Banes Motor České Budějovice
26.09.2020, Michal Špírek

V sezóně bude důležitá soudržnost a pozitivní myšlení, myslí si Aleš Totter

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Dva zápasy Motoru byly kvůli onemocnění v kádru soupeřů odloženy. Další utkání tak Jihočeši sehrají až v úterý na ledě Plzně. Jak si tým poradil s nečekaným osmidenním prostorem pro tréninky okomentoval asistent trenéra MADETY MOTOR Aleš Totter.

Po úvodních zápasech byla hned dvě další utkání Motoru kvůli onemocnění soupeřů odložena. Co to pro mužstvo znamená?
Nestěžujeme si, taková je realita. Nám to v zásadě nevadí. Potrénovali jsme. A tréninky byly lepší a lepší, hráči dobře zareagovali na úvodní dvě prohry. O spoustě věcech se spolu hráči všech postů baví mezi sebou, což je strašně důležité. Čím může každý hráč přispět. Komunikují spolu i hráči speciálních formací pro přesilové hry a oslabení. Reakce týmu je dobrá a věříme, že nastartujeme vítěznou sérii.

Asi jste očekávali, že k těmto odkladům a s tím spojeným prodlevám mezi jednotlivými zápasy bude v sezóně docházet.
Teď mluvím jen z mého pohledu, ale zdá se mi, že Chance liga byla v ohledu vyhovění si v pořádání zápasů kolegiálnější a pružnější. V pátek jsme stáli my a Třinec, dva zdravé týmy, v neděli bude stejný případ u nás a Plzně. Byly tu tak zdravé týmy, které proti sobě mohly nastoupit k předehrávce jiného kola. Jenomže přesto nehrajeme, stojíme a jenom se trénuje. Z pohledu chodu soutěže bych byl pro, aby se využil každý volný termín k sehrání možných zápasů mezi týmy, které aktuálně mohou nastupovat. Očekával bych větší tlak na zdravé týmy, aby nacházely cestu mezi sebou hrát. Byť je pravdou, že nám ten trénink může jen pomoct.

A to zvlášť za známých okolností, kdy předsezónní příprava týmu byla narušena dvěma karanténami a mužstvo tak teď může z tohoto manka část umazat. Přesto byste volil zápasy, proč?
Myslím, že je důležité, aby zápasové vytížení dostalo rytmus, je to lepší. Je pravda, že my teď už můžeme jenom těžit z toho, že to máme za sebou. Karantény čekají na ostatní týmy, postupně si tím projdou asi všechny, takže bude na nich, jak se s tím vyrovnají. My už se můžeme soustředit jen na naši přípravu a zápasy.

Překládání zápasů by vám z trenérského hlediska nevadilo? Připravit tým ze dne na den na jiného soupeře?
Vůbec, my bychom to uvítali, chtěli jsme hrát i teď v pátek a v neděli.

Některé týmy sehrály už tři zápasy, třeba Kometa ještě ani jeden. Časem bude složité se v tabulce orientovat...
Že budou u jednotlivých týmů rozdíly v počtu zápasů se čekalo. Není pak příjemné, když má kvůli tomu někdo bodovou ztrátu, nebo se propadá tabulkou kvůli tomu, že nemůže hrát, zatímco konkurenti kolem bodují. Ale to k tomu letos patří.

I pro trenéry dochází k výjimečným situacím a musíte reagovat na dříve nepoznané podmínky.
Možná, že úspěch v aktuální sezóně bude ještě cennější než za normálního průběhu. Týmy musí v této době procházet situacemi, se kterými se zatím nikdy nesetkaly. Dosáhnout každého dílčího úspěchu tak bude složitější a o to bude každý úspěch, třeba už jen postup do play-off, cennější. Na někoho se připravujete, ale zničehonic se vám změní soupeř a musíte se tomu rychle přizpůsobit. Bude to o soudržnosti týmů, o pozitivním myšlení, kdy si hráči nemůžou naplánovat pomalu ani jeden den volna a nemůžou se dostat do obvyklého rytmu tréninků a zápasů. Je to těžké, mění se to každou chvíli.

Zareagovali jste tedy z pozice trenérů na první zápasové výpadky v sezóně?
Ano. Udělali jsme tréninkové bloky. První byl ukončen ve čtvrtek, v pátek měli hráči volný den. V sobotu pak startuje další, kdy počítáme s úterním zápasem v Plzni. Ledy můžeme pružně měnit, takže toho využíváme. O odložení zápasu s Kometou jsme věděli dlouho dopředu, takže to nám plány nijak nenarušilo, kvůli odložení zápasu s Vary pak jsou jinak strukturovány víkendové tréninky, které by jinak byly předzápasovými. Tréninky v sobotu a v neděli nyní mohou být delší, intenzivnější, s více činnostmi, souboji a bruslením. Dva hráči měli menší zdravotní problémy, ale podle vyšetření to snad vypadá dobře a budou se moci zapojit do další přípravy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....