“ Své bodové konto Pavel Pýcha ještě rozšiřoval, a tak sezónu zakončil s šedesáti body za třináct branek a čtyřicet sedm asistencí. Hodně mu k tomu pomohl i duel s Přerovem, ve kterém Motor zvítězil 9:3 a Pýcha v tomto utkání zapsal hned šest bodů za jednu branku a pět asistencí. Rekord tedy posunul o šestnáct bodů a dá se nejspíše tvrdit, že toto číslo na vrcholu ještě nějakou dobu uvidíme.

Legenda legendám

Tento projekt byl původně znám jako Legenda pomáhá, který poprvé spojil české kluby už v sezóně 2016-2017, kdy se týmy představovaly s Ivanem Hlinkou na hrudi. Letos se tato akce ještě o kousek posunula a týmy si připomínaly vlastní velké legendy. Za Motor byl vybrán Antonín Španinger, od jehož úmrtí uběhlo 4. ledna rovných deset let. O příběhu daného obránce se můžete více dočíst zde. A Jihočeši v tomto utkání ostudu rozhodně neudělali. V zápase totiž porazili hodně nebezpečný Přerov 3:2 po prodloužení. A co si vůbec o takových zápasech, ve kterých se vzdává hold legendám, myslí samotní hráči? „Pro mě je hraní ve speciálních dresech velmi dobrý krok především k legendám klubu. Vlastně si myslím, že fanouškům je to svým způsobem jedno. Sice si mohou vydražit dresy, ale je to spíše hezké směrem k legendám v tom směru, že si lidé vzpomenou na někoho, kdo pro ten klub něco udělal,“ řekl po lednovém utkání Zdeněk Doležal.

Malování hráčů Motoru dětmi z Arpidy

Pěkná akce, která nakonec přinesla Arpidě téměř dalších 30 000 korun. Děti si totiž připravily obrázky všech hokejistů Českých Budějovic, které mohli následně diváci vidět v zápase s Přerovem na kostce. O obrázky, na které přidal každý hokejista svůj podpis, byl velký zájem. I proto se sluší zařadit tuto událost do TOP momentů sezóny.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....